Spring rolls is een boekje van Pauline Dubois met recepen voor rijstvellen gevuld met frisse en verse ingrediënten.

Door ronde rijstvellen te vullen krijg je lekkere verse loempiaatjes die je niet hoeft te frituren. Je eet ze als lunch, snack of lichte avondmaaltijd. Je kan er een sausje of vinaigrette bij geven. De spring rolls zijn het lekkerst als je ze niet te lang na het maken eet.

Zoet en hartig

Hoewel de meeste recepten voor hartig gevulde spring rolls zijn, zijn er ook een paar zoete recepten. Heel leuk als nagerecht. Rijstrollen gevuld met bijvoorbeeld frambozen, mango en perzik die je doopt in een lekker sausje op yoghurt basis.

Vouwen en vullen

Het boek begint met de basis: hoe vouw je de rijstvellen en waar plaats je de vulling. Vervolgens krijg je recepten voor 25 variaties op de vulling.

Vullen doe je met groente en fruit, met vlees of vis. Een loempia is vaak gevuld met mihoen, rijstnoedels of taugé. Dat kan ook bij deze spring rolls, maar dat past vooral bij Oosters gevulde rolls. Zo is er bijvoorbeeld en spring roll in Griekse stijl, gevuld met ijsbergsla, munt, peterselie, kerstomaatjes, een halve komkommer, feta, zwart en wit sesamzaad.

Een leuk boekje met leuke recepten. Ook leuk als cadeautje

Recept

Spring rolls met kruidige runderreepjes en taugé

voor 10 rollen – voorbereiding 20 minuten – rusten 30 minuten – baktijd 5 minuten

Ingrediënten

300 gram runderreepjes
1/2 komkommer
1 krop babyromainesla
2 el pinda’s geroosterd
neutrale olie
10 rijstvellen
200 gram taugé
een paar blaadjes munt, fijngeknipt

Voor de marinade

6 el Japanse barbecuesaus (verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt of toko)
1/2 kleine rode chilipeper, fijngehakt
2 cm verse gember, geraspt
1 teentje knoflook in plakjes,
rasp en sap van 1 limoen.

Klop in een kom alle ingrediënten voor de marinade door elkaar. Voeg de runderreepjes toe en laat 30 minuten marineren op een koele plek.

Snijd de komkommer in dunne plakjes. Hak de sla en de pinda’s fijn.

Braad het vlees in ongeveer 5 minuten licht aan in een koekenpan en een beetje olie. Schenk de marinade erbij en schep alles even om.

Beleg de vochtige rijstvellen elk met sla, taugé, 4 plakjes komkommer en runderreepjes. Bestrooi met munt en pinda’s.

Maak de rollen.

 

Dit recept is afkomstig uit het boekje Spring Rolls van Pauline Dubois.
Uitgeverij Becht – 2017
ISBN 9789023015550