recepten met peer

Recepten met stoofperen en handperen

Er zijn handperen en stoofperen. Handperen kun je zo uit de hand eten en zijn geschikt voor het gebruik in salades, daar zijn stoofperen te hard voor. Deze moeten eerst zo’n 2 tot 3 uur stoven.

Peren zijn net als appels pitvruchten. Over de hele wereld zijn wel 3000 verschillende soorten peren. Peren zijn een geliefde fruitsoort vanwege hun zoete smaak en sappige, zachte vruchtvlees. Peren zijn ook heel geschikt als fruit voor je baby omdat er maar weinig mensen zijn die allergisch zijn voor peer. Je kunt handperen zo eten, maar je kan ze ook verwerken in een salade. Je kan ze in gebak verwerken als ze niet te rijp zijn omdat ze anders te nat zijn en er maar weinig van het fruit overblijft. Stoofperen zijn veel harder en moeten langere tijd gestoofd worden voordat ze zacht worden.

Bekende stoofperen zijn: Gieser Wildeman en Saint Remy.

Bekende soorten handperen zijn: Triomphe de Vienne, Conference en Doyenne du Comice

recepten

Stoofpeertjes

Bijgerecht, nagerecht
Bereidingstijd: 10 min
Kooktijd: 3 uur
4 pers.

Ingrediënten

  • 750 g stoofperen (b.v.gieser wildeman)
  • 1 tl kaneel
  • 2 el suiker
  • 3 kruinagels
  • 1 dl rode wijn of rode port*
  • drie schijven citroen

* je kunt de wijn vervangen door bessensap

Bereiding:

  1. Schil de peren. Laat het steeltje er aan zitten. Je kan zo ook in vier parten snijden het het klokhuis verwijderen. Doe de peren in een pan (zet ze als ze heel zijn rechtop). Voeg suiker, kaneel, wijn, citroen en 3 dl water toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat de peren 2-3 uur gaar stoven. Kruidnagels en citroen verwijderen. Het kookvocht evt. binden met aardappelmeel.
  2. Je kunt stoofpeertjes eten als bijgerecht bij de warme maaltijd of als toetje met b.v. (kaneel)ijs

Perencrumble

Gebak
Bereidingstijd: 10 min
Kook/baktijd: 40 min
6 pers.

Ingrediënten

  • 5 stevige appelen
  • 5 (hand)peren
  • 3 el citroensap
  • 125 g suiker
  • 100 g rozijnen
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 tl kaneel

Voor het kruimeldeeg:

  • 150 g bloem
  • 250 g havermout
  • 175 g bruine suiker
  • 75 g boter
  • 2 el ijswater
  • zout
  • 1 tl kaneel
  • 1/4 tl nootmuskaat

Bereidingswijze:

  1. Schil het fruit en snijd het stukjes.
  2. Doe de fruitstukjes in een kom en vermeng het met de citroensap, suiker, rozijnen, nootmuskaat en kaneel.
  3. Meng in een andere kom voor het deeg de bloem, suiker, zout en kruiden. Snijd de boter is kleine blokjes en meng het door het bloemmengsel. Meng het snel met koele handen door. Het is de bedoeling dat het deeg kruimelig blijft.
  4. Voeg de havermout toe.
  5. Doe het fruitmengsel in een ovenschaal. Verdeel daarover het kruimeldeeg.
  6. Bak 30-40 minuten in een over op 180 graden tot de bovenkant knapperig en bruin is.
  7. Warm serveren met slagroom, vanilleijs.

Rucula salade met peer en pancetta

Salade, voorgerecht
Bereidingstijd: 15 min.
4 pers.

Ingrediënten

  • 50 g pancetta in dunne plakken
  • 1 el olijfolie
  • 2 stevige rijpe (hand)peren
  • 200 g rucola sla
  • 75 g ricotta salata, (dun geschaafd) (dit is een italiaanse schapenkaas) evt. vervangen door pecorino

voor de dressing:

  • 1 el witte (wijn)azijn
  • 1 el honing
  • 1/2 el citroensap
  • 3 dl olijfolie
  • zout
  • gemalen peper

Bereidingswijze

  1. Meng de ingrediënten voor de dressing.
  2. Verhit de olie in een koekenpan en bak de pancetta knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Scheur de pancetta in kleine stukjes. als het is afgekoeld.
  3. Schil de peren en snijd ze in vier parten, snijd de parten in de lengte in dikke schijven.
  4. Meng rucola, pancetta, peer en kaas met de dressing.

Herfstsalade met peer en druiven

Salade
Bereidingstijd: 20 min.
4 pers

  • 150 g cashew noten
  • zak gemengde salade
  • 1 (hand)peer
  • 100 g pitloze druiven (groen of rood)
  • 4 plakken bacon
  • 1 el boter
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 el bruine suiker
  • rozemarijn
  • cayennepeper
  • zout

voor de dressing:

  • 3 el witte wijn azijn
  • 3 el Dijon mosterd
  • 2 el honing
  • 6 el olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Rooster de cashewnoten in een koekenpan op een gemiddeld vuur tot ze goudbruin zijn (5 min.)
  2. Laat de noten afkoelen.
  3. Bak de bacon in dezelfde pan op middelhoog vuur knapperig (7 min.). Laat uitlekken op keukenpapier. Snijd of scheur de bacon in grove stukken.
  4. Doe de boter, rozemarijn, kerriepoeder, bruine suiker, zout, cayennepeper en cashewnoten in een schaal.
  5. Meng voor de dressing de azijn, mosterd en honing. Schenk langzaam kloppend de olijfolie erbij en maak het geheel op smaak met peper en zout.
  6. Meng in een grote schaal de salade, peren, druiven, bacon en het notenmengsel en de dressing.

Peer mango en gember crumble

Gebak
Bereidingstijd: 15 min.
Kook/baktijd 30 min.
4 pers.

Ingrediënten

  • 450 g stevige rijpe (hand)peren, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 el bruine suiker
  • 2 mango’s, geschild en in stukjes gesneden
  • stukje geraspte verse gember of bolletje stemgember of evt. gemberpoeder

voor het deeg:

  • 175 g bloem
  • 85 g boter
  • 85 g lichtbruine bastersuiker
  • 85 g walnoten of pecannoten, grof gehakt

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de perenstukjes in een pan met de suiker en 4 el water. Kook ze 5 minuten op zacht vuur tot de peren zacht zijn. Haal de pan van het vuur en voeg de mango en gember toe. Schep het mengsel in een ovenschaal
  2. Snijd de boter in blokjes, voeg bloem en suiker toe en de gehakte noten. Meng het met de handen, het deeg moet wel kruimelig blijven.
  3. Verdeel het deeg over het peren-mango mengsel en plaats de ovenschaal in de oven.
  4. Bak het 30 minuten tot het deeg lichtbruin gekleurd is.
  5. Warm serveren met slagroom of ijs.

*Dit recept is afkomstig van BBC Good Food januari 2005