Dat de groenten en fruit veel gezonde voedingstoffen bevatten is al lang bekend.
Onderstaande producten staan echt aan de top omdat ze vol zitten met gezonde vitaminen en mineralen. Bovendien zijn ze betaalbaar, goed verkrijgbaar en ook nog lekker.
1. Broccoli
Broccoli bevat een ruime hoeveelheid vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium. Broccoli bevat ook de stof sulforafaan dat bacteriedodend werkt en een gunstige werking heeft bij de bescherming tegen verschillende ziekten en helpt veroudering tegen te gaan (5). De stof wordt ook gevonden in spruitjes.
2. Amandelen
Amandelen zijn de zaden van de amandelboom en ze zijn echt heel gezond. Ze zijn rijk aan biotine, vitamine B2 en E, mangaan, magnesium, fosfor en ze leveren ook de nodige vezels. Daarnaast bevatten ze veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren, gezonde vetten dus. Die zijn belangrijk om je hart gezond te houden en je cholesterol op peil te houden.
Voor alle noten geldt, eet ze bij voorkeur rauw, ongebrand en ongezouten. Dan zijn ze het beste voor je. Door iedere dag een handje noten te eten, leef je langer heeft onderzoek aangetoond.
3. Knoflook
De allicine in knoflook helpt de bloeddruk verlagen en verbetert de bloedsomloop en het cholesterolniveau. Bij regelmatig gebruik verminder je de kans op hart- en vaatziekten. Knoflook werkt antiviraal en antibacterieel zodat je minder kans hebt op verkoudheden (6).
4. Rode peper
Rode peper, chilipeper en cayennepeper bevatten veel antioxidanten die beschermen tegen hart- en vaatziekten, kanker, voortijdige veroudering en overgewicht. Bovendien zorgt de stof capsaïcine, die voor de hete, pittige sensatie zorgt, ervoor dat de hersenen worden aangezet tot het aanmaken van endorfines, een soort natuurlijke pijnstiller, om het brandje te blussen. Dit zorgt voor een prettig gevoel. Verder wordt de maag aangezet tot het produceren van stoffen die helpen tegen maagzweren (7).
5. Blauwe bessen
Blauwe bessen zijn rijk aan antioxidanten, vitamines, mineralen en fytonutriënten. De laatste zijn chemische verbindingen die van nature voorkomen in planten. Je lichaam heeft ze niet nodig op dezelfde manier als het vitamines en mineralen nodig heeft, maar ze spelen wel een rol bij het voorkomen van ziekten. Ze leveren bovendien veel vezels. Volgens onderzoek van de Harvard Medical School, gaat bij mensen die veel bessen eten, het geheugen minder snel achteruit. Blauwe bessen spelen ook een rol bij het afbreken van vetten in het lichaam.
6. Vette vis
Vis als zalm, makreel, forel, sardines en haring zijn onder andere rijk aan omega-3 vetzuren die het bloed verdunnen, de bloeddruk verlagen en helpen te beschermen tegen hart- en vaatziekten(8). De ontstekingsremmende werking helpt bovendien bij gewrichtspijn en pijnlijke menstruaties. Twee keer per week vis eten is voldoende om van de positieve invloed te profiteren. Kies bij voorkeur voor wild gevangen vis.
7. Groene bladgroenten
Donkergroene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet bijvoorbeeld zijn rijk aan antioxidanten en zijn goede bronnen van vitamine A, B6, C, E en K en leveren ook mineralen zoals selenium, zink, fosfor, koper, foliumzuur, kalium, calcium, mangaan en ijzer. Volgens onderzoek verlaagt het eten van deze groenten de kans op het ontwikkelen van diabetes 2.
Het rauw of licht gestoomd eten van deze groenten levert de grootste gezondheidsvoordelen op omdat op deze manier de meeste voedingsstoffen behouden blijven.
8. Groene thee
Groene thee, witte thee en in mindere mate ook zwarte thee zijn rijk aan antioxidanten en verminderen daardoor het risico op sommige vormen van kanker (1). Men gaat er van uit dat als je meer dan vier koppen drinkt, je de kans op een hartaanval met de helft verkleint en de kans op hoge bloeddruk vermindert (2). Over de invloed van groene thee op de gezondheid is nog niet alles bekend en wordt nog onderzoek gedaan.
9. Tomaten
Tomaten bevatten de rode stof lycopeen, een krachtige antioxidant die beschermt tegen hart en vaatziekten en sommige vormen van kanker(3), in het bijzonder prostaatkanker. Tomaten hebben bovendien een positieve werking op de ogen, in het bijzonder bij het achteruitgaan van het zicht van dichtbij. De stof lycopeen komt beter vrij als je de tomaten verwarmt en combineert met wat olijfolie.
10. Avocado
Avocado’s bestaan voor een groot deel uit vet, maar wel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en die zijn juist goed voor je. Verder leveren ze veel oplosbare en niet oplosbare vezels en vitamine B, E en K. Als je regelmatig avocado’s eet dan helpen ze je cholesterol niveau gezond te houden. Ze lijken ook een positieve invloed te hebben op diabetes 2 en hoge bloeddruk (4).
Avocado’s eet je rauw, verwerk ze in salades of dips als guacamole.