Vis is gezond, vooral de vette vissoorten. Iedereen zou minstens één à twee maal per week vis moeten eten zegt ook de Gezondheidsraad. Wat vaker vis uit blik eten, zou het makkelijker kunnen maken om dit doel te behalen. Het is makkelijk, goedkoper dan verse vis en lang te bewaren. Maar er zijn nog veel mensen die hun neus optrekken voor vis uit blik of verwachten dat het niet haalt bij verse vis. Met de boeken van Bart van Olphen kan je je mening hierover misschien bijstellen.
Informatie over vis uit blik
In het boek ‘Vis uit blik 2‘ krijg je veel nuttige informatie. Zo lees je waarom vis uit blik duurzaam is, hoe lang je het kan bewaren en welke blikken vis ‘verantwoord’ zijn. Je leest over de verschillende manieren waarop vis gevangen wordt en welke duurzaamheidskenmerken er zijn.
Recepten met vis uit blik
De recepten zijn ingedeeld naar vissoort. Zo zijn er recepten met tonijn, zalm, ansjovis, sardines, makreel, haring en het laatste hoofdstuk, met krab, kabeljauwlever en mosselen, allemaal uit blik. Met recepten heb je mogelijkheden genoeg om iets lekkers te maken. Een paar voorbeelden: Tuna melt met ketchup, pasta putanesca (met tonijn), zalmkoekjes met chimichurri, bloemkoolsteak met paddestoelen en ansjovisboter. In totaal staan er 40 recepten in dit nieuwe boek.
Over het boek
Het boek ‘Vis uit blik 2’ ziet er goed uit. Ieder recept is voorzien van een mooie foto. De recepten zijn logisch ingedeeld en zien er aantrekkelijk uit. Je krijgt bovendien nuttige informatie over vis, visvangst en het inblikken van vis. En ja, dit is een vervolg. er is natuurijk ook nog een Vis uit blik 1. Een handig boek voor iedereen die inspiratie wil opdoen om meer vis te eten.
Bart van Olphen
Bart van Olphen heeft al meerdere viskookboeken uitgebracht. Hij heeft een eigen YouTube kanaal, Bart’s Fish Tales genaamd en dat maakt deel uit van Jamie Oliver’s FoodTube.
Voorbeeld recept
Tuna melt met ketchup, blz. 24
Nodig:
- 1 blikje tonijn in zonnebloemolie (160 gr, uitgelekt 112 gr)
- 1/2 rode ui, gesnipperd
- 1 bosui
- 1/4 bosje peterselie, alleen blaadjes fijngehakt
- 3 el mayonaise
- tabasco
- 4 sneden brood
- 20 gram boter
- 4 plakken cheddar
- zout en peper
Voor de ketchup
- 2 el olijfolie
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1/2 rode ui gesnipperd
- 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
- 1 1/2 el tomatenpuree
- 1 el bruine suiker
- 1 el rode wijnazijn
Meng de tonijn, rode ui, bosui, peterselie, mayonaise en een paar druppels tabasco in een kom. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart.
Maak ondertussen de ketchup. Verhit de olijfolie in een steelpan op middelhoog vuur en bak de knoflook en rode ui zonder dat ze verkleuren. Voeg de gepelde tomaten, tomatenpuree, bruine suiker en rodewijnazijn toe. Laat het geheel op laag vuur langzaam inkoken. Breng de ketchup op smaak met zout en peper. Druk de saus dan door een fijnmazige zeef en laat afkoelen.
Besmeer één zijde van elke snee brood met boter en draai ze om. Verdeel het tonijnmengsel en de cheddar over de niet-besmeerde zijden van twee sneden brood. Leg de andere sneden erop met de boterzijde aan de buitenkant.
Bak de toasti’s in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot het brood krokant en de kaas gesmolten is.
Snijd de tuna meld diagonaal door midden en serveer met ketchup.
Recept uit Vis uit blik 2 van Bart van Olphen
Uitgeverij Kosmos 2019