In juni en juli is het echt aardbeientijd. Aardbeien zijn gezond en lekker, dus eet ze los of maak er wat lekkers van. 10 x recepten met verse aardbeien.
Aardbeienfeitjes
- 8 aardbeien van gemiddelde grootte bevatten 45 calorieën en bezorgen je meer vitamine C dan 1 sinaasappel
- aardbeien zijn het enige fruit met zaad aan de buitenkant. Een aardbei heeft gemiddeld zo’n 200 zaadjes.
- aardbeien bevatten vezels en voedingsstoffen die goed zijn voor je algemene gezondheid, de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en je geheugen verbeteren.
10 Aardbeien recepten
Hieronder vind je de volgende recepten
- Vruchtenbowl met aardbeien
- Eton Mess met aardbeien
- Aardbeien milkshake
- Aardbeien-yoghurtijs
- Aardbeien sorbetijs
- Aardbeien muffins
- Aardbeien-mango margarita’s
- Aardbeien ijscake
- Kwark met aardbeien
- Gevulde perziken met aardbeiensaus
Vruchtenbowl
Vruchtenbowl is leuk om op een zomers feestje te serveren. Je kunt er allerlei soorten fruit voor gebruiken, met en zonder alcohol.
(10-12 pers.)
- 1 (water)meloen
- 500 g aardbeien (gehalveerd)
- 250 g frambozen
- 250 g rode druiven (gehalveerd en ontpit
- 1 stevige appel (granny smith)
- scheutje vruchtenlikeur (fraises des bois of crème de cassis)
- 1/2 l blik ananas of verse ananas in stukjes
- 2 flessen sprankelende witte wijn
- 1 l koolzuurhoudend water
- muntblaadjes als garnering
- evt. ijsblokjes
Voor een niet alcoholische bowl vervang je wijn door druivensap, aangevuld met koolzuurhoudend water.
Maak het fruit schoon, en snij het klein. Doe alles in een grote (glazen) schaal. Voeg likeur, wijn of sap en koolzuurhoudend water toe tot al het fruit bedekt is. Vind je het niet zoet genoeg, dan kun je een scheutje limonadesiroop toevoegen.
[bol_product_links block_id=”bol_536e28ac76c68_selected-products” products=”9200000015036764,9200000025043608″ name=”bo” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”000000″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Eton Mess met aardbeien
Eton Mess is een makkelijk en ontzettend lekker toetje. Dit heb je nodig voor 4 personen.
- 500 g aardbeien
- 500 ml slagroom
- 12 witte meringues
- poedersuiker
Was de aardbeien. Pureer of prak de helft fijn. Als de aardbeien niet heel zoet zijn kan je naar smaak wat suiker toevoegen.
Klop de slagroom stijf. Meng het gepureerde fruit erdoor. Breek de méringues in stukken. Je kan de meringues ook heel laten en het fruit mengsel er tussen scheppen.
Verdeel de mess over 4 glazen en garneer het met de rest van het fruit en wat poedersuiker.
Variatie: Op de foto rechts is ijs gebruikt in plaats van slagroom.
Aardbeien milkshake
(4 personen)
- 500 gram aardbeien
- 60 gram witte basterdsuiker
- 1 el citroensap
- 1/2 l vanille-ijs
- 2 dl koude melk
Was de aardbeien en maak ze schoon. Doe ze in de blender met het suiker en de citroensap of mix ze fijn met de (staaf)mixer.
Voeg het ijs toe en meng het erdoor. Voeg dan de melk toe. Verdeel de milkshake over 4 hoge glazen.
[bol_product_links block_id=”bol_536e3001bf40c_selected-products” products=”9200000010236018,9200000014975766″ name=”bl” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”000000″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]
Aardbeien-yoghurtijs
Altijd leuk om zelf ijs te maken. Het makkelijkst is, om dat met een ijsmachine te doen, maar met de hand af en toe omscheppen kan ook.
(4 personen)
- 500 g aardbeien
- sap van 1 sinaasappel
- 300 ml yoghurt
- 200 ml slagroom
- 100 g witte basterdsuiker
Bewaar een paar mooie aardbeien als garnering.
Maak de aardbeien schoon en pureer ze. Voeg citroensap, suiker en yoghurt toe. Klop de slagroom bijna stijf en schep deze voorzichtig door het aardbeienmengsel. Doe alles over in een plastic doos of schaal en plaats deze in de diepvries. Na een half uur goed doorscheppen en na een uur weer. Het ijs is klaar na 3 uur in de diepvries.
