Tips voor een mooi gedekte tafel

De tafel dekken is een alledaags klusje.

Maar soms is er een speciale gelegenheid, krijg je gasten of heb je gewoon zin om er iets speciaals van te maken. Daarom hier wat tips voor een mooi en gezellig gedekte tafel.

Formeel of informeel?

Leg je het servies en bestek gewoon op tafel of gebruik je een kleed of placemats. Een wit tafelkleed geeft een mooie en chique, maar ook wat formele uitstraling, zeker als je ook wit servies gebruikt. Een kleurtje of placemats maakt het wat informeler. Net welke sfeer je wilt bereiken. Maar kies iets dat bij de gelegenheid past.

Maar ook al dek je de tafel informeel, doe het wel zoals het hoort.

dienblDe tafel dekken

Dek je de tafel voor meerdere gangen of voor één gang tegelijk. Een compleet gedekte tafel waar alles al op staat als de gasten komen is handig. Je hoeft dan alleen de gerechten nog te serveren. Maar als je een kleine tafel hebt dan kan het toch beter zij om voor één gang tegelijk te dekken. Bij meerdere gangen tegelijk krijg je al snel een rij aan bestek en dat neemt veel ruimte in. Dek de tafel voor één gang tegelijk en neem een groot dienblad om tussen de gangen door het servies en bestek op te halen en weer schoon servies neer te zetten. Gebruik in dat geval ook gewoon één formaat middelgrote wijnglazen. Je kan daar alles in schenken, van water tot wijn.

tafel dekken

Centerpiece

Een centerpiece of versiering in het midden van de tafel kan een echte blikvanger zijn. Een mooie bos bloemen, een bloemstuk of kaarsen zijn veel gebruikt. Maar maak het niet te hoog. Niks is zo vervelend als om een bos bloemen heen te moeten kijken als je met iemand praat. Je kunt ook meerdere kleine decoraties neerzetten in plaats van één grote, zeker als je een lange tafel hebt.

Heb je veel gerechten om op tafel te zetten en is je ruimte beperkt, houd de decoratie dan zo compact mogelijk. Kaarsen zijn sfeermakers, maar als je gerechten moet wilt opscheppen of doorgeven, wil je niet je mouwen verbranden.

tafeldec

Kleine details

Leuke, kleine details maken je tafel helemaal af. Denk aan leuk gevouwen servetten of mooie servetringen. Naamkaartjes of een leuke kleine attentie bij de borden.

Maak het je makkelijk

Zet een karaf water op tafel zodat gasten zelf water kunnen pakken. Zorg ook voor smaakmakers als zout en peper, olie, azijn of sambal als dat bij de gerechten past. Zorg dat iedereen zelf het eten op smaak kan maken.