bagels

Bagels

Bagels worden vaak geassocieerd met New York. Dat klopt, maar ze werden als eerste meegenomen door Joodse immigranten uit Oost-Europa.

In New York waren de winkels op zondag gesloten, maar in de Joodse wijken kon men op zondag verse bagels en vlechtbroden kopen. Als snel werden ze populair. De meeste bagels worden nu niet meer op de traditionele manier gemaakt, maar in de fabriek.

Smaak

Bagels hebben een vrij vaste structuur en zijn licht zoet van smaak en hebben een stevige korst. Ze worden meestal hartig belegd, hoewel zoet ook kan.

Bewerkelijk

De traditionele manier van bagels bakken duurt lang en is bewerkelijk. Het deeg moet lang gekneed worden, waarna het moet rijzen. Ze worden vervolgens gekookt en dan gebakken in de oven. Bagels zijn het smakelijkst als je ze niet te lang na het bakken eet. Ze worden namelijk snel oud en droog. Als je er meerdere tegelijk wilt maken, vries ze dan in zo snel ze zijn afgekoeld.

Eenvoudige ingrediënten

De bagel wordt oorspronkelijk gemaakt van eenvoudige ingrediënten: bloem, gist, suiker, zout, water en olie. Maar je kunt er oneindig mee variëren.

Gezond

Bagels hebben de naam gezond te zijn om dat er geen boter, alleen wat olie aan toegevoegd is.

 

Recept klassieke bagels

voor 10 bagels

Dit recept komt uit het boek Bagels uit New York van Marc Grossman.

750 g bloem

1 zakje droge gist (7 gr)

4 tl zout

380 ml lauw water

2,5 el maltsiroop of stroop

30 ml olijfolie

1 el maismeel

boter

voor het kookwater

3 liter water

1 el aardappelmeel

1 el maltsiroop, stroop of basterdsuiker

2 el zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 225 C

Hou rekening met 1 a 2 uur rijzen op kamertemperatuur

Baktijd 20-25 minuten op 215 C.

Meng de droge en de vloeibare ingredienten door elkaar. Kneed het 10 minuten en maak er 10 mooie ronde gladde ballen van.

Druk de ballen met je hand plat. Maak er worstjes van (25 cm lang) en dan bagels. Laat rijzen.

Breng het kookwater aan de kook met de toevoegingen en dompel de bagels er in. Keer ze na 1 minuut om en laat ze nog 30 seconden in het water liggen.

Leg ze op de ingevette en met maismeel bestrooide bakplaat. Zet ze in de oven tot ze bruin zijn.

Naturel of gegarneerd?

Boven staat het recept voor de naturel bagel. Je kunt ze garneren met sesamzaad, maanzaad, zout, ui, knoflook enz. Doe dit na het pocheren als ze nog vochtig zijn en voor het bakken in de oven.

Bron foto: By Evan-Amos via Wikimedia Commons