jam maken

Je eigen jam maken

Thuis je eigen jam maken, waarom zou je daar in hemelsnaam aan beginnen? Dat was iets dat mijn oma deed op de boerderij om kilo’s vruchten weg te verwerken. Dat probleem heb ik niet in ons appartementje midden in de stad.

Dat probleem kreeg ik wel sinds er tassenvol fruit werden aangeleverd door schoonvader die van alles is gaan kweken in de tuin van ‘zijn’ Hofje. Pruimen, vijgen, druiven, bessen in hoeveelheden waar we niet tegen op konden eten. Toch maar jam maken dus. En dat bleek eigenlijk heel simpel en grappig om te doen. Je kunt volop met smaken experimenteren en met kerst heb je meteen een leuk cadeau voor onder de boom. Heerlijk op een croissant, bij wildgerechten en voor bij de kaasplank.

Marmelade jam of gelei?

Welk verschil is er eigenlijk tussen marmelade, jam en gelei? De eerste term duidt alleen producten op basis van citrusvruchten aan. Onder jam verstaan we al het andere geconserveerd fruit, gepureerd of met hele stukjes die duidelijk herkenbaar zijn. Gelei wordt gemaakt van gezeefd vruchtensap en is in een oogopslag herkenbaar door de transparantie en helderheid. Voor de bereiding heb je vers fruit nodig dat rijp is, maar niet overrijp. Het schoongemaakte fruit kook je langzaam tot het zacht wordt en de pectine vrijkomt. Vervolgens voeg je suiker toe om de jam de juiste consistentie te geven. Bij fruit dat rijk is aan pectine (zoals appels, citroenen en pruimen) gaat dit makkelijker. Als het arm is aan pectine (zoals frambozen of aardbeien) is het beter om tijdens het koken citroensap of appelschil toe te voegen.

Jam bewaren

Jam, marmelade en gelei bewaar je in perfect schone potten, die je vooraf steriliseert door ze onder te dompelen in kokend water. Gebruik een koperen of stalen pan met dikke bodem en een schone houten lepel voor het maken van jam. De bereiding schenk je heet in de potten, sluit ze hermetisch af en laat ze ondersteboven afkoelen. Plak er etiketten op en bewaar ze op een koele, droge en donkere plaats. Dan blijven ze drie tot zes maanden goed. Voor die etiketten gebruik ik printstickervellen en kies een leuk lettertype uit Word (bv. Lucida Handwriting), als je een mooi handschrift hebt beschrijf je de stickers gewoon zelf.

Recepten

Cranberry jam
Recipe Type: Jam maken
Cook time:
Total time:
Recept van Yolanda van der Jagt uit “Lekker Hollands”. Deze zoete jam is perfect voor het kerstontbijt.
Ingredients
 • 200 g verse cranberry’s
 • 1 vanillestokje, opengesneden
 • 75 g geleisuiker speciaal
 • 50 ml mandarijnensap (pers uit als een sinaasappel)
Instructions
 1. Breng alle ingrediënten in een pan met deksel zachtjes aan de kook. Laat het geheel op een laag vuur ongeveer 10 min doorkoken tot het dikker is. Haal de pan van het vuur en laat de jam afkoelen.
Hartige cranberry jam
Recipe Type: Jam maken
Cook time:
Total time:
Deze hartige versie van cranberryjam wordt traditioneel bij wild gegeten. Recept van Yolanda van der Jagt uit “Lekker Hollands”.
Ingredients
 • 200 g verse cranberry’s
 • 1 kaneelstokje
 • 50 g geleisuiker speciaal
 • 1 dl rode port
 • 75 g prei, fijngesneden
Instructions
 1. Breng alle ingrediënten in een pan met deksel zachtjes aan de kook. Laat het geheel op een laag vuur ongeveer 10 min doorkoken tot het dikker is.
Jam van peren in rode wijn
Recipe Type: Jam maken
Prep time:
Cook time:
Total time:
Ingredients
 • 750 g peren
 • 350 ml rode wijn
 • geleisuiker speciaal
Instructions
 1. Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukken. Kook ze in de wijn tot ze uit elkaar vallen. Haal het fruit door een zeef en weeg de massa. Doe terug in de pan en voeg hetzelfde gewicht aan suiker toe. Laat de jam op laag vuur koken tot het dikker is.
 2. Schenk de hete jam in potten en laat ze ondersteboven afkoelen.
Vijgenjam
Recipe Type: Jam maken
Cook time:
Total time:
Ingredients
 • 500 g verse vijgen
 • 1 dl appelcider
 • 250 g donkerbruine basterdsuiker
 • 1 sinaasappel
 • 1/2 zakje geleipoeder
Instructions
 1. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf. Pers de sinaasappel uit. Verwijder eventueel het steeltje van de vijgen en snijd de vijgen in stukjes. Meng in een grote pan de bruine suiker en geleipoeder door elkaar.
 2. Schep de vijgen met het sinaasappelrasp, het sinaasappelsap en de cider erdoor. Breng deze massa op matig hoog vuur al roerende aan de kook tot de massa over het hele oppervlak flink borrelend kookt en door roeren niet meer van de kook raakt.
 3. Laat de massa nu 1 minuut flink koken, roer regelmatig. Draai het vuur uit en laat de massa tot rust koken. Schep eventueel met een lepel het ontstane schuim eraf.
 4. Zet de jampotten op een dubbelgevouwen theedoek en vul ze met een soepopscheplepel tot aan de rand met de hete jam. Sluit de potten direct af met de deksels en zet ze op hun kop. Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat de jam afkoelen.
 5. Plak er een etiket met de naam en bereidingsdatum op.
 6. Op suikerinfo.nl vind je meer recepten van de Suiker Stichting.

[bol_product_links block_id=”bol_53e788152eb24_selected-products” products=”9200000004981057,1001004010936589″ name=”jam” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]