Broccoli recepten beregezond

Laatst bijgewerkt:

Broccoli is één van de allerfijnste en oudste koolsoorten. Door de hoge gezondheidswaarde is het al jaren een groentelieveling van de pers.

Of deze familie van de bloemkool en spruitjes oorspronkelijk uit Azië komt of het Middellandse zeegebied blijft hetzelfde twistpunt als de ruzie over pasta: een Chinese of Italiaanse uitvinding?

Italië is in elk geval al heel lang een van de grootste producenten. Volgens Antonio Carluccio overstijgt de variatie aan bereidingswijzen alle andere nationaliteiten. Ze maken er puree van, stoven broccoli in olijfolie, knoflook en Spaanse peper, maken een ovengerecht met boter en parmezaan en blancheren de roosjes voor salades en pastasaus. Via Italiaanse immigranten werd broccoli ook in de USA razend populair. ‘I don’t like broccoli’ was dus niet zo’n handige uitspraak van voormalig president George Bush sr. Daarmee haalde hij zich de woede van heel wat kiezers op de hals. Watch out Clinton en Obama voor je iets over je eetvoorkeur meldt.

‘Bestaat er niet zoiets als een Nationale Broccolidag?’ vroeg een broccolifan. Behalve woensdag gehaktdag, donderdag veggidag, vrijdag visdag, de appelplukdag, nationale pannenkoekendag en noem het maar op, is dat niet eens zo’n gek idee. Maar voor zover ik weet is die er (nog) niet. De groente is het hele jaar door verkrijgbaar in talloze variëteiten, zoals paarse, Romanesco (torentjesbloemkool), BroccoCress, BroccoSprouts en Bimi (Tenderstem). In onderstaande recepten worden alleen de roosjes gebruikt, maar de stelen kun je ook eten. Snijd ze in lucifersreepjes, dan hebben ze ongeveer net zoveel tijd nodig als de roosjes. Dikkere stukken steel moet je eerst voorblancheren. Laat broccoli met gele spikkels in de winkel liggen en kook de groente niet te lang. Aan de rauwe kant zijn de roosjes lekker en in een warme saus worden ze al gauw zachter.

Recepten

Broccoli bruschetta

  • Snack, lunchgerecht
  • Kooktijd: 20 mins
  • Bereiding totaal: 20 mins
  • Een recept van het River Café

Ingrediënten

  • (zuurdesem)brood
  • knoflookteen
  • zout
  • peper
  • olijfolie
  • citroensap
  • olijven
  • pijnboompitten

Instructies

Grill een grote snede (zuurdesem)brood aan weerszijden. Bestrijk een kant licht met gepelde knoflook, betrooi hem met zout en peper en schenk er olijfolie over. Kook jonge broccoli (of bimi) beetgaar en breng op smaak met zout, peper, olijfolie en citroensap. Leg de broccoli op de bruschetta met zwarte olijven zonder pit en geroosterde pijnboompitten.


Broccoli-brie-boursin quiche met cashewnoten

  • Hartige taart
  • Baktijd: 50 min, Totale tijd: 50 min
  • 4 personen
  • Deze broccolitaart maakte Assi in Frankrijk, een aangepast recept van een ‘eerlijk gepikt recept’

Ingrediënten

  • 1 stronk broccoli, in roosjes
  • 2 rode uien, grof gesnipperd
  • 3-4 knoflooktenen, fijngesneden
  • boter of olijfolie
  • 200 g brie, in plakjes
  • 150 g boursin met knoflook en fijne kruiden
  • 1 blikje croissantdeeg (Danerolles) of een kant-en-klare quichebodem of
  • 4 eieren
  • 100 g gezouten cashewnoten (kan vervangen worden door uitgebakken spek)
  • versgemalen peper & zout

Instructies

  1. Oven voorverwarmen op 200 ºC. Kook de broccoliroosjes in ca. 4 minuten beetgaar.
  2. Bewaar een ½ dl kookwater, giet de roosjes af , spoel af met koud water en laat uitlekken.
  3. Fruit de ui in de boter of olie glazig. Bak het spek mee als je dat gebruikt. Verwarm de boursin met het achtergehouden broccolikookvocht en roer tot een gladde saus.
  4. Klop de eieren door door de boursinsaus.
  5. Bekleed een ingevette quichevorm met het croissantdeeg en verdeel ui(+ spek) en broccoli over de bodem. Verdeel het boursinmengsel over de broccoli en verdeel de cashewnoten erover.
  6. Dek het geheel af met Brie en bak de quiche in ± 30 min. gaar.

Orecchiette con broccoli van het River Café

  • Pasta
  • Bereiding: 30 minuten
  • 4 personen

Ingrediënten

  • 320 g orecchiette (of andere pastasoort)
  • 400 g broccoli, in kleine roosjes*
  • Pancetta, in dunne reepjes
  • 1 knoflookteen, in dunne plakjes
  • 3 gedroogde chilipepers, verkruimeld
  • 50 g parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 el extra vergine olijfolie

Instructies

  1. Kook de broccoli in kokend water met zout beetgaar.
  2. Verhit de olie in een braadpan en bak daarin de knoflook en pancetta zacht, niet knapperig.
  3. Voeg de broccoli en chilipeper toe met zout en peper naar smaak. Verwarm alles enkele minuten al roerend op laag vuur.
  4. Kook de orecchiete al dente in kokend water met zout. Laat uitlekken en schep hem door de broccoli.
  5. Geef er parmezaanse kaas bij.
  6. * Het is belangrijk dat de broccoli in heel kleine roosjes wordt gesneden, zodat die in de orecchiete passen.

Curry van broccoli en peultjes

  • Curry, groenten
  • Bereiding: 30 minuten
  • 1 persoon
  • Uit:’Koken voor jezelf’

Ingrediënten

  • 25 g boter, gesmolten
  • 1 middelgrote ui, in ringen
  • 200 ml groentebouillon (blokje of poeder)
  • zout
  • 1 el sesamzaad
  • ½ el maanzaad
  • 30 g santen (ingedikte kokosmelk)
  • 2 el pinda’s, grof gehakt
  • 1 tl gember, geraspt
  • ½ tl koenjit (kurkuma)
  • 1 rijpe tomaat, in blokjes
  • 200 g broccoli, in kleine roosjes
  • 100 g peultjes of sugarsnaps
  • 1 groene peper, in repen
  • verse koriander, om te garneren

Instructies

  1. Bak de zaadjes kort in de helft van de boter (laag vuur).
  2. Doe santen, gember, pinda en koenjit erbij en bak alles op een laag vuur bruin.
  3. Pureer de massa met een staafmixer.
  4. Verhit de rest van de boter, fruit daarin de ui glazig, bak de tomatenblokjes mee tot het vocht bijna verdampt is.
  5. Voeg de santen, broccoli, peultjes, peper en bouillon toe en pruttel tot de groenten beetgaar zijn. Doe er naar smaak nog wat zout op en garneer met koriander. Serveer met rijst, pappadums of geroosterd naanbrood.

door Matisse