5 Middeltjes om zelf je tanden mee te bleken

Een stralend wit gebit is een belangrijk onderdeel van je uiterlijk. Maar, je kan nog zo goed voor je gebit zorgen, op den duur verkleuren je tanden en worden ze minder wit. Dat gebeurt bij iedereen.

Je tanden en kiezen verkleuren niet alleen door roken en allerlei drankjes, ouder worden is ook een belangrijke oorzaak en daar doe je niets tegen. Dat betekent niet dat je zelf niets kan doen om je tanden zo wit mogelijk te houden.

Waardoor worden je tanden minder wit?

Sommige voedingsmiddelen dringen door in het glazuurlaagje van je tanden en dat verkleurt je tanden. Maar ook de ophoping van tandplak kan je tanden geel maken.

Zelf je tanden bleken, 7 manieren

#1 Actieve kool

Actieve kool of geactiveerde houtskool is een behandelde koolstof die andere stoffen aan zich kan binden. Het wordt ook wel toegevoegd aan tandpasta. Opmerkelijk is dat actieve kool zwart is. Toch kan het je helpen je tanden witter te maken. Het heeft een licht schurende werking waardoor het oppervlakkige vlekken van je tanden kan verwijderen. Bovendien absorbeert het gifstoffen. Het is niet de bedoeling om je tanden hier elke dag mee te poetsen om het glazuur te beschadigen.

#2 Waterstofperoxide

Waterstofperoxide is een stof die je tanden bleekt en bacteriën doodt. Het wordt ook wel gebruikt om wonden te ontsmetten. Je kan waterstofperoxide (meestal een verdunning van 3%) bij de drogist kopen. Hiermee kan je spoelen of je kan het toevoegen aan je tandpasta.

Tip

Als je dit te lastig vindt, kan je ook gebruik maken van kant-en-klare bleeksets. De bleeksets zijn kant-en-klaar, veilig en gemakkelijk te gebruiken. De beste tandenbleekset combineert een bleekgel met een ledlicht. Het ledlicht activeert de bleekgel voor het beste resultaat.

#3 Oil pulling

Oil-pulling is een eeuwenoude Indiase manier om het gebit te verzorgen en het lichaam te ontdoen van gifstoffen. In India werd hiervoor sesamolie of zonnebloemolie gebruikt, maar je kan iedere olie gebruiken.

Neem een eetlepel olie en houd die 10-15 minuten in je mond. Beweeg de olie door het als het ware door je tanden en kiezen te trekken, zoals je ook doet als je je mond grondig spoelt. Spuug na afloop de olie uit. Slik het niet door, want de olie bevat nu de bacteriën uit je mond.

#4 Bakpoeder

Nog een huismiddel om je tanden wat witter te maken: bakpoeder, ook wel bakzout of zuiveringszout genoemd. Bakpoeder is een heel fijn schuurmiddel. Bovendien maakt bakpoeder je mond alkalisch, wat de groei van bacteriën tegengaat. Je kan bakpoeder mengen met je tandpasta maar er zijn ook kant-en-klare tandpasta’s met bakpoeder. Hier geldt ook dat je het niet te vaak moet doen omdat je dan schade toebrengt aan je glazuur.

#5 Appelazijn

Appelazijn kan je helpen bij een aantal beauty problemen en ook bij het bleken van je tanden. Appelazijn doodt bacteriën en lijkt ook de tanden te bleken. Aan de andere kant is het een zuur en kan je glazuur zacht maken. Je kan appelazijn prima gebruiken als mondwater, maar spoel je mond daarna goed met schoon water.

Het belang van goed poetsen en flossen

Onderschat niet het belang van goed poetsen om je tanden witter te maken. Hoewel ouder worden en bepaalde voedingsmiddelen zoals koffie, frisdrank en wijn bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen bij het verkleuren van je gebit, is tandplak ook een oorzaak van het vergelen van je tanden. De opbouw van tandplak kan je voorkomen door regelmatig te flossen en goed te poetsen.

Nieuwsbrief