10 bbq recepten

Het maakt niet uit of je een houtskool-, gas bbq of een buitenkeuken hebt.

Alle recepten zijn er op te maken. De recepten zijn voor 4 personen.

Gepofte aardappelen op de bbq

Gemarineerde zalm

Salsa kipfilets met groene salade

Rundvlees en groenten spiezen

Citroen-Knoflook kippenvleugels of drumsticks

Aardappelsalade

Satésaus

Varkenssaté

Gegrilde banaan met slagroom

Aardbeien tortilla’s

Gepofte aardappelen

4 grote aardappelen (geschrobd)
3 middelgrote uien (in dunne repen gesneden)
2 tl knoflookpoeder
3 el boter
zout en peper
125 ml zure room
4 el bacon in stukjes

4 stukken aluminiumfolie

Maak 6 sneden in een aardappel overdwars en stop in iedere snede een plak ui. Doe er wat boter bij. Strooi er knoflookpoeder zout en peper over. Pak de aardappelen stevig in in aluminiumfolie. Leg ze op de barbecue op een matig hoog vuur en laat ze ongeveer een uur garen (afhankelijk van de grootte van de aardappel).

Open de folie en geef er een el zure room op en strooi daar de stukjes bacon over.

Gemarineerde zalm

1 tl gemberpoeder
1 tl knoflookpoeder
75 ml sojasaus
75 ml sinaasappelsap
4 el honing
1 ui, in stukjes gehakt
750 gr zalmfilet

Doe alle ingrediënten behalve de zalm in een plastic (zelfsluitende) zak, en vermeng ze goed. Doe de zalm erbij en verdeel het mengsel over de zalm. Sluit de zak. Laat 15-30 minuten in de koelkast marineren. Draai de zak af en toe om.

Haal de zalm uit de marinade en leg deze op de barbecue, evt. op aluminiumfolie. Giet de laatste 5 minuten nog wat van de marinade over de zalm.

Salsa kipfilets met salade

2 dubbele kipfilets
125 ml teriyaki saus
2 tomaten, ontveld en in stukjes
1/2 ui, gehakt
2 tl gehakte jalapeno pepers
2 tl fijngehakte koriander
4 el mosterd
4 el honing
1,5 el suiker
1 el olie
1,5 el azijn
1,5 el citroensap
350 g gemengde groene sla
1 blik ananas stukjes (450 g)
1 zak tortilla chips
Leg de kipfilets in een schaal, schenk de teriyaki saus erover en laat 2 uur marineren in de koelkast.

Meng in een andere schaal de tomaten, uien, pepertjes, en koriander. Dek de schaal af en zet in de koelkast.

Voor de dressing meng je de mosterd, honing, azijn en citroensap. Afdekken en in de koelkast zetten.

Haal de kipfilet uit de marinade en plaats deze op de barbecue of grill. Laat bakken tot ze gaar zijn (6-8 minuten).

Leg op de bordjes sla. Schep er wat salsa over en een kwart van de ananas stukjes. Leg de kipfilets op de salade en besprenkel met de dressing.

Geef de tortilla chips erbij.

Citroen-knoflook kippenvleugels

4 el olijfolie
1 el citroensap
2 el mosterd
6 knoflookteentjes (fijngehakt
2 tl zout
1 el gemalen zwarte peper
1 kilo kippenvleugels of drumsticks
Vermeng in een schaal de olijfolie, citroensap, mosterd, knoflook, zout en peper. Leg de kippenvleugels of drumsticks erin en laat twee uur in de koelkast marineren. Laat de marinade uit de schaal lopen in een kleine pan, breng dit aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken.

Leg de kippenvleugels of drumsticks op de barbecue en bak ze gaar. Bestrijk ze de laatste minuten met de marinade.

