spaghetti pomodoro

Campinggerecht: Klassieke spaghetti al pomodoro – op één pit!

Laatst bijgewerkt:

Heb je maar de beschikking tot één kookpit, bijvoorbeeld als je op de camping staat? Dan kun je toch een absolute klassieker klaarmaken: Spaghetti al pomodoro, spaghetti met tomatensaus zoals ze hem in Italië eten. Met een stuk brood, verse Parmezaan en eventueel een salade is dit een prima voedzaam, vegetarisch en bovendien heerlijk gerecht.

Italiaans koken met één pit

Daar zit je dan op de camping. Je hebt alles wat je hartje begeert: mooi weer, lokale wifi of 5G-internet via je alles in 1 pakket, maar slechts één kookpit. Geen probleem, met dit recept sla je een goed figuur. En laat dat – fare bella figura – nou net een typisch Italiaanse filosofie zijn.

Weinig ingrediënten

We gaan dus spaghetti maken. Niet het gerecht met gehakt en spek, zoals ragú (die we in Nederland spaghetti bolognese noemen). Over het verhaal achter de ragú (en de vele discussies erover) kun je ook meer te weten komen in deze aflevering van De Aardappeleters. De variant met tomatensaus is veel makkelijker te bereiden. Wat heb je nodig voor vier personen?

  • 2 el gedroogde oregano
  • olijfolie (goedkope)
  • 1 blik (400 g) gepelde tomaten
  • 1 el tomatenconcentraat uit een tube
  • 1 pak spaghetti
  • 3 à 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • peper en zout
  • 10 blaadjes verse basilicum
  • geraspte Parmezaan
  • lekker stuk brood

Bereiding

Maak de saus op een laag vuurtje. Italiaanse sauzen moeten pruttelen. Verwarm de olijfolie – dat mag best een flinke scheut zijn – en bak de knoflook en oregano erin. Knoflook blond? Voeg het tomatenconcentraat toe. Even roeren en dan het blik gepelde tomaten (of pulp, polpa) erbij gooien. Lekker tien minuutjes laten pruttelen, op smaak brengen met zout en peper en wegzetten. Dan de pan met water op het vuur, de pasta koken met een flinke snuf zout en deze vlak voordat hij gaar is, van het vuur halen. Nu verwarm je de saus opnieuw en doe je de spaghetti met aanhangend vocht erbij. Deze gaart rustig nog iets door in de saus.

Serveer altijd brood bij pasta

Klaar! Serveer hem op borden, garneer met reepjes basilicum, rasp er aan tafel de Parmezaan overheen en geef er altijd brood bij. Dat is een eeuwenoude traditie. Met het brood maken de Italianen hun bord ‘schoon’, dit heet fare la scarpetta. Restjes brood gaan in soepen en salades, Italianen gooien zelden tot nooit eten weg. Zoek maar op ribollita of panzanella. Voor nu: eet smakelijk