proosten met rode wijn in glazen

Zo maak je met rode wijn de lekkerste winterse gerechten

De meest gestelde vraag in Nederland is elke dag weer: ‘Wat eten we vandaag’. We breken ons regelmatig het hoofd wat we ‘s avonds weer eens op tafel gaan zetten. Daarbij moet binnen een gezin rekening worden gehouden met de verschillende smaken. Nu het koude seizoen weer is aangebroken zetten we ook regelmatig weer een stamppot op tafel. Maar wat stampen we nog meer uit onze hoge koksmuts deze winter. En hoewel het voor de kleinsten onder ons wat minder geschikt is, kan rode wijn een bron van culinaire inspiratie zijn.

Stoofpotten en suddergerechten

De winter is bij uitstek de tijd voor heerlijke suddergerechten en stoofpotten met bijvoorbeeld draadjesvlees of wat te denken van de klassieker hachee. Heb je de tijd ga dan voor een rundvleesstoof ook beter bekend als een boeuf bourguignon. Een spannende variant is de Italiaanse vleesschotel met de naam Ossobuco. Al die gerechten krijgen een extra dimensie wanneer je er rode wijn aan toevoegt. De rode wijn helpt om het vlees mals te maken en geeft een diepe, aromatische saus. Ja, want een echt winters vleesgerecht kan natuurlijk niet met een spannende saus. Dan rijst de vraag welke wijn kun je het beste voor stoofpotten en suddergerechten gebruiken. De perfecte keuze is een Merlot, Cabernet Sauvignon of een Syrah. We kunnen niet wachten om het meteen uit te proberen. 

Pasta’s met rijke sauzen

Omdat de pasta in Nederland ook bijna wekelijks op tafel staat zijn we soms uitgekeken op de traditionele varianten met bologneses of carbonara bestrooid met parmezaanse kaas. Ben jij de kok in huis verdiep je dan eens in de toevoeging met rode wijn, alhoewel je de wijn misschien liever zo opdrinkt. Een bolognesesaus, ragout of een lasagne krijgt namelijk een diepere smaak als je er een scheut droge rode wijn aan toevoegt tijdens de bereiding. Vooral Italiaanse wijnen zoals Chianti of Montepulciano lenen zich hier uitstekend voor.

Wild- en gevogeltegerechten

De herfst, de winter is de tijd waarin we prachtige wild- en vogelgerechten kunnen serveren. Bewaar deze culinaire hoogstandjes alsjeblieft niet tot aan de kerst, want daarvoor kun zijn ze echt te lekker. Zo kun je van rode wijn bij hert, eend, konijn, gans of fazant heerlijke marinades of sauzen maken. Zo versterkt een Shiraz of Malbec de kruidige en aardse smaken van het wild. Je mag deze wijnen natuurlijk ook gewoon in een glas op de juiste temperatuur serveren. Zo maak je het wildfeestje helemaal compleet.

Soepen en sauzen

In Nederland kennen we onze klassiekers met najaarssoepen zoals: pompoensoep erwtensoep, bruine bonensoep en de variant met linzen. In de zomer kiezen we vaker voor de varianten met kip, groente of champignon. Maar de winterse soepen lenen zich uitstekend voor een scheutje wijn. Gebruik de rode wijn bijvoorbeeld bij een uiensoep of tomatensoep. Daarnaast leent zich de rode wijn natuurlijk uitstekend voor een rodewijnsaus bij de biefstuk. Het geeft dit luxe stukje vlees net wat meer smaak. Een kleine hoeveelheid wijn bij het afblussen van het vlees in de pan doet echt wonderen wonderen. En hou je meer van witte wijn dan kun je altijd nog terugvallen kaasfondue, dan maak je iedereen gegarandeerd blij.