Rundvlees- en groentenspiesen

(8 spiesen vlees, 8 spiesen groenten)

500 g runderlappen of bieflappen (in stukken 3×3 cm
1 ui medium in 8 parten gesneden
3 el sojasaus
1 el sherry
1 el olijfolie
1 el chilisaus
1/4 tl gemberpoeder
1 groene paprika
1 rode paprika
1 courgette
champignons
cherry tomaten

Doe de eerste zeven ingrediënten in een schaal en laat 2 uur marineren in de koelkast, af en toe roeren.

Snijd de courgette in stukken van 2-3 cm, snijd de paprika in ruiten. Steek op spiezen om en om courgette, rode paprika, champignon, cherry tomaat, groene paprika.

Op andere spiezen steek je stukken rundvlees en ui. Leg de spiezen op de barbecue en laat ze ongeveer 10-15 minuten garen, draai ze regelmatig. De groentespiezen zijn klaar als de tomaatjes barsten.

Aardappelsalade

Wat is een bbq zonder aardappelsalade? Deze aardappelsalade maak je niet op de bbq, maar eet je erbij.

1,5 kilo aardappelen, geschild en in blokjes van 1,5 cm
1 kleine ui
4 eieren
1 appel
6 medium augurken (zoetzuur)
verse peterselie
3 el mayonaise
2 el yoghurt
2 tl mosterd
1 tl honing
peper en zout

Kook de aardappelblokjes tot ze net gaar zijn. Kook de eieren hard. Snijd de appel in kleine stukjes, de augurkjes klein en rasp of snij de ui zeer fijn. Pel de eieren en snijd ze in kleine stukjes. Meng de ingrediënten door elkaar.

Meng de mayonaise, yoghurt, mosterd, honing, peper en zout en peterselie, en schep de saus er voorzichtig doorheen

Saté

500 g varkenslappen (hamlappen, frikandeau of varkenshaas) in blokjes (2 cm)
100 ml sojasaus
50 ml citroensap
2 el bruine suiker
1 gehakte ui
1 t. knoflook
1 tl gemberpoeder
1 tl korianderpoeder
0.5 tl tabascosaus

Vermeng alle ingrediënten behalve het vlees en doe dit eventueel in een blender of keukenmachine. Vermeng de kruiden met het vlees. Doe de schaal met folie en laat tenminste 3 uur marineren.

Steek ongeveer 5 a 6 stukjes vlees aan een stokje. Brand de saté op de barbecue in ongeveer 10-15 minuten gaar. Af en toe keren.

Satesaus

200 g pindakaas
400 ml water
2 t knoflook
4 tl bruine suiker
4 el sojasaus
3 el citroensap
2 el kokosmelk ongezoet (indien gewenst)
4 tl sambal

Doe pindakaas en water in een pan en laat zachtjes warm worden tot het goed gemengd is. Haal van het vuur af en voeg de andere ingrediënten toe. Voeg eventueel nog wat water toe als het te dik is.

Aardbeien tortilla’s

4 tortilla’s
200 g chocoladeparels of pure geraspte chocola
250 g aardbeien
2 el boter, gesmolten of vloeibaar
1 el suiker
0.5 tl kaneel

Rol de tortilla’s in folie en leg ze op de barbecue tot ze warm en vouwbaar zijn. Leg ze op een bordje.

Schep aardbeien in het midden en stooi er chocolade over. Vouw aan weerszijden de randen naar binnen en rol ze op.

Bestrijk ze met de helft van de boter.

Leg ze een paar minuten op de barbecue en rol ze af en toe om.

Meng de suiker met de kaneel. Leg de tortilla’s op een bordje en giet de rest van de boter en het suiker-kaneelmengsel erover. Geef er als je wilt een bolletje ijs bij.

Gegrilde banaan met room

250 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
1 el suiker
4 stevige bananen, diagonaal in stukken van 3 cm gesneden
2 el boter, gesmolten of vloeibaar
0.5 tl kaneel
Klop de slagroom met de vanillesuiker en suiker stijf. Zet in de koelkast.

Leg de stukken banaan op aluminium folie. Besprenkel ze met de gesmolten boter en kaneel. Leg ze op de barbecue tot ze goudbruin worden.

Verdeel ze over 4 bordjes en schep de slagroom erover.