Huismiddeltjes bij keelpijn

Keelpijn, wie heeft er af en toe geen last van.

Vooral in de herfst en winter, met lage temperaturen buiten en droge lucht door de verwarming binnen kan je een zere keel krijgen. Je wilt er het liefst weer zo snel mogelijk vanaf, dus wat kan je er aan doen? Daarom wat huismiddeltjes bij keelpijn die je kunnen helpen.

Huismiddeltjes bij keelpijn

Een droge lucht kan je keel al snel een beetje uitdrogen en voor een droog en rauw gevoel zorgen. Als je neus dan ook nog verstopt is en je adem moet halen door je mond, dan is keelpijn al snel het gevolg. Een griep of verkoudheid waarbij je moet hoesten kan ook voor keelpijn veroorzaken. Verder kunnen virussen of bacteriën, waarvan de Streptococcus de bekendste is, oorzaken voor keelpijn zijn. Bij een virus moet je wachten tot het lichaam zelf het virus weer opruimt, maar bij bacteriële infecties kun je indien nodig antibiotica gebruiken.

Verstopte neus

Een griep of verkoudheid begint vaak met een verstopte neus. Doordat je neus verstopt zit, ga je noodgedwongen door je mond ademen waardoor er koude lucht in je keel komt en uitdroogt. Het gevolg is keelpijn. Neusdruppels of een zoutoplossing tegen een verstopte neus kunnen keelpijn soms voorkomen.

Wat kan je zelf doen?

Voor keelpijn veroorzaakt door een virus zijn er geen medicijnen. Er zijn gelukkig wel huismiddeltjes die je kunt doen om de pijn te verlichten.

Neem rust

Als je keelpijn hebt doe dan een beetje rustig aan zodat je lichaam de kans krijgt om te herstellen. Probeer genoeg te slapen.

Gorgelen

Gorgelen met zout water

Gorgelen met een oplossing van 1 theelepel zout (ongeveer 5 gram) in 250 ml warm water helpt de keel te verzachten en de zwelling wat te verminderen. Gorgel 1 keer per uur. Het water niet doorslikken.

salie thee
Gorgelen met salie

Salie is een kruid met geneeskrachtige eigenschappen. Voeg een theelepel gedroogde salie toe aan een kop water dat net van de kook af is. Laat 10 minuten trekken en zeef het dan. Voeg een theelepel appelazijn en honing toe. Gorgel hiermee vier keer per dag.

Gorgelen met lysterine

Als je dit mondwater in huis hebt kun je er ook goed mee gorgelen. Lysterine werkt anti-bacterieel en ontsmet de keel.

Vocht

Zorg dat de keel vochtig blijft. Drink veel. Vooral warme drankjes kunnen keelpijn verzachten. Zuiveldranken kun je beter vermijden omdat deze juist slijm vormen. Is de lucht in je huis erg droog zet dan bakjes water neer of gebruik een luchtbevochtiger als je die hebt.

Kruidenthee tegen een zere keel

De volgende warme (kruiden)theesoorten zijn heel geschikt als je keelpijn hebt:

zoethout tegen pijn in de keel
Zoethout

Zoethout ziet er uit al takjes en is de gedroogde wortelstok van de plant Glycyrrhiza glabra. Je kunt ook op zoethout kauwen, het heeft een zoete dropachtige smaak. Het is ook een ingrediënt voor het maken van drop, maar je kunt er ook thee van drinken. De verzachtende werking van zoethout voor de keel wordt door onderzoek ondersteund. (3)

Je kunt de thee kant en klaar kopen, maar zelf maken is heel makkelijk. Je kunt het beter niet gebruiken als je last hebt van hoge bloeddruk. Je kunt het onder andere kopen bij drogisten,  natuurvoedingswinkels en online. 

Maak zelf zoethout thee

Breng een halve liter water aan de kook en breek een paar zoethout stokjes in kleine stukjes. Doe de stukjes zoethout in het kokende water en haal het van het vuur af. Laat zo 5 minuten trekken. Je thee is dan klaar om te drinken.

Honing

Maak een thee of kruidenthee naar keuze en voeg een schijf citroen toe en een lepeltje honing. Honing verzacht de keel en heeft anti-bacteriële eigenschappen en dat is wetenschappelijk bewezen (1).

Munt

Zet thee van verse of gedroogde munt. Munt helpt de zwelling afnemen, heeft anti-bacteriële eigenschappen en gaat ontsteking tegen.

Gember

Ook gember is een wortel waar je thee van kunt maken die helpt tegen keelpijn. Gember gaat bacteriën en schimmels tegen en helpt bij keelpijn door ontsteking tegen te gaan en er is ruim wetenschappelijk onderzoek wat dat ondersteunt (2).

Gemberthee

Neem een stukje gemberwortel snijd het in dunne plakjes en laat 10-20 minuten koken in water. Voeg evt. honing en citroen toe. 

citroen bij keelpijn
Citroen

Meng het sap van een uitgeperste citroen met water en neem er regelmatig een slokje van.  Je kunt het citroensap ook bij de thee doen, zowel voor de smaak als voor de werkzame stoffen die het levert. Thee met honing en citroen is een beproefd verzachtend middeltje tegen keelpijn.

Maak deze verzachtende thee voor je keel

Wat heb je nodig?

1 sinaasappel, uitgeperst
1/2 theelepel honing
1/4 theelepel geraspte gember
250 ml  water

Breng het water met de gember aan de kook. Laat even zachtjes doorkoken. Giet het in een kop (eventueel door een zeef). Voeg het sap van de sinaasappel toe en de honing. Drink de thee warm als je keelpijn hebt.

Stomen

Gewoon ouderwets stomen, je hoofd afdekken met een handdoek en boven een kom heet water hangen, helpt bij verkoudheid en ook bij keelpijn.

Dropjes en keelpastilles

Deze snoepjes zorgen voor extra speeksel en helpen daardoor de keel vochtig te houden.

Huisarts

Als de keelpijn erger wordt of met hoge koorts gepaard gaat, dan is het verstandig de huisarts te raadplegen.

 1. Makkelijkst en zeer doeltreffend :stukje pure gember in mond/wang,
  af en toe op kauwen en soms is na 1 dag je keelpijn al verdwenen.Bewaar het in je
  koelkast zodat je het altijd in huis hebt,blijft lang goed en niet duur.

 2. Hi Martine,
  Klinkt goed. Maar bedoel je met groene selder van die bleekselderij stengels of selderij blad wat je ook in de soep doet?

 3. Een goed middel als je keelpijn hebt is, een katoenen doek waarin je 1 eetlepel honing op de doek aanbrengt en deze de gehele nacht om je nek wind en deze aan te laten, doe dit een aantal dagen en de keelpijn gaat vanzelf weg!

   1. Hallo,

    Ik maak al jaren zelf mijn siropen tegen Winterse kwaaltjes.
    Eén het is leuk om te doen,en iedereen vraagt ernaar.
    Het is erg doeltreffend.
    Zie hier het familierecept.
    Kuis 1 vergiet groene selder en snij in grove stukken.
    Doe daarbij 1 handvol salie, 1 handvol tijm, 1 handvol salie, 1 handvol zoethout, 3 eetlepels anijs.
    Laat dit alles eerst koken, dan anderhalf uur laten pruttelen.
    Zeef het goedje.
    Per liter vocht,doe ik daar 500 gram donkere kandijbrokken bij.
    Laat terug 30 minuten pruttelen.
    Dan doe je daarbij: 3/4 liter Rhum.
    Spoel uw flessen, en vul ze.
    Is langdurig houdbaar(2-3 jaar)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *