bananenbrood

Het lekkerste bananenbrood

In ieder geval het lekkerste bananenbrood dat ik gebakken heb.

Misschien kan je het trouwens beter cake noemen. Bananen staan hier in huis standaard op het boodschappenlijstje. Meestal zijn ze op voor je het weet, maar soms blijven ze liggen, zijn er inmiddels weer verse bananen en worden die paar oude niet meer opgegeten en worden bruin en gespikkeld. Zonde om weg te gooien.

rijpe bananen voor banenbroodGlutenvrij en lactosevrij

Dit keer had ik maar liefst 4 overrijpe bananen. Dus ging ik op zoek naar een recept dat ik met de spullen die ik in huis had kon maken. Bij gebrek aan bloem heb ik een combinatie van andere meelsoorten gemaakt en daarmee is het bij toeval een glutenvrije cake geworden. Er zijn ook geen eieren en boter voor nodig en dat maakt de cake ook lactosevrij. Dit is het resultaat van het combineren van een paar recepten. Maar het was zo lekker dat ik het zeker vaker wil maken.

Dit heb je nodig

4 rijpe bananen (ongeveer 300 gram zonder schil)

100 gram havermeel (havervlokken fijn gemalen in de blender)
30 gram lijnzaadmeel (lijnzaad fijn gemalen in blender)
50 gram boekweitmeel

(óf vervang de drie bovenstaande ingrediënten door 180 gram bloem of volkorenbloem)

130 ml olie zonnebloemolie (of kokosolie)
100 gram bruine bastersuiker
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel nootmuskaat
paar druppels vanille extract
1 theelepel baksoda (of 2 theelepels bakpoeder)
1 eetlepel citroensap
snufje zout

Zo maak je het

Verwarm de oven op 180 graden, een heteluchtoven mag wat minder heet 165 graden.

Pel de bananen en snijd ze in stukken. Doe ze in de blender, pak de staafmixer of prak ze met een vork fijn.
Voeg de suiker, olie, citroensap en vanille essence toe aan de bananen. Meng alles even goed door elkaar. (Ik heb het met de staafmixer gedaan op de laagste stand.

Meng in een andere kom het meel, baksoda of bakpoeder en kaneel, nootmuskaat en zout door elkaar
Voeg dit al roerend toe aan het bananenmengsel.

Giet het mengsel over in een ingevette bakvorm (cakevorm of ronde vorm)

Bak de cake 30-40 minuten in het midden van de oven. De cake is gaar als een houten prikker er schoon uitkomt.