Dit is een recept voor speltbrood met zaden en pitten voor in de broodbakmachine.
Bij AH verkopen ze abdij speltmeel. Behalve dat speltmeel gezond is, vind ik het ook lekker. Spelt is een oergraan dat wel gluten bevat maar ook veel vitaminen en mineralen zoals vitamine E en B, ijzer, magnesium en fosfor. Verder bevat speltmeel zes van de acht essentiële aminozuren.
Op de zak zelf staat ook een recept, maar ik heb het iets aan gepast. Na een paar keer proberen is het me nu wel gelukt om er toch wel een heel lekker brood mee te bakken. De eerste keren was het wat droog en te stevig, maar de laatste keer dat ik het probeerde was het prima.
Dit is het recept:
450 gram speltmeel
50 gram zaden: zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaad
3 eetlepels olijfolie
7 gram gist
8 gram zout
270 ml lauw water
Doe het meel in de machine. Voeg het gist, het zout, drie eetlepels olijfolie en het water toe. Zet het programma aan. Ik heb gekozen voor het basis programma dat 3 uur duurt. Als het piepje gaat voeg je de pitten en de zaden toe.
En na 3 uur heb je als het goed is een heerlijk warm broodje.