[bol_product_links block_id=”bol_536e2d8f2d58b_selected-products” products=”9000000012314474,9000000011234453″ name=”ijs” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”000000″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Aardbeien sorbetijs
(4 personen/bolletjes)
- 500 gram aardbeien
- 1 eetlepel citroensap
- 100 gram suiker
- 1 dl water
Verwarm water, citroensap en suiker en roer dit tot de suiker gesmolten is en een stroperige massa ontstaat. Laat even afkoelen. Maak de aardbeien schoon en pureer ze. Meng de puree met het stroopmengsel. Doe dit in een plastic doos of schaal en zet het in de diepvries. Na een half uur en een uur goed doorscheppen. Na drie uur in de diepvries is het ijs klaar.
Aardbeien muffins
Omdat aardbeien zoveel vocht bevatten is het vaak lastig om aardbeien in gebak te verwerken. Met deze muffins lukt het wel.
(12-18 stuks)
- 500 g bloem
- 150 g suiker
- 1 tl bakpoeder
- 3/4 tl kaneel
- 1/2 tl zout
- 350 g aardbeien (gewassen en schoongemaakt in stukjes)
- 225 ml karnemelk
- 75 g boter
- zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 2 eiwitten
- 1 1/2 el suiker
- muffin bakvorm of papieren cakevormpjes
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de bloem, suiker, bakpoeder, kaneel en het zout. Voeg de gewassen en schoongemaakte stukjes aardbeien toe. Maak een kuiltje in het midden.
Meng de karnemelk, de gesmolten boter, vanillesuiker, ei en eiwitten.
Schenk dit in het kuiltje van het droge mengsel en roer het voorzichtig door elkaar tot het net gemengd is.
Verdeel het over 12 grote muffinvormpjes of 18 kleine vormpjes. Strooi de 1 1/2 el suiker over de muffins. Zet ze in de oven en bak ze 25-30 min op 180°C.
Aardbeien-mango margaritas
(6 personen)
- 120 ml tequila
- 75 ml sinaasappelsap
- 25 ml citroensap
- 2 el suiker
- 2 mango’s in blokjes
- 500 g aardbeien
- 10 ijsblokjes
Doe alle ingrediënten in de blender en voeg er 1 voor 1 de ijsblokjes aan toe. Schenk het mengsel in cocktailglazen.
Aardbeien ijs-cake
(6-8 personen)
- 1 l vanilleijs
- 1 cake (kant-en-klaar of zelf gemaakt)
- 200 ml amaretto
- 250 g amandelspijs (baukje)
- 750 g aardbeien
- 2 el honing
- 2 el limonadesiroop (bosvruchten of grenadine)
- cakevorm
- plastic folie
Zet het ijs even voor gebruik in de koelkast zodat het zachter wordt. Leg een groot stuk plastic folie in de cakevorm. Snij de cake in plakken en bekleed de bodem en zijkanten van de vorm met 3/4 van de cake. Hou nog 1/4 cake achter.
Sprenkel de amaretto over de cake in de vorm. Snij de 3/4 van het amandelspijs in dunne plakjes en verdeel die over de cake. Hou 1/4 over. Maak de aardbeien schoon en pureer ze in de keukenmachine of door een zeef. Meng de honing door de aardbeienpuree. Schep de helft van het aardbeienmengsel door het ijs. Vul de cakevorm met het ijs. Leg de rest van het amandelspijs erop en de rest van de cake. Vouw het plastic folie dicht en en zet het tenminste 1 uur in de vriezer. Door de rest van het aardbeienmengsel meng je de limonadesiroop. Voor het opdienen snijd je dikke plakken en serveer je het met de aardbeiensaus.
Kwark met aardbeien
(4-6 personen)
- 500 g kwark
- 250 ml slagroom
- 2 el suiker
- 500 g aardbeien
Houd 4-6 aardbeien over voor de garnering. Rest van de aardbeien schoonmaken en kleinsnijden. Slagroom stijfslaan met suiker. Slagroom en aardbeien door kwark scheppen. Verdelen over coupes en garneren met aardbeien.
Gevulde perziken met aardbeiensaus
- 8 bitterkoekjes
- sap van 1 sinaasappel
- 250 g aardbeien
- 8 halve perziken, vers of uit blik
- 3 el suiker
- 2 eiwitten
- 3 el amaretto
- bitterkoekjesijs
Verwarm de oven voor op 175°C. Verkruimel de bitterkoekjes en schenk de amaretto erover. Laat even staan. Maak de aardbeien schoon. Maak ze fijn door een zeef, met de staafmixer of blender. Meng sinaasappelsap en 2 el suiker door de aardbeienpuree. Bewaar de saus in de koelkast. Leg perziken met holle kant boven op een ingevette bakplaat. Sla het eiwit stijf. Schep het bitterkoekjesmengsel er voorzichtig door en vul de perziken ermee. 10-15 minuten in de oven bakken.
Leg 2 perzikhelften op een bordje en schenk er wat van de aardbeiensaus over en geef er een bolletje bitterkoekjesijs bij.