Valentijn recepten

Als het over romantisch eten gaat, kom je al gauw op bepaalde ingrediënten als chocolade, perziken, honing, mosterd.

De één staat bekend als een afrodisiacum vanwege de stimulerende werking, de ander vanwege zijn vorm.


Voorgerechten

Verschillende hapjes als voorgerecht

*Meloen met ham

  • 1 meloen
  • ham (rauwe ham, Prosciutto, Serrano)

Snijd de meloen in vieren, verwijder de pitten en de schil, snijd de meloen schijven en wikkel deze in ham.

Bleekselderij met Boursin

  • 1 bos bleekselderij
  • 1 pakje Boursin met kruiden

Verwijder uiteinden van de bleekselderij en was de stelen.
Snijd ze in stukken van ong. 5 cm. en vul de holle kant met Boursin.

*Gerookte zalm met dille op toost

  • 2 plakken gerookte zalm
  • 4 witte boterhammen
  • Boursin of roomkaas
  • takjes dille

Rooster de witte boterhammen onder de grill of in een broodrooster. Snijd ze in twee maal diagonaal zodat er driehoeken ontstaan. Besmeer ieder stuk met roomkaas of Boursin. Leg gerookte zalm erop en garneer met een takje verse dille.


Hoofdgerechten

*Gegrilde kipfilet met perziken frisse salade

(recepten voor 2 personen) 
Bereidingstijd: 30 min. + paar uur marineertijd

  • 500 g kipfilet
  • 2 t knoflook, (geperst)
  • peper en zout
  • 50 ml olijfolie
  • 2 perziken (vers of uit blik)
  • 1 rode ui (in ringen gesneden)
  • zakje gemengde salade

Dressing:

  • 25 ml olijfolie
  • 2 el dijon mosterd
  • 75 ml azijn
  • zout en peper
  • 1 hele perzik of twee helften uit blik

Bereiding:

Leg de kipfilet in een schaal. Voeg knoflook, zout, peper en 50 ml olijfolie en laat een paar uur marineren in de koelkast.

Doe 75 ml olijfolie, mosterd, azijn en een perzik (of twee halve uit blik) in de blender. Op smaak brengen met peper en zout.

Leg de kip met oliemengsel in de hete grillpan of in een ovenschaal onder de grill op de hoogste stand.

Bak de kipfilets 4 minuten aan elke kant.

Bestrijk ondertussen de uiringen en halve perziken met de dressing en grill of bak ze 2 minuten aan iedere kant mee.

Bestrijk ze nog eens met de dressing en geef ze nog een minuut aan elke kant.

Leeg de gemengde sla op twee bordjes. Snijd de kipfilet in plakken en leg ze op de salade. Leg ui en perzik erbij en giet de dressing uit de pan erover.

*Tongfilets

  • 200-300 g tongfilets
  • zout en peper
  • 1 ui in ringen
  • 75 ml witte wijn
  • 2 el boter
  • 250 g champignons in plakjes gesneden
  • 1 el bloem
  • 1 eigeel
  • 2 el slagroom
  • peterselie
  • 1 citroen (in parten gesneden)

Bestrooi de tong met zout en peper. Leg ze in een ingevette ovenschaal. Leg de uiringen en citroenpartjes erop. Schenk de wijn erover. Laat 15-20 min. bakken in de oven op 200 graden tot de vist gaar is.

Smelt boter in een pan, voeg champignons toe en laat ze bruin worden. Voeg bloem toe. Blijf roeren. Voeg vocht van de vis toe en blijf roeren tot het dikker wordt. In een schaal roer je eigeel en room samen. Voeg wat van de hete saus van de champignons toe. Giet daarna het ei-roommengsel in zijn geheel bij de champignons. Blijf roeren tot het een dikke saus wordt.

Leg de tong op een platte schaal of bord. Giet de saus erover. Garneer met peterselie en citroenpartjes.


Nagerechten

Chocoladecake met chocoladeglazuur

  • 225 g boter
  • 100 g pure chocolade, grof hakken
  • 150 ml water
  • 300 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 275 g bruine basterdsuiker
  • 150 ml zure room
  • 2 eieren

Glazuur:

  • 200 g pure chocolade
  • 6 el water
  • 3 tl koffieroom
  • 1 el koude boter

Oven voorverwarmen op 180 graden

Vet een groot cakeblik (30 cm) in of twee kleine, kan ook een rond bakblik zijn.

Smelt de boter de chocolade en het water in een pan op een laag vuur of in de magnetron. Doe de gezeefde bloem, bakpoeder en de suiker in een kom. Voeg het gesmolten chocolademengsel toe en mix het tot een glad beslag. Roer de zure room erbij en daarna de eieren.

Doe het in het bakblik en bak de cake 40-50 min. op 180 graden.

Laat de cake afkoelen.

Maak het glazuur door de chocolade te smelten met het water. Room toevoegen en van het vuur afhalen. De koude boeter toevoegen. Schenk de glazuur over de cake. Je kunt hem verder versieren zoals je wilt.

Choclava

Choclava is een variatie op baklava alleen dan met chocolade

  • 250 g walnoten, gehakt
  • 125 g pure chocolade, grof gehakt of chocolade korrels
  • 85 g suiker
  • 1 tl kaneel
  • 150 g boter, gesmolten
  • 125 g filodeeg
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 50 g suiker
  • 4 el honing
  • 50 g pure chocolade

Roer gehakte walnoten met grof gehakte chocolade en 85 g suiker en kaneel.

Vet een lage schaal of bakvorm in. Leg 1/4 van de filodeeg vellen in de schaal, Ieder vel ruim bestrijken met de gesmolten boter. Verdeel een derde van de vulling over het filodeeg. Dit nog twee maal herhalen. Dek het af met filodeeg. Schenk de boter die over is erover heen. Snijd de randen bij. Snijd met een scherp mes de rechthoek in ruiten. Bak in de oven op 170 graden voor 45-50 minuten tot het goudbruin is. Laat in de bakvorm iets afkoelen.

Meng in een pan de sinaasappelsap, 50 mg suiker, honing en 100 ml water aan de kook. Laat terwijl je af en toe roert het geheel 20 minuten zachtjes koken. Schenk het mengsel over de choclava in de bakvorm. Smelt de 50 g chocolade en 2 el water. Sprenkel het over de choclava.