yoghurtijs maken

Yoghurtijs maken

Door ijs van yoghurt te maken krijg je licht, fris ijs met minder calorieën dan b.v. roomijs.

Je kunt alle soorten yoghurt gebruiken, maar volle yoghurt, Turkse en Griekse yoghurt geven wel een romiger resultaat dan magere yoghurt.

Soorten yoghurt

Er zijn diverse soorten yoghurt die allemaal meer of minder vet bevatten. Alle soorten yoghurt zijn geschikt voor het maken met ijs, maar als je een romiger smaak wilt kun je of voor een vollere yoghurtsoort kiezen of de magere yoghurt mengen met slagroom. Als je Turkse yoghurt gebruikt is het vaak niet nodig ook nog slagroom te gebruiken. Om erachter te komen wat je lekker vindt , kun je het beste een beetje experimenteren.

 

Magere yoghurt

bevat hoogstens 0,5 % vet

Halfvolle yoghurt

bevat minstens 1,5 % vet

Volle yoghurt

bevat minstens 3% vet

Roomyoghurt

bevat 5-8 % vet

Bulgaarse yoghurt

bevat 5 % vet

Turkse yoghurt

bevat tot 10 % vet

Slagroom

bevat minstens 35% vet

Recepten

Basisrecept yoghurtijs
Recipe Type: IJs
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Een basisrecept om yoghurtijs te maken waar je zelf mee kan variëren.
Ingredients
  • 300 ml magere yoghurt + 150 ml slagroom
  • of
  • 450 ml Turkse yoghurt
  • 100 g basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuike
Instructions
  1. Meng de yoghurt met de suiker en vanillesuiker.
  2. Klop de slagroom halfstijf en schep deze door het yoghurtmengsel. Doe het in de ijsmachine laat draaien volgens de gebruiksaanwijzing.
Basisrecept fruityoghurt ijs
Recipe Type: IJs
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
In principe is elk fruit dat rijp is goed. Lekker zijn aardbeien, perzik, mango, nectarine, meloen, frambozen, enz.
Ingredients
  • 350 g yoghurt, ongezoet
  • 150 g vers fruit
  • 125 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 1 el citroensap
Instructions
  1. Maak het fruit schoon en snijd het in kleine stukjes, meng het met de suiker. Roer de yoghurt en de slagroom door elkaar, roer het fruitmengsel erdoor en giet het in de ijsmachine. Laat het draaien volgens de gebruiksaanwijzing van de ijsmachine (meestal 20-30 minuten).
Kersen yoghurtijs met chocolade
Recipe Type: IJs
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • 300 g kersen (diepvries of vers)
  • 150 g suiker
  • 250 g Turkse of Griekse yoghurt
  • 1 el cognac
  • paar druppels amandelextract
  • 75 g pure chocolade
Instructions
  1. Was en ontpit de kersen. Dat is niet nodig als je diepvries kersen gebruikt.
  2. Doe ze met de suiker in een pan. Verwarm ze 10 minuten tot ze zacht worden en het sap vrij komt. Doe het mengsel in de blender en blend tot een glad mengsel. Wil je nog wat stukjes kersen in je ijs terugvinden, blend het dan minder fijn. Laat het mengsel afkoelen.
  3. Voeg yoghurt, cognac en amandelextract toe en blend nog even tot alles goed gemengd is. Zet het mengsel voor een uur of 2 in de koelkast, doe het dan in de ijsmachine en laat het ijs draaien volgens de aanwijzingen van je machine.
  4. Twee minuten voor het klaar is voeg je de chocolade op de volgende manier toe: Breek de chocolade in stukjes en smelt het in de magnetron of au bain marie. Giet het mengsel bij het draaiende ijs.
  5. Schep het ijs in een bak en zet het nog een uurtje in de diepvries.