kaasplankje samenstellen

Kaasplankje samenstellen

Een kaasplank is een goede afsluiting van een diner, maar doet het ook goed bij de borrel. Maar hoe stel je er een samen?

Hoe stel je een kaasplank samen?

Als je een goed gesorteerde kaasplank wilt samenstellen, heb je iets aan de onderstaande tips.

  1. Kies uit elke kaasgroep minstens één kaas ( Er zijn vijf kaasgroepen: geiten- en schapenkazen, harde en halfharde kazen, witschimmels, blauwaders en roodbacteriekazen).
  2. Kies voor een borrel 150 g kaas per persoon en voor een dessert 75 g kaas;
  3. Serveer de kazen op kamertemperatuur;
  4. Gebruik voor elke kaas een ander mes om de smaken niet te mengen

Een paar kaas suggesties:

‘Twijfelaar’

De Twijfelaar is een heerlijke drie-melkse kaas, gemaakt van koe-, geiten- en schapenmelk.

Je proeft duidelijk de verschillende melksoorten, waardoor je inderdaad aan het twijfelen wordt gebracht wat voor soort kaas het is. Perfect voor door een frisse salade en verrassend als lekker borrelkaasje.

‘Roquefort’

Roquefort is een lekker pittige blauwaderkaas, die uitsluitend gemaakt wordt in de gebieden rondom het Franse dorpje Roquefort-sur-Soulzon. Tijdens de rijping worden de kazen meerdere keren per dag doorboord om zuurstof bij de blauwschimmel te laten komen.

Daarna rijpt de kaas drie maanden verder in grotten. En dat proef je.

‘Morbier’

Morbier is een Franse kaas (AOC) uit het dorpje Morbier, met iets meer dan 2000 inwoners) in de Jura. Hij wordt van rauwe koemelk gemaakt, van koeien die alleen maar hooi, gras en kruiden te eten krijgen. Morbier heeft lichtgebarsten korst. onder de korst vind je een zachte smeuige kaas die in tweeën verdeeld wordt door een laagje as. Morbier is afgespoeld in pekelwater en 2 – 3 maanden gedroogd. Morbier heeft een natuurlijke grijze, lichtbruine korst. De smaak is zacht en nootachtig, sommige mensen vinden hem hooiachtig smaken. Morbier is heerlijk is in salades of om zo van te genieten als dessert na de maaltijd. Lekker bij een witte port, of bij een frisse witte wijn. Maar wel een kaas voor gevorderden, omdat het gruis van de aslaag in het midden, duidelijk knispert tussen je tanden. Morbier heeft een vetgehalte van 45% en is verkrijgbaar van maart tot oktober.

‘Geitenkaas blanc’

Geitenkaas is een witschimmelkaas met een rijpingsproces van slechts tien dagen. Daardoor is de kaas lekker zacht en smelt hij op de tong. Ondanks het zachte karakter heeft geitenkaas toch een pittige, krachtige smaak. Heerlijk met de klassieke combinatie van honing en walnoten, maar ook perfect als quichevulling met spekreepjes en prei. ‘Chèvre’ is niet meer weg te denken uit onze keukens.

‘Zaanlander extra belegen’

Zaanlander is exclusief bij Albert Heijn verkrijgbaar en is een ronde Goudse kaas met een volle, romige smaak, ambachtelijk gerijpt op houten kaasplanken. Hij is gemaakt van melk van koeien die in Noord-Hollandse weilanden grazen. Het gras is daar vrij ziltig en dat proef je in de kaas terug. Bovendien hoeft daardoor minder zout toegevoegd te worden.

De Zaanlander met komijn is overigens heerlijk op een krentenbol met roomboter.

‘Boerenbrie’

Boerenbrie bestaat al zo’n vijf eeuwen als kaassoort. Voor het maken ervan worden witschimmelculturen gebruikt, die het bekende witte donslaagje vormen. Brie is helemaal op smaak als de kaas lichtgeel kleurt en een beetje kan worden ingedrukt, zonder dat de kaas eruit loopt. Daarvoor moet je de brie zo’n twee uur op kamertemperatuur laten komen. Boerenbrie is verrukkelijk in ovenschotels of bijvoorbeeld op een pannenkoek.

lees ook: kaasplankje serveren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.