Het kan geen kwaad om naar alternatieven voor vleeswaren te kijken.
Volgens de laatste voedingsrichtlijnen word je aangeraden om niet meer dan 50 gram bewerkt vlees per dag te eten en niet meer dan 500 gram rood vlees per week. Bewerkt vlees bevat veel vet, is vaak te zout en bevat toegevoegde chemicaliën, waardoor ze niet gezond zijn. Maar of je je nu wel of niet iets aantrekt van berichten dat vleeswaren en bewerkt vlees ongezond zijn, of niet. Een beetje variatie kan nooit kwaad, en er zijn echt wel lekkere alternatieven voor vleeswaren te bedenken.
Minder vleeswaren, wat eet je dan?
Hieronder een paar ideeën voor gezondere alternatieven of gewoon om af en toe eens te variëren:
Kipfilet
Versgebakken of nog beter, gekookte of gestoomde kipfilet in plakjes. Combineer ze met plakjes groenten (komkommer, tomaat, rucola) of maak er een salade van (kip-kerrie, kip-saté, enz.)
Kipgehakt en kipburgers
Zelfgemaakte gehaktballen in plakjes op brood (rundergehakt, varkensgehakt en half-om-half behoren wel tot de rode vleessoorten). Je kunt ook kipgehakt nemen of zelf kipgehakt maken door kipfilet te malen in de keukenmachine. Op deze manier kan je hamburgers vervangen door kipburgers.
Kalkoen
Wat voor kip geldt, geldt natuurlijk ook voor kalkoen. Kalkoen is over het algemeen wat droger dan kip, maar wel magerder.
Tonijn of zalm
Meng wat tonijn of zalm met wat citroensap, mayonaise, tomatenpuree, mosterd, paprikapoeder, peper en zout.
Ei
Eieren zijn veelzijdig. Je kan ze bakken, koken, pocheren. Roerei, omelet met groenten, zelfgemaakte eisalade zijn heerlijk op brood. Eieren zijn gezond, maar je moet ze wel met mate eten.
Bekijk ook: Recepten met ei
Onbewerkte vleeswaren
Vleeswaren zoals fricandeau en rosbief worden gemaakt door grote onbewerkte stukken vlees te braden en te snijden. Ze worden als het goed is alleen gekruid. Ze behoren wel tot de rode vleessoorten, maar zijn verder redelijk onbewerkt. Het zijn helaas wel dure vleessoorten.
Salades
De keuze in kant-en-klaar salades is groot. Er zijn ook veel salades zonder vlees. Denk aan selderijsalade, witte koolsalade, ei-bieslook salade.
Groentenspread
Iedereen kent wel de groentenspreads uit een potje. Maar kan kan ze ook heel lekker zelf maken.
Recept geroosterde groentenspread
1 rode paprika in, ringen
1 kleine ui in, stukken
2 teentjes knoflook geplet
1 kleine courgette, in plakken
1 eetlepel olijfolie
100 gram roomkaas
zout, peper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de paprika, ui, courgette en knoflook op bakpapier op een bakplaat. Verdeel de olijfolie erover. Rooster de groenten een half uur in de oven tot ze zacht en bruin beginnen te worden aan de randjes.
Haal uit de oven en laat afkoelen. Doe alle groenten met de roomkaas in de keukenmachine en blend kort, niet helemaal fijn.
Breng op smaak met zout en peper, of als je hebt verse kruiden als peterselie, bieslook, basilicum, bijv. Je kunt deze spread afgedekt tot een week in de koelkast bewaren.
Hummus
Een andere groentenspread is humus. Hummus is een spread op basis van kikkererwten, knoflook en sesampasta waar je eindeloos mee kunt variëren.
Notenboters
Pindakaas is een lekker broodbeleg. Een goede pindakaas bestaat uit fijngemalen pinda’s, een paar eetlepels (arachide) olie en wat zout en verder niets. En dat zelfde geldt voor andere soorten noten zoals amandelen, hazelnoten, cashewnoten en walnoten of een notenboter van gemengde noten. Je kunt ze kant-en-klaar kopen of zelf malen.
Kaas
Kaas in er in veel soorten. Van oude kazen tot jonge smeerbare roomkazen. Probeer ook eens cottage cheese met verse kruiden of met wat plakjes tomaat of paprika.