slimmer worden

12 kleine dagelijkse gewoonten die je slimmer maken

Iedereen heeft een basis intelligentie waarmee hij het moet doen.

Maar intelligentie is voor een deel flexibel. Net zo als je je spieren kan trainen om sterker te worden, kan je ook je hersenen trainen en slimmer worden.

Er zijn veel kleine dingen die je dagelijks kan doen waardoor je een stukje slimmer wordt.

water
1. Begin de dag met twee glazen water

Het is een kleine moeite en veel mensen doen het al. En niet voor niets. Je lichaam heeft vocht nodig om afvalstoffen te lozen. Als je lichaam 7-9 geen vocht meer heeft gehad dan kunnen twee glazen water dat tekort snel aanvullen. Onderzoek bij kinderen heeft aangetoond dat het drinken van water helpt om taken waarbij ze hun hoofd moeten gebruiken, beter af te handelen. Bij ouderen is aangetoond dat voldoende vocht hun cognitieve functie verbetert. Voldoende vocht is belangrijk voor de werking van je hersenen. Je wilt de dag niet beginnen met een tekort aan vocht.

Lees ook: 10 redenen om de dag te beginnen met water met citroensap

2. Drink thee tijdens je werk

Koffie en thee bevatten allebei cafeïne en dat stimuleert de hersenen. Maar waar koffie je nerveus kan maken, ontspant thee je juist omdat het L-theanine bevat, een aminozuur dat de relaxende alfagolven in de hersenen vergroot. Deze alfagolven zorgen ervoor dat je je beter kunt focussen. De grootste hoeveelheden L-theanine vind je respectievelijk in matcha thee, witte thee, groene thee en het minst in zwarte thee. Kruidenthee bevat geen L-theanine. Je kunt L-theanine ook als supplement nemen.

3. Doe een powernap

Slaap maakt de geest weer helder. Ook dutjes doen overdag helpt je om je hersenen beter te laten presteren. Je hersenen bepalen zelf wanneer ze slaap nodig hebben. Veel mensen hebben na de lunch een dipje en voelen zich dan slaperig. Dat is dus de perfecte tijd voor een dutje of powernap. Hierna zul je een stuk productiever zijn en meer alert zijn.

suiker
4. Eet geen suiker als je na moet denken

Beter nog om helemaal geen toegevoegde suikers te nemen, maar dat valt niet mee. Probeer in ieder geval geen suiker te gebruiken als je moet nadenken of  je moet concentreren. Suiker en snelle koolhydraten zorgen eerst voor pieken en daarna voor dalen in je bloedsuikerspiegel en dus in je energie. En vooral die dalen zijn niet goed als je hersenen moeten presteren. Kies liever voor eiwitrijke voeding en gezonde vetten zoals vis, eieren en noten bijvoorbeeld.

5. Beperk sociale media

Je geest laat zich makkelijk afleiden. Als je telkens je sociale media checkt dan worden je hersenen overspoelt met korte stukjes informatie waarbij je snel veel, maar weinig diepgaande informatie verwerkt. Dat is niet stimulerend voor je hersenen en je zult meer moeite hebben om je daarna te concentreren. Als je wat afleiding zoekt tijdens je werk kies dan activiteiten die wel stimulerend zijn voor de hersenen zoals bijvoorbeeld: muziek maken, naar muziek luisteren, mediteren, bewegen/sporten.

6. Discussieer met mensen die een andere mening hebben

Ga in discussie met mensen met wie je van mening verschilt. Je wordt gedwongen om argumenten te bedenken om jouw mening te verdedigen en misschien wordt je af en toe gedwongen om je mening bij te stellen. Een goede discussie het helpt je om logisch en snel te denken.

7. Speel een spel

Van TV kijken wordt wel gezegd dat het geestdodend is. Je geest neemt informatie op maar doet er verder niks mee. Een spelletje spelen is dan een stuk meer stimulerend voor je hersenen. Onderzoek toonde aan dat zelfs een simpel spel als Super Mario een positieve invloed heeft op de hersenen. Ook geheugenspelletjes, puzzels, sudoku, mahjong of Wordfeud stimuleren de geest.

8. Lees meer

Anders dan bij het kijken van een film, waarbij alles al voor je uitgebeeld is, moet je bij lezen je hersenen actief gebruiken om zelf beelden te vormen van wat je leest. Bovendien is lezen ontspannend en een oefening in concentratie.

bew
9. Beweeg regelmatig

Lichaam en geest zijn sterk met elkaar verbonden. Als je lichaam fit is functioneren je hersenen beter. Daarvoor kan je natuurlijk iedere dag naar de sportschool gaan, maar dat hoeft niet. Gewoon wat eenvoudige oefeningen doen gedurende de dag is prima. Een paar trappen oplopen, een stukje wandelen, wat eenvoudige oefeningen doen, je spieren aanspannen en ontspannen. Alle beetjes helpen.

10. Draag een notitieboekje bij je

Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je hebt (digitaal kan ook natuurlijk) en leg het ’s nachts naast je bed. Schrijf er alles in op wat je niet wilt vergeten, je ideeën, gedachten, alles wat de moeite waard is. Veel grote geesten en kunstenaars zoals Leonardo Da Vinci deden hetzelfde. Het stimuleert je nieuwsgierigheid en je logica.

11. Doe iets creatiefs

Door je creativiteit te stimuleren wordt je geest uitgedaagd om nieuwe mogelijkheden te zien en oplossingen te bedenken. Als je creatief kan denken heb je dat op allerlei vlakken in je leven profijt van. Dus, teken, schilder, schrijf, maak muziek of speel toneel. Kies iets wat je leuk vindt.

12. Maak een plan voor morgen

Je begint de dag beter als je een plan hebt. Je zult zien dat je daardoor productiever bent. Sommige mensen zijn de hele dag druk, maar er komt weinig uit hun handen. Je tijd slim besteden is beter dan de hele dag ploeteren. Het is beter om daar er van te voren even bij stil te staan.

bron: lifehacker.com, inc.com

 

Nieuwsbrief