kauwgum kauwen maakt dom

9 Alledaagse gewoonten die je dommer maken

Van de volgende gewoonten en activiteiten is aangetoond dat ze je minder slim maken.

Net zoals er dingen zijn waar je slimmer van wordt, bewegen en geheugenspelletjes bijvoorbeeld, zo zijn er ook dingen waar je IQ van achteruit gaat. Je wordt er dus letterlijk dommer van.

1. Meeroken

Zit jij of zitten je kinderen vaak in een omgeving waar gerookt wordt? Volgens dit onderzoek is dat niet alleen slecht voor je longen. Het IQ van kinderen gaat erdoor achteruit en deze kinderen presteren minder op school als ze regelmatig meeroken.

2. Chronische stress

Te veel en te lang stress, heeft op den duur een nadelige invloed op je hersenen. Onderzoek uitgevoerd door het Yale Stress Center toonde aan dat door chronische stress je hersenen letterlijk krimpen. Het aantal verbindingen tussen de zenuwcellen in de hersenen neemt af, waardoor het steeds moeilijker wordt om te gaan met nieuwe stressvolle situaties. Je vermogen om informatie op te slaan en te reageren op de omgeving wordt erdoor aangetast.

3. Overgewicht

Overgewicht heeft meer negatieve gevolgen voor je gezondheid, maar één ervan is dat het je minder slim maakt. Onderzoek in het tijdschrift Neurology liet zien dat de cognitieve prestaties bij mensen met overgewicht meer dan gemiddeld achteruit gingen.

suiker4. Suiker

Dit onderzoek toonde aan dat als je zes weken lang regelmatig suiker gebruikt, je leervermogen en geheugen al achteruit gaan. Kan je het snoepen moeilijk laten? Dan zou je als compensatie meer voeding met omega-3 vetzuren kunnen nemen, zoals zalm, wanoten, olijfolie, enz. Dat zou de nadelige invloed van suiker enigszins compenseren.

5. Kauwgum kauwen

Dit onderzoek toonde aan dat het kauwen van kauwgum het korte termijn geheugen aantast.

6. Multitasken

Verrassend, want je zou juist denken dat dit de hersenen stimuleert. Maar multitasken is op den duur schadelijk voor je hersenen. Mensen die hun hersenen overladen met elektronische informatie kunnen dit ondervinden. Als je bijvoorbeeld je e-mail checkt, appt met verschillende mensen of van site naar site klikt en ondertussen ook nog eens TV kijkt, dan hebben je hersenen daaronder te lijden. Volgens dit onderzoek is het beter één taak te gelijk te doen en die eerst af te maken voor je met de volgende begint. Multitaskers hadden meer moeite om zich te concentreren en konden ook minder goed informatie opslaan.

spb37. Tekenfilms kijken

Volgens een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics, is het kijken naar snelle cartoons zoals Spongebob niet bevorderlijk voor de geest. In deze snelle tekenfilms wisselen de beelden onnatuurlijk snel en dat leidt tot overstimulatie van de hersenen. Ze lieten drie groepen kinderen een intelligentie test doen. Kinderen die naar Spongebob keken, kinderen die tekenden en kinderen die naar een educatief programma keken. Kinderen die naar Spongebob hadden gekeken, presteerden het slechtste.

8. Fluoride

Fluoride mag dan goed zijn voor je gebit. Het doet je hersenen geen goed. Onderzoek toont aan dat in gebieden waar kinderen veel fluoride binnenkrijgen, het IQ lager is dan in gebieden waar dat niet het geval is.

9. Jetlags

Onderzoekers uit Berkeley deden onderzoek met hamsters. Ze veranderden de slaaptijden van deze hamsters iedere drie dagen gedurende een maand. De onderzoekers toonden aan dat bij de hamsters met een jetlag de helft minder nieuwe zenuwcellen werden aangemaakt in vergelijking met hamsters met een normaal slaapschema. Nog opvallender was, dat deze veranderingen nog een maand aanhielden nadat het normale slaapritme hersteld was.

bronnen: businessinsider.com, webmd.com