Deze crumble is een super gemakkelijk recept waar nog geen mixer aan te pas komt.
Het recept is afkomstig uit het kookboek van Donna Hay de basics. En met dit recept kun je als je wilt eindeloos naar je eigen smaak en idee variëren. Zo noemt het recept verse blauwe bessen als ingrediënt, maar ik heb diepvries blauwe bessen gebruikt en de helft diepvries kersen (in de pakjes van AH). Verder heb ik de bruine basterdsuiker in de topping vervangen door het iets gezondere palmsuiker. Eet het als nagerecht of bij de koffie of gewoon tussendoor.
Recept crumble met appel en blauwe bessen
voor 4 personen
- 1,2 kg Granny Smith of andere groene appels van klokhuis ontdaan en in stukjes
- 150 g verse blauwe bessen
- 75 g witte basterdsuiker
- 1 tl fijngeraspte citroenschil
- 2 theelepels citroensap
topping
- 90 g havermout
- 90 g bruine basterdsuiker
- 35 g patentbloem
- 75 g boter, zacht
- 1/2 tl kaneel
Stap 1.
Verwarm de oven voor op 180 graden, gasstand 4. Roer appels, blauwe bessen suiker en citroenrasp en -sap om in een kom, doe in een grote ovenschaal en zet apart.
Stap 2.
Meng voor de topping havermout suiker, bloem, boter en kaneel in een kom. Schep de topping over het fruit en bak 55 minuten of tot de topping mooi donkerbruin is.
Zonder is het ook lekker, maar als je wilt kun je er nog wat double cream (of mascarpone en slagroom in verhouding 1:2) of gewoon lekker wat roomijs bij geven.
Verder geeft Donna Hay ook nog tips om te variëren met de crumble door er gehakte noten door te doen of geraspte kokos. Door de havermout te vervangen door bloem, krijg je een meer cake-achtige crumble. Verder kun je natuurlijk ook variëren met de fruitvulling door ook eens een keer rabarber met appel te proberen. Perzik met vanille is een klassieke combinatie, maar je kunt ook wat bramen en frambozen bij de blauwe bessen doen.