kaneelbroodjes
Photo by Joseph Gonzalez on Unsplash

Kaneelbroodjes maken

Zoete (kaneel)broodjes bakken? Maak dan deze eens.  Besprenkel ze met glazuur en je hebt een heerlijke zoete broodjes gebakken.

Kaneelbroodjes zijn iets tussen brood en gebak in. Ze zijn lekker bij de koffie of bij de lunch, bij een picknick of een high tea. Je kan ze maken van broodmix of van croissantdeeg. Dat eerste is iets bewerkelijker.

Kaneelbroodjes van broodmix

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor het deeg

  • 450 g kant-en-klaar witbroodmix
  • (of gebruik 450 g witbrood meel en 2 tl gedroogde gist)
  • 1/2 tl kaneel
  • 75 g suiker
  • 60 g boter
  • 1 ei

Ingrediënten voor de vulling

  • 1 tl kaneel
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 2 el suiker
  • 1 el boter

Zo maak je ze

  • Maak de broodmix aan volgens de gebruiksaanwijzing. Je kan ook de ingrediënten in de broodbakmachine doen en het programma voor deeg laten draaien.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap.
  • Meng de ingrediënten voor de vulling door elkaar en spreid ze uit op het deeg. Rol het deeg op in de lengte en snijd het in ongeveer 10-12 gelijke delen. Leg ze in een bakblik of op keukenpapier. Bak ze in ongeveer 25 minuten lichtbruin.

Ingrediënten voor het glazuur

  • 2 el zachte roomkaas
  • 125 gram poedersuiker, gezeefd
  • 1 el zachte boter
  • circa 2 el kokend water
  • 1 tl vanille aroma

Meng de gezeefde poedersuiker met de roomkaas, de zachte boter en het vanillearoma. Doe het kokende water er bij en roer tot het een smeuïg mengsel is. Voeg evt. wat extra water toe en strijk het glazuur over de iets afgekoelde broodjes.

Kaneelbroodjes van croissantdeeg

  • 1 rol croissantdeeg
  • 150 gram bruine suiker (of iets meer als je van zoet houdt)
  • 3 eetlepels kaneel
  • 6 eetlepels (zachte) boter

Zo maak je ze

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Rol het croissantdeeg uit.
  • Besmeer het croissantdeeg met de boter
  • Meng de kaneel met de bruine suiker en strooi dit over het beboterde croissantdeeg.
  • Rol het croissantdeeg op en snijd de rol in 8 gelijke delen.
  • Leg de acht stukken in een bakvorm of leg ze allemaal apart in een muffinvorm als je niet wilt dat ze tegen elkaar aan komen.
  • Bak de kaneelbroodjes voor 20-25 min tot ze bruin zijn.

 

Kaneelbroodjes passen ook goed als onderdeel van een high tea.