moment fruit eten

Fruit, op welk moment eet je het?

Volgens de schijf van vijf is het gezond om per dag 250 gram groenten te eten en 200 gram fruit. Maar wat is het beste moment om fruit te eten?

Fruitsuikers

Fruit is gezond omdat het vitaminen, mineralen en vezels bevat. Daarnaast levert fruit ook suikers: namelijk fructose en glucose. Voor je lichaam zijn deze fruitsuikers niet anders dan iedere andere vorm van suiker. Alle suikers worden door je lichaam omgezet in energie en opgeslagen. Krijg je meer suikers of koolhydraten binnen dan je verbrandt, dan zet je lichaam die suikers om in vet.

Fructose en vet

Fructose wordt, net als andere koolhydraten in je voeding, in de lever verwerkt en omgezet in glycogeen. Glycogeen wordt opgeslagen in de lever en in de spieren voor een moment dat je die energie nodig hebt. Heeft je lichaam op dat moment al voldoende glycogeen in voorraad, dan zet je lichaam de fructose maar ook de glucose en andere koolhydraten om in vet. Onderzoek heeft aangetoond dat juist fructose vaker wordt opgeslagen als ongezond buikvet.

De beste momenten om fruit te eten

De kans dat je lichaam behoefte heeft aan glycogeen is aan het begin van de dag groter en als je een grote lichamelijke inspanning hebt verricht. En dat zijn dan ook het meest geschikte momenten om fruit te eten.

Rond het sporten

Als je af en toe flink sport is het ook heel goed om vlak voor of na het sporten fruit te eten. Je krijgt dan snelle energie die je tijdens het sporten kan verbranden en als je fruit na het sporten eet, wordt de energie weer snel aangevuld.

Alleen fruit eten

Fruit zal het beste verteren als je er niks anders bij eet en als je na het eten van fruit een half uur wacht voordat je weer iets eet. Na een half uur is het fruit verteerd en heeft het de maag verlaten. Eet je het samen met andere voedingsmiddelen die moeilijker te verteren zijn en dus langer in de maag blijven, dan kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel, maagzuur, boeren of een opgezette buik. Dat is ook een reden dat fruit meteen na de maaltijd niet bij iedereen goed valt.

Eet het hele fruit

Behalve het hele fruit, kan je ook alleen het sap drinken. Vers geperst appelsap, sinaasappelsap en andere sappen bevatten misschien nog wel de vitamines maar de vezels zijn dan voor het grootste deel verdwenen. Alleen het sap zonder de vezels zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel razendsnel stijgt, waarna het weer snel daalt en je weer trek krijgt in zoetigheid. Eet daarom liever het hele fruit, bij voorkeur met de schil.

Fruit is niet de boosdoener

Onbeperkt fruit eten en vooral fruitsapjes drinken is geen goed idee. Je kan zelfs dik worden van fruit. Dit alles is geen reden om geen fruit te eten. Fruit levert nog altijd veel minder suikers en calorieën dan de meeste bewerkte voedingsmiddelen die bovendien geen vitamines en mineralen bevatten.

Veel koek, snoep, repen, drankjes en andere producten waarvan je het niet zo snel zou verwachten als brood, vleeswaren en sauzen worden gezoet met aanzienlijke hoeveelheden fructose of glucosestroop, gemaakt uit maiszetmeel (high fructose corn syrup). Lees de etiketten er maar eens op na. Als je op een bepaald moment van de dag trek hebt in een tussendoortje en je twijfelt tussen een gevulde koek en een stuk fruit, dan is het fruit natuurlijk nog steeds de betere optie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *