Zoutjes en chips met het meeste vet

Laatst bijgewerkt:

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onderzoek gedaan naar het vetgehalte en de samenstelling van verschillende vetsoorten in verschillende soorten chips.

Uit het onderzoek blijkt dat de samenstelling van vetsoorten in vergelijkbare soorten chips, kroepoek, zoutjes en andere kleine snacks flink verschilt.  En daardoor is de ene soort chips een stuk minder ongezond dan de ander.

Onderzocht werden borrelnootjes, cocktailnootjes, chips en stapelchips, tortillachips, zoute koekjes en bladerdeegsnacks.

chipsZoutjes en chips met het meeste verzadigd vet

Vooral zoutjes op basis van bladerdeeg bevatten veel verzadigd vet. De hoeveelheid verzadigd vet verschilt ook nog per merk. Zo werd het meeste verzadigd vet gevonden in bladerdeegbolletjes. Bladerdeegbolletjes zijn gevuld met kaascrème. Eén merk bevatte zelfs 43,1 5 verzadigd vet. Ook in de oven gebakken zoute koekjes bevatten veel verzadigd vet (17,4%).

Extrusie of pelletzoutjes

Extrusiezoutjes zijn met name brosse en luchtige zoutjes. Bij deze zoutjes worden de grondstoffen (aardappelzetmeel en maïsmeel) met water gemengd tot een deegmengsel. Dit mengsel wordt onder hoge druk door een vorm geperst en in plakjes gesneden, dit heet extrusie. De plakjes gaan in een droogoven en worden met smaakstof besproeid. Ze worden dus niet gebakken.

Bij pelletzoutjes begint het met een speciaal gemaakt pastavormpje, de pellet. De pellet lijkt op de fusilli pasta. De pellets worden in speciale olie (meestal zonnebloemolie) gebakken en op smaak gebracht. Inmiddels zijn er producten die niet meer in olie worden gebakken maar in hete lucht. Bij in hete lucht gebakken zoutjes is het vetgehalte 60-70% lager dan in vergelijkbare producten. (bron).

Welke chips en zoutjes scoren het beste?

Het beste scoorden in de oven gebakken extrusiezoutjes (0,6%) en in de oven gebakken paprika chips  (1,2%). Ook pelletzoutjes bevatten gemiddeld weinig verzadigd vet, nl. 2.0%. Extrusiezoutjes  zijn bv. Hamka’s, Chipito, PomTips, Grills en Ringlings.  Pelletzoutjes zijn bijvoorbeeld Wokkels, Mama Mia’s en Nibb-its. Per 13 december 2014 is het verplicht om het gehalte aan verzadigd vet te vermelden op het etiket.

Zoutjes en chips met het meeste vet

Zoutjes die het meeste vet (alle vetsoorten samen) bevatten zijn ook de bladerdeegsnacks met een gemiddeld percentage van 35,2 %. Ook stapelchips bevatten veel vet, gemiddeld (30,3%). Van alle gewone chips bevatten tortillachips gemiddeld het minste vet, nl. 20,3%.

Als je wilt letten op de hoeveelheid vet en vetsoorten is het dus altijd een goed idee om de etiketten goed te lezen.

Het hele rapport van de NVWA vind je hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *