eetbare bloemen

10 x Eetbare bloemen en wat je er mee kan doen

Mensen houden van bloemen. Ze worden al eeuwenlang gekweekt voor hun kleur en schoonheid en om er dranken, thee en medicijnen van te maken. Veel bloemen zijn ook eetbaar. Hoewel ze niet bijzonder vullend zijn, kunnen van een gewoon saai gerecht wel iets bijzonders maken.

Hieronder 10 soorten eetbare bloemen die ook nog makkelijk te kweken zijn

Wilde bloemen, gekweekte bloemen

Bloemen groeien overal. Zowel bloemen die in het wild groeien als gekweekte bloemen kunnen eetbaar zijn. Bloemen zijn niet alleen mooi om te zien, ze kunnen ook kleur en smaak aan je eten geven. Dus als je toch bloemen in je tuin zet, waarom zou je niet voor wat eetbare soorten kiezen?

Verzeker je ervan dat de bloemen echt eetbaar zijn. Ga je bloemen eten, kweek ze dan zelf of gebruik bloemen die speciaal gekweekt zijn voor consumptie.

Hoe gebruik je eetbare bloemen?

Voor de meeste eetbare bloemen geldt: eet alleen de blaadjes voor de beste smaak. Verwijder stelen, stampers en hart van de bloemen.

roos eetbaar
Roos

#1 Roos (Rosa)

De roos is er in allerlei kleuren. Het is een bloem met een speciale betekenis: de bloem van de liefde. Rozen ruiken heerlijk en worden vaak gebruikt in parfums en cosmetische producten. Om te eten wordt er bijvoorbeeld rozenwater, rozengelei of jam van gemaakt.

Smaak

Rozenblaadjes hebben een iets zoeten en subtiele, heel eigen smaak. Donkere kleuren hebben vaak wat meer smaak dan lichte kleuren.

Rozenblaadjes gebruiken

Sprenkel rozenblaadjes over je dessert, maak er rozenlimonade van, verwerk ze in zelfgemaakt ijs, doe ze in je thee, maak gesuikerde rozenblaadjes als decoratie op gebak of toetjes.

Gesuikerde rozenblaadjes maak je als volgt. Splits een ei, roer het eiwit los. Breng het met een kwastje dun aan op voor- en achterkant van de blaadjes. Strooi er poedersuiker op. Laat de blaadjes drogen.

oost-indische kers eten
Oost-Indische kers

#2 Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)

De Oost-Indische kers groeit makkelijk en overal, ook binnen. Alle delen van de plant die boven de grond uitsteken zijn eetbaar. Deze bloem wordt ook gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. De Oost-Indische kers werkt antibiotisch en anti-bacterieel.

Smaak

De smaak van Oost-Indische kers bloemen is licht zoet en pittig.

Oost-Indische kers gebruiken

De blaadjes van deze mooie oranje bloemen fleuren iedere salade op en geven een iets pittige, peperachtige smaak.

Hibiscus

#3 Hibiscus (Hibisceae)

De hibiscus behoort tot de kaasjeskruidfamilie en is een mooie struik die vooral groeit in tropische en subtropische gebieden. Maar ook in Nederland doen ze het goed op een warme beschutte plek. De plant geeft vanaf juli een watervan van exotische bloemen in allerlei mooie kleuren. Verschillende delen van de plant zijn eetbaar, waaronder de bloemen.

Smaak

Het blad van de hibiscus bloem smaakt friszuur en heeft iets weg van cranberry’s.

Hibiscus gebruiken

Verwerk de (gedroogde) hibiscusblaadjes in zoete sauzen, cake, koek, ijs, thee of sorbets.

Zonnebloem

#4 Zonnebloem (Helianthus annuus)

Veel delen van de vrolijke, grote, gele zonnebloem zijn eetbaar. De zonnebloempitten uit het hart van de bloem, maar ook de gele bloemblaadjes zijn te eten.

Smaak

De smaak van zonnebloemblaadjes wordt omschreven als bitterzoet en nootachtig

Zonnebloem blaadjes gebruiken

Verwerk de gele blaadjes in een salade, sauzen of maak er pesto van.

Venkelbloem

#5 Venkelbloem (Foeniculum vulgare)

De venkelbloem behoort tot de familie van schermbloemen. Je vindt de bloemen langs de kant van de weg en op braakliggende terreinen. Deze kan je beter niet gebruiken vanwege de vervuiling als je ze wilt eten. Verbouw ze liever zelf.

Smaak

Venkelbloemen smaken licht zoet en anijsachtig.

Venkelbloemen gebruiken

Gebruik de venkelbloemen bij stoofgerechten met bijvoorbeeld varkensvlees of verwerk de blaadjes in salades en zet er thee van.

kamille
Kamille

#6 Kamille (Matricaria cecutita)

De kamille herken je aan de zachte, bolle, gele hartjes en witte blaadjes. Kamille staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Ze helpen onder andere tegen ontstekingen en bevorderen de spijsvertering.

Smaak

De smaak van de kamille blaadjes zijn enigszins bitter.

Kamille gebruiken

De gedroogde kamillebloemen worden vooral gebruikt in thee.

viooltjes eten
Viooltjes

#7 Viooltje (Violaceae)

Er zijn ruim 400 verschillende soorten viooltjes. De meeste zijn eetbaar. Ook de wilde viooltjes.

Smaak

Viooltjes hebben een vrij neutrale, frisse, iets zoete smaak.

Viooltjes gebruiken

Viooltjes zijn heel decoratief en worden daarom vaak gesuikerd gebruikt.

Goudsbloem

#8 Goudsbloem (Calendula)

De Goudsbloem of Calendula behoort tot de Composietenfamilie. De kleur van de Goudsbloem is oranje of geel. De goudsbloem staat ook bekend om haar ontstekingsremmende eigenschappen en wordt daarom verwerkt in zalven en crèmes.

Smaak

Goudsbloem heeft een licht pittige, peperachtige smaak.

Goudsbloem gebruiken

Gebruik goudsbloemblad als vervanging van saffraan om rijst een gele kleur te geven. Kook het mee in pudding, verwerk het blad in salades of bak het mee in brood.

Geranium

#9 Geranium (Pelargonium)

De geranium klinkt misschien als een huis-tuin en keuken plant maar het is van oorsprong een exotische plant die uit Zuid-Afrika komt. Er zijn veel verschillende soorten geranium met elk hun eigen smaak. Denk bijvoorbeeld aan de citroengeranium die muggen verjaagt.

Smaak

De verschillende soorten geraniums hebben hun eigen smaak. Er zijn geraniums die bijvoorbeeld een lichte citroen-, pepermunt- of rozensmaak hebben.

Geranium gebruiken

Je kan de blaadjes van de geraniumbloemen gebruiken in thee, ijs of salades. Je kan de blaadjes ook toevoegen aan limonade, taart en pudding. Kies de soort geranium voor de smaak die je wilt.

Daglelie

#10 Daglelie (Hemerocallis)

Een daglelie is geen familie van de gewone lelie die vaak niet eetbaar is. Daglelies komen in vele kleuren en soorten.

Smaak

Daglelies smaken afhankelijk van de soort fris zoet tot pittig.

Daglelies gebruiken

Daglelies kunnen op dezelfde manier als de bloemen van de courgetteplant klaargemaakt worden. Je kan ze vullen en dan frituren of sauteren in boter of garen in bouillon.