Voeding met negatieve calorieën

Laatst bijgewerkt:

Van voedingsmiddelen die zo weinig calorieën bevatten dat het lichaam meer energie nodig heeft om ze te verteren, wordt gezegd dat ze een negatief aantal calorieën hebben. Klinkt te mooi om waar te zijn.

Kan het waar zijn?

De voedingsmiddelen waar het om gaat bevatten wel calorieën, maar zo weinig dat je lichaam meer energie moet verbruiken om ze te verteren, dan dat ze je aan energie opleveren. Dit zou betekenen dat je deze producten kan eten zonder dat je er van aankomt, sterker ze verbranden juist extra calorieen.

Welke voedingsmiddelen?

Het gaat om een aantal groenten- en fruitsoorten die bij voorkeur rauw of lichtgekookt (bieten en bonen) gegeten moeten worden. Deze groenten- en fruitsoorten bevatten veel water, niet veel calorieën en veel vezels, waardoor het je lichaam relatief veel energie kost om het te verteren.

Het geldt niet voor fruit- en groenten sappen

Het verhaal van de negatieve calorieën geldt alleen voor het hele fruit. Zou je b.v. sap maken van dit fruit, dan is er geen sprake meer van negatieve calorieën. Omdat in sap de meeste vezels ontbreken wordt het zo makkelijk verteerd, dat het je lichaam een stuk minder energie kost.

Lees ook: fruit met de meeste en minste calorieën

In ieder geval gezond

Het staat vast dat de groenten en het fruit op de lijst hieronder gezond zijn en heel weinig calorieën bevatten. Het kan dus geen kwaad om er wat meer van aan je dagelijkse voedingspatroon toe te voegen. Maar te veel van deze producten, hoe gezond ook, is ook weer niet goed. Als je veel van bepaalde groente- of fruitsoorten zou eten zou je problemen met je maag, je lever of je spijsvertering in het algemeen kunnen krijgen. Grapefruit b.v. bevat zo veel zuur dat te veel ervan je problemen met je maag zou geven. Alles met mate dus.

Enzymen

Van sommige van deze producten wordt ook nog gedacht dat er bij het eten ervan enzymen vrijkomen die de spijsvertering van andere voedingsmiddelen helpen en je metabolisme verhogen.

Fruit met negatieve calorieën en enzymen

Watermeloen
  • Ananas
  • Grapefruit
  • Papaya
  • Watermeloen

Fruit met negatieve calorieën

  • Ananas
  • Aardbeien
  • Appel
  • Blauwe bessen
  • Cantaloupe meloen
  • Cranberries
  • Frambozen
  • Grapefruit
  • Honingmeloen
  • Mandarijn
  • Mango
  • Sinaasappel
  • Perzik

lees ook: fruit met de meeste en minste calorieën

Groenten met negatieve calorieën

Bijna alle groenten horen bij de voeding met negatieve calorieën. Maar er is wel verschil. Groenten die je rauw eet kosten meer energie om te verteren en leveren dus minder calorieën op dan gekookte groenten. Andere groenten die je lichaam veel energie kosten bij het verteren zijn: selderij, aubergine, pepers, artisjokken, peterselie, spinazie, sla, spruiten, radijs en broccoli.

gezonde groente nr 10 bleekselderij
bleekselderij
  • Andijvie
  • Asperge
  • Bieten
  • Bleekselderij
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Chilipeper
  • Courgette
  • Koolraap
  • Knoflook
  • Radijs
  • Sla
  • Sperziebonen
  • Spinazie
  • Spruitjes
  • Tuinkers
  • Ui
  • Wortel

Ook tomaten, aubergines en komkommers horen in dit rijtje thuis.

  1. Negatieve calorieën zijn een fabel. Als dit stuk waar zou zijn, zou dat betekenen dat iemand die 10 mango’s eet per dag er binnen no-time extreem ondergewicht zou krijgen, terwijl hij 2000 cal per dag binnenkrijgt! (61 cal per 100 gram, ongeveer 200 cal per mango en dus 2000 calorieën voor 10). Bovendien staan zelfs sinaasappels op de lijst, terwijl die in een ander artikel onder de categorie “fruit met de meeste calorieën” valt! Er is geen enkel bewijs en dit artikel is op niks gebaseerd, dit moet in ieder geval duidelijk boven aan staan vind ik! Zo worden alleen maar meer fabels rondom gewichtsverlies verspreid.

    “Foods that are claimed to be negative in calories are mostly low-calorie fruits and vegetables such as celery, grapefruit, lemon, lime, apple, lettuce, broccoli, and cabbage.[2] These foods are not negative-calorie foods. There is no scientific evidence to show that any of these foods have a negative calorific impact.” -Wikipedia

    “There is no research to suggest any foods burn more calories than they create (…) Or, as the esteemed nutritionist Marion Nestle put it in a one-line email to the BBC: “Total myth. Nothing else to be said.”” – BBC News

  2. Rachel: jammer, maar je hebt er blijkbaar totaal geen verstand van. Fijn dat je je mening geeft, maar er zijn wel degelijke groente die meer kosten om te verbranden dan dat ze energie geven. Misschien eerst eens wat wetenschappelijke artikelen lezen voordat je zomaar wat roept.

  3. Het klopt wel, eten verteren kost energie en als je op de bank zit verbruik je al calorieën gewoon door te ademen, te leven. Ik heb het zelf ervaren en ervaar het nog, 800 Gram groenten (bijvoorbeeld, 200gram paprika, 300 gram tomaten en 400 gram witlof), even (5 tot 10 minuten) gegaard in de hapjespan (met deksel) levert slechts 160 calorieën. Het verteren ervan kost gemiddeld 130 calorieen, het bereiden ervan kost ook ongeveer zoveel en dan het boodschappen doen nog. Dan ben je 390 á 400 calorieën kwijt en je eet er maar 160,. Negatieve calorieën dus.

  4. Of het verhaal over de negatieve calorieën onzin is of niet kan ik niet oordelen
    Maar ik heb van de week een arts gesproken die zich bezig houd met obesitas .
    Die rade wel deze groente en fruit aan

    1. Niet iedereen is het er over eens inderdaad. Maar in dat geval leveren deze voedingsmiddelen nog wel heel weinig calorieën.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *