kop koffie

7 Interessante feitjes over koffie

We kunnen ons geen wereld meer bedenken zonder koffie. Wat ooit een luxeproduct was dat duur geïmporteerd werd, is koffie nu op veel plekken de normaalste zaak van de wereld. Menig Nederlander begint zijn dag met een kop koffie en drinkt het om de werkdag door te komen, maar ook thuis genieten we graag van lekkere koffie. Maar wat weet je eigenlijk over koffie? We delen zeven interessante feitjes over koffie.

Waarschijnlijk ontdekt door een geit

Koffie is waarschijnlijk ontdekt door een geit en zijn hoeder. Dat zou in de negende eeuw hebben plaatsgevonden, toen een jonge geitenhoeder merkte dat zijn geiten zich raar gedroegen wanneer ze van koffievruchten gegeten hadden. Dus besloot hij om ze zelf te proberen en de rest is geschiedenis.

koffiebes

Meer cafeïne bij lichte branding

Koffiebonen worden gebrand voordat ze gemalen worden. Dat zorgt voor de lekker, donkere en geroosterde smaak waar we zo van houden. De mate waarin koffiebonen gebrand worden, kan verschillen. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is het juist koffie met een lichte branding die meer cafeïne bevat. Naarmate de boon langer wordt geroosterd, wordt er namelijk meer cafeïne uit gebrand.

Hoogte waarop de boon groeit bepalend voor cafeïnegehalte

De ene soort koffieboon bevat van zichzelf meer of minder cafeïne dan een andere soort. Dat heeft te maken met waar de koffievrucht groeit. Groeit deze laag, dan heeft de plant veel te duchten met ongedierte. Daarom vormt hij cafeïne als beschermingsmechanisme. Groeit de vrucht hoger, dan is minder bescherming nodig en bevatten de bonen dan van zichzelf minder cafeïne.

Veel meer soorten dan worden gebruikt

Er bestaan wereldwijd meer dan 50 verschillende soorten koffieplanten. Desondanks worden er voor commerciële productie van koffie doorgaans maar twee van die 50 gebruikt. Dat zijn de wat zoetige arabica koffieboon en de bittere robusta koffieboon. Die laatste wordt hoogstens gemengd met arabica koffie, omdat 100 procent robusta veel te bitter zou zijn. In enkele gevallen worden nog twee andere soorten gebruikt: de Liberica en Excelsa.

Geen bonen maar bessen

We hebben het met z’n allen en ook in dit artikel steevast over koffiebonen, maar eigenlijk zijn het helemaal geen bonen. In gebrande staat lijken ze daar misschien wel op, maar in feite zijn het bessen die aan planten groeien. Als ze rijp zijn om geplukt te worden, zijn deze koffiebessen zelfs rood van kleur.

Herken versheid aan de crema-laag

Ook bij koffie is versheid een factor. Maar hoe kun je zien of je koffie nog vers is, of al lang staat? Dat kun je zien aan de crema-laag boven op je kopje koffie. Is deze bijna of helemaal afwezig? Dan is de koffie gezet van oude koffie die weinig koolzuurgas meer bevat.

Koffiebonen bewaren? Vries ze in!

Om de versheid van je koffiebonen te bewaren, doe je er het beste aan om ze in te vriezen. Ja, dat kan echt! Als je koffiebonen één keer invriest, behouden ze hun aroma’s en smaak. Ontdooi je ze en vries je ze daarna opnieuw in, dan gaat er wel aroma en smaak verloren.

Zo, nu kun je dit soort feitjes droppen als je met je collega’s, familie of vrienden in gesprek bent. Dat doe je natuurlijk wel onder het genot van een lekker bakje vers gezette koffie mét crema-laag om de versheid van de koffie te bewijzen.