10 Tips om beter en sneller te leren

Laatst bijgewerkt:

Het maakt niet uit hoe oud je bent, nieuwe dingen leren is goed voor je. Het traint je hersenen. En of je nu gewoon iets wilt weten, een diploma wil halen, een vreemde taal leren, of je wilt je auto theorie leren voor het examen, je zal moeten studeren, moeten onthouden, herhalen en oefenen.

De één leert sneller dan de ander

De ene persoon leert sneller en makkelijker dan de ander. Als het om onthouden gaat, dan helpt het als je een goed geheugen hebt. De ene persoon heeft van nature een beter geheugen dan de ander. Maar dat daarmee houdt het niet op. Er is genoeg dat je zelf kan doen om je geheugen te verbeteren. Net als je spieren sterker worden door ze te trainen, zo kan ook je geheugen verbeteren door regelmatig te oefenen. Wie vaker iets leert zal merken dat het onthouden steeds makkelijker gaat. 

Horen, zien of doen?

Het verschilt per persoon hoe je het makkelijkste leert. De meeste mensen zijn visueel ingesteld. Zij leren het makkelijkste als ze iets zien. Dus door filmpjes, afbeeldingen, kleuren en grafieken. Bijna een derde leert het beste als ze de stof hoort. En 10% leert het beste door te doen en door te oefenen. Maar het combineren van leerstijlen werkt vaak ook prima.

 • 60% van de mensen is visueel ingesteld: zij leren het makkelijkste door te zien. Als ze zich iets willen herinneren, dan sluiten ze hun ogen om het beeld weer op te roepen
 • 30% van de mensen is auditief ingesteld: zij leren het beste door iets te horen of te horen vertellen. Dit zijn ook vaak mensen die hardop lezen omdat ze het dan beter kunnen onthouden en over de stof willen praten.
 • 10% van de mensen is kinesthetisch ingesteld: zij leren door te doen, te voelen of te oefenen. Dit zijn vaak mensen die veel met hun handen bewegen als ze praten.

10 Tips om sneller en beter te leren

Moet je leren? De tips hieronder kunnen je helpen. 

1. Aan de slag

Het is vaak lastig om de eerste stap te zetten en om echt te beginnen. Wanneer pak je dat boek eindelijk eens op, sla je het open en ga je leren? Om uitstelgedrag te doorbreken, kan je het leren het beste in kleine overzichtelijke taken opdelen. Zie punt 2.

2. Maak een planning

Maak een realistische planning. Maak een schatting van de tijd die je nodig hebt om de stof door te nemen, te leren, te herhalen en te oefenen. 
Vind je het moeilijk om te schatten hoeveel tijd je nodig hebt? Leer dan een paar bladzijden of een hoofdstuk en vermenigvuldig de tijd die je voor alle stof nodig hebt. 

3. Bepaal een datum

Bepaal de datum waarop je examen doet. Bij sommige examens staat de datum vast, bij andere examens zoals het theorie rijexamen, kan je zelf kiezen uit verschillende data. Als je de datum eenmaal hebt vastgelegd, heb je een moment waar je naartoe kan werken. Het is ook gelijk een beetje een stok achter te deur. 

4. Leer dezelfde stof op verschillende manieren

Het werkt het beste als je dezelfde stof op verschillende manieren leert, dus door:

 • het boek te lezen (hardop lezen werkt volgens onderzoek het beste)
 • én lessen te volgen en aantekeningen te maken
 • én met anderen te praten over wat je hebt geleerd
 • én online informatie op te zoeken 
 • én te oefenen
 • én te herhalen

Als we weer het auto theorie examen als voorbeeld nemen, dan helpt het enorm goed als je de stof leest en leert door middel van veel plaatjes, voorbeelden en filmpjes, theorielessen bijwoont en daarna (online) oefent met het maken van vragen. Hier kan je trouwens gratis een theorie-examen oefenen.

5. Hoofdzaken en bijzaken

Het is vaak onmogelijk om alle details van de leerstof te onthouden. Niet alles is ook even belangrijk. Het is daarom van belang om hoofdzaken en bijzaken te onderscheiden. Dat kan je op verschillende manieren doen.

Vereenvoudig de stof

Maak een uittreksel
Maak bijvoorbeeld van ieder hoofdstuk een uittreksel waarbij je de belangrijkste punten opschrijft.

Highlight
Onderstreep in de leerstof alle woorden of zinnen die belangrijk zijn en/of de dingen die je moeilijk vindt of moeilijk kan onthouden.

Ezelsbruggetjes
Heb je moeite om bepaalde dingen uit je hoofd te leren, bedenk dan wat ezelsbruggetjes. Iedereen kent wel het voorbeeld van de waddeneilanden (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog). De beginletters vormen het woord TV TAS en dat vergeet je niet snel. Dit kan je zelf ook toepassen.

Maak aantekeningen met de hand

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die de aantekeningen zelf met de hand opschrijven beter presteren dan mensen die aantekeningen maken op hun laptop of tablet.

6. Niet multitasken

Er zijn mensen die zeggen dat ze kunnen leren terwijl ze ook andere dingen doen. Maar er is veel onderzoek naar gedaan en de conclusie was eenduidig. Je leert sneller en beter als je je concentreert op de stof en niet gaat multitasken. Dat betekent dus geen TV op de achtergrond, geen mobiel die telkens een piept als er een nieuw bericht binnenkomt en geen andere vormen van afleiding. Uitzondering is het luisteren naar rustige muziek. Dat helpt een deel van de mensen om zich beter te concentreren. 

 • zet het geluid van je mobiel uit
 • als je online leert, sluit dan alle andere vensters en programma’s af. Zorg voor een rustige en opgeruimde omgeving zodat je zo min mogelijk wordt afgeleid. 

7. Wissel leren en ontspannen af

Het is niet alleen saai om uren achter elkaar te leren, maar ook niet effectief. Onderzoek heeft uitgewezen dat je sneller leert als je korte perioden van leren afwisselt met ontspanning.

8. Beloon jezelf

Beloon jezelf als je een half uur of een uur geleerd hebt. Door een wandeling te maken, rek- en strekoefeningen te doen of door een aflevering van je favoriete serie op Netfllix te bekijken. 

9. Positieve instelling

Het maakt ontzettend veel uit hoe je instelling is. Als je telkens dingen tegen jezelf zegt van: ik krijg dit nooit in mijn hoofd, dit gaat me niet lukken, ik haal het nooit… Dan helpt dat op zijn zachtst gezegd niet mee. Probeer positief te denken. Zeg dingen tegen jezelf als: het lukt prima, ik heb tijd genoeg en als ik het deze keer niet haal, dan haal ik het de volgende keer. 

10. Eet, drink en slaap voldoende

Als je goed uitgerust bent, dan kan je beter leren. Gezonde voeding bevordert de werking van de hersenen. En 8 glazen water per dag maakt de hersenen sneller.

Succes!

 1. Ik sluit me helemaal bij deze tips om beter en sneller te leren aan. De mogelijkheid die je tegenwoordig hebt om je theorie-examen voor je rijbewijs online te oefenen maakt dingen een stuk makkelijker. Om te slagen zul je toch echt wel een bepaalde periode elke dag met je theoriecursus bezig moeten zijn.

 2. De tips over leren zijn heel waardevol. Ik heb ook nooit gesnapt dat mensen kunnen leren met de radio aan. Of het nu een taalcursus is of een ander vak dat je aan het leren bent: ik denk dat het vooral erg belangrijk is dat je er elke dag mee bezig bent, ook al is het soms maar twintig minuten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *