wat verkleurt je tanden het meest?

Wat verkleurt je tanden het meest?

Laatst bijgewerkt:

Inhoud

Deze voeding verkleurt je tanden het meest. En die verkleuring is niet iets dat je zo maar weg poetst. Het dringt in je tanden door.

Zuur en intense kleuren

Voeding kan op verschillende manieren je gebit aantasten en verkleuren. Als je dat zoveel mogelijk wilt voorkomen is het goed om te weten welke voedingsmiddelen dat zijn. Je hebt voeding met een hoog zuurgehalte dat het glazuur van je tanden langzaam oplost waardoor het poreus wordt. Andere voeding heeft een intense kleur die in je tanden kan trekken. Er zijn ook voedingsmiddelen die zowel zuur als sterk gekleurd zijn.

Te veel zuuraanvallen

Als je vaak per dag iets eet of de hele dag door slokjes frisdrank neemt dan zorgt dat iedere keer voor een zuuraanval op je gebit. Aangeraden wordt de zuuraanvallen te beperken tot zeven of acht keer per dag zodat je speeksel de tijd heeft om weer tot een normaal zuurgehalte te herstellen om blijvende schade en tanderosie te voorkomen.

Geleidelijk proces

Het verkleuren van je tanden gebeurt geleidelijk. In eerste instantie worden je tanden wat doffer van kleur en als er meer glazuur is opgelost, lijken je tanden geler doordat de gele kleur van het tandbeen er meer doorheen schijnt. Hoe meer je glazuur is aangetast hoe gevoeliger je tanden zijn voor sterk gekleurde voeding en dranken die zo in de tanden kunnen trekken. Is je glazuur in goede staat, dan ontstaat vooral aanslag aan de buitenkant van de tanden die de mondhygiënist kan verwijderen. Is de verkleuring dieper in je tanden getrokken, dan kan alleen bleken van de tanden nog helpen.

10 Voedingsmiddelen die je tanden verkleuren

thee
1. Thee

De tannines in thee, zwarte maar ook witte thee tasten je tandglazuur aan en verkleuren je tanden. Hoeveel tannines of looizuur er in de thee zit die je drinkt, kun je zelf beïnvloeden. Hoe langer je het laat trekken, hoe meer tannines.

 

2. Bessen

bessen

De blauwe kleurstof in blauwe bessen is een belangrijke antioxidant en dus heel gezond, maar datzelfde stofje is ook verantwoordelijk voor het verkleuren van je tanden.

3. Bieten

bieten

Voor rode bieten geldt hetzelfde als voor blauwe bessen. De rode kleurstof is een oorzaak voor het verkleuren van je gebit.

4. Augurken

augurk

Augurken en andere in het zuur ingelegde voedingsmiddelen vormen een grote aanslag op je gebit vanwege het hoge zuurgehalte. Niet te vaak eten dus, en als je het wel eet, meteen erna spoelen met water en tanden poetsen.

5. Kleurig snoep

snoep

Dat veel snoepen slecht is voor je tanden is bekend. Maar waarom? De bacteriën in je mond voeden zich met suikers en zetten die om in zuur, dat het glazuur van je tanden oplost. Maar in het bijzonder taai en hard snoep waar je veel en lang op moet kauwen en die lang in je mond blijven die én veel suiker bevatten én zuur zijn, zijn dubbel belastend voor je gebit, zeker als ze ook nog felgekleurde kleurstoffen bevatten.

frisdrank en sportdrank
6. Frisdrank, ook de suikervrije

Je zou denken dat suikervrije frisdrank minder kwaad kan, maar ook die bevatten citroenzuur en fosforzuur die je glazuur nog meer aantasten dan de suiker. Het zelfde geldt voor energiedrankjes en in het bijzonder de felgekleurde sportdrankjes die ook nog eens flink wat kleurstof bevatten.

7. Koffie

koffie

Koffie en in het bijzonder als je het zwart drinkt, kan je tanden verkleuren. Ook al omdat door het drinken van koffie de speekselproductie tijdelijk minder wordt. De donkere kleur die je gebit kan verkleuren worden zo ook minder snel weggespoeld. Een wolkje melk helpt een beetje. Water drinken na de koffie nog meer.

citrus fruit
8. Citrusvruchten

Waarbij citroen en grapefruit, zowel de vrucht als het sap het meeste schade toebrengen aan je gebit omdat deze het zuurste zijn. Het zuur lost je glazuur op waardoor je tanden geler lijken omdat de gele kleur van het tandbeen meer doorschijnt.

tomatensaus
9. Tomatensaus

Tomatensaus is nog zo’n voorbeeld van voeding met een hoge zuurgraad die het glazuur van je gebit, en de rode kleur zorgt voor de verkleuring. Toevoegen van andere groenten of room vermindert de zuurgraad.

10. Currysaus

curry
Curry

Als je wel eens een vlek in je kleding hebt gehad van kerrie of curry dan weet je hoe moeilijk dat eruit gaat. En, wat vlekken maakt in je kleding maakt ook vlekken in je Curry hecht zich sterk en doet dat ook bij je tanden.

11. Rode wijn

wijn

Rode wijn is wel één van de bekendste verkleurders van je tanden. Net als thee bevat rode wijn ook tannines. De combinatie van hoge zuurgraad die het glazuur aantast en de intense kleur zorgen voor de vlekken in je tanden. En witte wijn is dan misschien wat minder kleurig maar helaas even zuur.

12. Sojasaus of ketjap

sojasaus

Als je vaak gerechten met sojasaus eet, dan zal de donkere kleur ervan je tanden minder wit maken.

 

Wat kan je er tegen doen?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om verkleuring van je gebit tegen te gaan.

  • Je tanden poetsen met fluoride tandpasta maakt je gebit minder gevoelig voor zuur.
  • Poets je tanden een half uur nadat je iets zoets of zuurs hebt gegeten of gedronken helpt,
  • (Suikervrije) kauwgom met xylitol helpt ook.
  • Spoelen met, of drinken van water verdunt de zuren en spoelt de kleurstoffen gedeeltelijk weg.
  • Drinken door een rietje vermindert de directe aanraking met je tanden.
  • Niet de hele dag door eten en/of drinken zodat de zuurgraad in je mond zich weer kan herstellen. Aangeraden wordt om minimaal twee uur te wachten.

bron: webmd, abcnews.go.com