opstaan met minder moeite

Eerder opstaan, 8 tips

Het is lastig om eerder op te staan dan je gewend bent. Misschien helpt het met de tips hieronder.

Het is ideaal als je kan gaan slapen als je moe bent en net zo lang te slapen tot je zelf weer uitgerust wakker wordt. Helaas zit dat er niet voor iedereen in. Door verplichtingen en drukte lukt het lang niet altijd om op tijd te gaan slapen. En ’s ochtends gaat de wekker weer vroeger af dan je zou willen, terwijl je liever nog wat langer door zou slapen. Verder kan je ook nog ’s nachts vaak wakker worden

te laat opstaan

Niet iedereen is een ochtendmens en dat wil je misschien ook helemaal niet worden. Maar toch wil je ’s ochtends wel op tijd op school of op je werk verschijnen. Liefst zonder wallen onder je ogen en met een redelijk humeur.

Tips om goed wakker te worden en makkelijker op te staan

1. Houd rekening met de 90 minuten slaapcyclus

Het liefst slapen we 7 of 8 uur achter elkaar door. En soms lijkt het ook of we een hele nacht slapen. Toch vindt de slaap plaats in cycli van ongeveer 90 minuten. Die 90 minuten bestaan uit 65 minuten normale of niet-REM slaap, 20 minuten REM slaap (rapid eye movement) waarin je droomt en tenslotte weer 5 minuten normale slaap.

Bij een normaal slaappatroon, waarbij we vanzelf wakker worden, zonder wekker, zou dat aan het einde van zo’n 90 minuten cyclus zijn. Na zo’n afgeronde cyclus word je op een fitte en uitgeruste manier wakker. Word je midden in de cyclus tijdens de REM slaap gewekt dan kan je moe zijn en je minder uitgerust voelen.

Daarom kan 7,5 uur (5 x een cyclus van 90 minuten) slapen voor veel mensen beter zijn dan 8 uur slapen. Als je na 8 uur slaap gewekt wordt, zit je midden in een cyclus.

Meer informatie over de slaapcyclus lees je hier.

Er zijn ook verschillen apps die je helpen met je slaapcyclus. Goede morgen wekker bijvoorbeeld.

1. Niet snoozen

Het is verleidelijk om jezelf nog een even om te draaien als de wekker gaat. Toch maken die 10 of 15 minuten snoozen weinig uit voor je totale hoeveelheid slaap. Het maakt je eerder suffer en chagrijnig.

2 . Zet je wekker aan de andere kant van de kamer

Zet je wekker iedere dag om dezelfde tijd. Als je wekker afgaat, sta dan op en rek je lichaam een paar minuten uit voor je aan je normale dag begint. Door je wekker of mobiele telefoon net buiten handbereik of aan de andere kant van de kamer te leggen, ben je wel verplicht om op te staan.

3. Koffie, maar eerst water

Ben je ook zo iemand die niks doet zonder eerst een kop koffie gedronken te hebben? Koffie is prima. Maar probeer eens om eerst een glas koud water te drinken. Na een nacht slapen heeft je lichaam vocht verbruikt. Als je dat vocht meteen aanvult als je opstaat, dan zal je lichaam extra energie krijgen. Je voelt je fitter en je hebt minder de neiging om meteen weer in je bed te rollen.

4. Douche lauw

Neem een lauwe douche om je bloedsomloop te stimuleren. Een koude douche is goed voor je lichaam. Door het verschil in temperatuur raak je de vermoeidheid kwijt en wordt je geest wakker geschud. Vind je het geen aanlokkelijk idee? Begin dan warm en eindig lauw of als je wilt koud.

5. Laat het licht binnen

Zonlicht zorgt dat je lichaam minder melatonine aanmaakt. Melatonine is het stofje dat je lichaam aanmaakt als het donker wordt en dat je slaperig maakt. Dat kan je ’s ochtends dus niet meer gebruiken. Doe de lichten aan en als het buiten al licht is, zo veel mogelijk de gordijnen open. Een ochtendwandeling maken is niet voor iedereen, maar ga even een paar minuten voor het raam in het (zon)licht staan als dat mogelijk is. Je slaperige gevoel zal dan snel verdwijnen.

6. Zet een vrolijk muziekje op

Muziek kan wonderen doen voor je humeur. En als je een goed humeur hebt dan gaan de dingen die je moet doen je nu eenmaal veel makkelijker af.

7. Word even actief

Ja, ik weet het, het is niet makkelijk om ’s ochtends een extra kwartiertje te vinden. Maar als het je lukt om even 15 minuten te springen, te dansen, te wandelen of yoga-oefeningen te doen, dan heb je daar de rest van de dag veel voordeel van. Je krijgt er echt extra energie van.

8. Neem een eiwitrijk ontbijt

Neem een ontbijt dat rijk is aan proteïnen. Neem een omelet, kwark of yoghurt, quinoa, een eiwitshake, havermout of een volkoren boterham met notenpasta, pindakaas, kaas of vleeswaren bijvoorbeeld. Een ontbijt rijk aan proteïne geeft je langer energie en langer een vol gevoel.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *