10 tips voor witte tanden

Je kunt zelf een aantal dingen doen om witte tanden te krijgen en te houden. Het gaat om makkelijke goedkope tips die weinig moeite kosten en snel resultaat geven

1. Geen fluoride doorslikken

In Nederland wordt geen fluoride meer aan het water toegevoegd. Te veel fluoride kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Aan veel tandpasta en mondwater wordt wel fluoride toegevoegd omdat over het algemeen gedacht wordt dat het je gebit harder maakt en tandbederf vertraagt. Fluoride kan geen kwaad zo lang je er niet te veel van binnen krijgt. Bekend zijn de witte streepjes en vlekjes die ontstaan in de tanden door fluoride. Maar bij overmatig gebruik kunnen ook bruine vlekken voorkomen. Wil je witte tanden hebben en houden dan is gebruik van fluoride goed, maar zorg wel dat je het niet doorslikt.


2. Aardbeien

Sommige fruitsoorten zoals aardbeien, zijn natuurlijke gebitsreinigers. Wrijf er mee over je tanden of prak ze fijn en breng het aan op je tanden. Laat 5 minuten intrekken en spoel daarna goed. Fruit bevat fruitzuren die, als je dit heel vaak doet, wel je glazuur aan kunnen tasten.


3. Bakpoeder

Het gebruik van bakpoeder (bicarbonaat) om de tanden witter te maken is een beetje omstreden. Het helpt wel om vlekken en aanslag van je gebit te verwijderen, maar het is een licht schurend middel. Als je het te vaak gebruikt kan je glazuur afslijten. Als je wat poeder aan je tandpasta toevoegt, dan voel je daarna dat je tanden heel glad aanvoelen en witter zijn.


4. Mondwater met alcohol

Mondwater wordt gebruikt omdat het een frisse smaak en adem geeft. Mondwater slik je natuurlijk niet in, maar je houdt het wel 30-60 seconden in je mond. Veel mondwaters bevatten alcohol. De alcohol in het mondwater doodt bacteriën en dat is natuurlijk goed, maar de alcohol zorgt wel voor verkleuring van je tanden doordat het glazuur oplost. Er zijn ook mondwaters zonder alcohol, hoewel deze wel minder effectief zijn. Mondwater is natuurlijk fris, maar het is niet noodzakelijk voor een goede mondhygiëne.


5. Een gezond dieet

Een dieet met veel rauwkost en fruit doet je gebit veel goed. Het is ook belangrijk om gedurende de dag niet te veel snackmomenten te hebben. Iedere keer dat je iets eet krijgt je gebit een zuuraanval te verwerken. Over het algemeen wordt geadviseerd om niet meer dan zeven keer per dag iets te eten en/of te drinken. Als je iets eet en drinkt tegelijk, dan geldt dat als één snackmoment. Water kan je natuurlijk wel gewoon drinken.

Doe de quiz: Weet jij wat goed is voor je gebit?


1 2 Volgende

  1. Nooit geweten dan mondwater voor verkleuring kan zorgen. Mijn tandarts heb ik om advies gevraagd over mondwater en hij zei, dat het geen kwaad kon. Wellicht is oil pulling een veilig alternatief voor je tandglazuur.

  2. Ik mijd al jaren fluoride-tandpasta. Bij de dieetwinkel haal ik een poeder op bases van verkoolde aubergine en zeezout. De smaak is even wennen, maar je krijgt er een prachtig schoon gebit van.

  3. Een erg effectieve manier om witte tanden te krijgen is poetsen met kurkuma. Omdat het geel is (en ook nog eens geelwortel heet) zou je anders denken. Kurkuma is echter een heel goed middel voor algehele mondhygiëne, dat je behalve een frisse mond mooie witte tanden oplevert.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pagina's: 1 2 Volgende pagina

Nieuwsbrief