10 aanwijzingen dat je je veel te druk maakt

Zorgen, sommige mensen hebben er een dagtaak aan. Ze maken zich letterlijk druk om alles.

Ben jij zo iemand? Hieronder 10 aanwijzingen dat je je veel te druk maakt.  Herkenbaar?

1. Zorgen om alles

Maak jij je ook zorgen dat je niet hard genoeg werkt of dat je te hard werkt? Over je vrienden, je relatie, over wat anderen van je vinden, over het weer, over wat je het weekend zal gaan doen en ga zo maar door. En als er even niks is om je zorgen over te maken, voel je je raar en maak je je daar weer zorgen over. Dat hou je natuurlijk niet lang vol.

2. Je gaat uit van het ergste

Als je een sirene hoort, dan denk je dat iemand die je kent een ongeluk heeft gehad. Of als de telefoon op een ongewoon moment over gaat, ben je bang dat er iets ergs is gebeurd. Als je kind op schoolreisje gaat dan ben jij de hele dag bezorgd of hij of zij wel weer heelhuids terugkomt. Zo veel zorgen en angst en meestal allemaal om niets. Zonde van de energie.

Realiseer je dat bezorgd zijn niets oplost en ook niets aan een situatie verandert mocht er wel iets misgaan. Het is schadelijk voor je zelf en maakt de situatie voor een ander ook niet beter. Je zorgen maken is dus eigenlijk compleet nutteloos.

3. Laat het los!

Je kunt gebeurtenissen niet van je afzetten. Erger nog, je beleeft alles nog eens opnieuw in je gedachten. Je voert gesprekken die je al gevoerd hebt in je hoofd nog eens opnieuw en vraagt je af of je wel de juiste dingen gezegd hebt. Misschien kan je er ’s nachts niet van slapen.

Laat het los, het is voorbij en het ligt in het verleden en je kan er niks meer aan veranderen. Piekeren lost niks op.

huilen door spanning en stress.

4. Je huilt om niks

Er hoeft maar weinig te gebeuren of de tranen biggelen over je wangen. Bij een gevoelig muziekje. bij een zielige film, maar ook als iemand je iets vervelends vertelt dan kan je het maar moeilijk droog houden. Te veel stress en onrust zorgen ervoor dat je je emoties niet goed onder controle hebt. Huilen is vaak een natuurlijke reactie van je lichaam op te veel spanning. Vaak lucht het op en voel je je daarna beter. Maar op de lange duur is het beter om mentaal sterker te worden.

Probeer te werken aan een goede lichamelijke conditie, ontspanningsoefeningen, meditatie en positieve gedachten kunnen je daarbij helpen.

5. Je staat bekend als stresskip

Sommige mensen reageren op stress door er met iedereen over te willen praten. Als mensen vragen hoe het gaat, dan barst je los en vertel je alles wat je op dat moment bezig houdt. Voor je zelf misschien een goede uitlaatklep maar voor je vrienden die alsmaar het luisterend oor moeten zijn, misschien wat minder. Als er echt een keer iets aan de hand is, is het iets anders natuurlijk.

Heb je echt vaker de behoefte om over je problemen te praten, zoek dan een psycholoog of schrijf het op in een dagboek en gebruik de tijd met je vrienden voor leuke en gezellige dingen.

6. Voeding als kalmerend middel

Je kunt verschillend reageren op stress en spanning. Je kunt vergeten om te eten als je je zorgen maakt. Maar je kunt door je zorgen en onrust ook juist meer gaan eten. Allebei niet goed natuurlijk.

Probeer in ieder geval gezonde tussendoortjes bij de hand te houden en hou ongezonde dingen buiten de deur. Dan voorkom je dat je een zak chips of pak koekjes opeet als je een eetbui krijgt. Er is ook voeding die stress tegengaat.

7. Drank als kalmerend middel

Je hebt het gevoel dat je alcohol nodig hebt om te ontspannen. Als je merkt dat je steeds vaker ’s avonds behoefte hebt om een glas wijn te nemen of elke avond, dan is dat geen goede ontwikkeling.

Zoek andere manieren om je te ontspannen. Een kalmerende thee of een paar yogalessen zijn dan een betere optie.

8. Je lichaam heeft te lijden onder je overbezorgdheid

Vermoeidheid, stijve spieren, vaak ziek of verkouden, hoofdpijn, slecht slapen en vage maagklachten zijn vaak het gevolg van te veel onder spanning staan.

Doe aan lichaamsbeweging om je lichaam wat meer in balans te brengen. Een flinke wandeling, een fietstocht of een workout op de sportschool werken ontspannend en maken de blij makende endorfines vrij in je hersenen. Waarschijnlijk slaap je er ook beter door.

9. Je slaapt zelden een nacht door

Nee, want als je wakker wordt, gaat je denkhoofd meteen weer aan het werk. Heb je die persoon wel terug gemaild, bent je niet vergeten om die en die morgen terug te bellen, heb je de die rekening wel betaald, enz. enz. Geen wonder dat je dan niet meer kan slapen.

Als je niet meer los kan komen van je eigen gedachten, pak dan je niet te spannend boek of luister een boek via je oortjes om je gedachten af te leiden. Sta even op om wat te drinken. Als je slecht slaapt kan je overdag minder hebben. Voorkom dat je in een vicieuze cirkel terecht komt.

10. Je gunt jezelf weinig tijd voor leuke dingen

Er is altijd wel iets nuttigs te doen. En misschien heb je het idee dat alles wat je nu doet je morgen niet hoeft te doen. Alleen morgen zijn er weer andere dingen die beter nog even kan doen. Zo gun je jezelf zelden de tijd om iets leuks te doen, een leuk boek te lezen of een leuke film of serie te zien. En dat kan nou juist zo ontspannend werken. Niet dat je nu alles meteen moet laten vallen om je favoriete serie te gaan kijken.

Probeer iedere dag tijd vrij te maken om tenminste één ding te doen dat je echt leuk vindt.