Spannende spruitjes

Voor veel mensen en in het bijzonder kinderen, zijn deze kleine groene mini-kooltjes een ware gruwel.

Door hun wat bittere smaak en ouderwets imago bepaald niet iedereens favoriete groente.

spruitjesGezond

Behalve omdat er genoeg manieren zijn om ze lekker klaar te maken, zou je af en toe ook eens voor spruitjes kunnen kiezen omdat ze heel gezond zijn. Ze bevatten per 100 g zo’n 70 mg aan vitamine C en zijn rijk aan ijzer, kalium, foliumzuur en bevatten het antioxidant sulforafaan een stof waarvan gedacht wordt dat deze beschermt tegen bepaalde ziekten. Ze horen dan ook terecht thuis in het rijtje van top-10 gezonde groenten.

Bereiden

Spruitjes kun je koken, roerbakken en stomen. Je kunt ze niet rauw eten. Bij het koken komt vaak een zwavelachtige lucht vrij, dit kan je beperken door ze niet langer dan een minuut of 10 te koken. Ook doen er allerlei huismiddeltjes de ronde tegen de geur door bijvoorbeeld een halve ui, aardappel of een handje rijst mee te koken, of door ze in melk te koken.

Bewaren

Je kunt spruitjes die niet schoongemaakt zijn ongeveer een week in de koelkast of op een koele plaats bewaren.

Variëren

Gewoon gekookte spruitjes zijn natuurlijk een beetje saai, maar ze zijn goed combineren met ingrediënten als noten, tamme kastanjes, spekjes, kerriepoeder en kaas. Je kunt ze in een stamppot of hartige taart verwerken.

Recepten

Hartige taart met spruitjes

(4 personen)

  • 750 g spruitjes, schoongemaakt
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 4 eieren
  • 200 ml crème fraiche of kookroom
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 ui
  • 100 g gehakte walnoten
  • 150 g spekblokjes
  • 150 g geraspte (oude) kaas
  • boter (voor invetten en bakken van uit)
  • peper, zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe je spruitjes in een pan met water en kook ze 5 minuten. Laat ze uitlekken en afkoelen. Snij grote spruiten door midden. Bedek een ingevette quiche- of taartvorm met bladerdeeg. Bak de ui met de spekblokjes een paar minuten in en klein beetje boter. Laat uitlekken op keukenpaper. Schep de ui, spek en noten door de spruiten. Klop de eieren los met de room of crème fraiche en de helft van de geraspte kaas. Breng op smaak met de kerriepoeder, peper en zout.

Leg het spruitenmengsel op het bladerdeeg en schenk daarover het eimengsel. Strooi de rest van de geraspte kaas er over. Bak de taart 25-30 minuten tot het eimengsel gestold is en de taart lichtbruin kleurt.

Geef er een frisse salade bij.

Pittige spruitjes

  • 500 g spruitjes
  • 2 el olijfolie of boter
  • 1 rode peper, van zaad ontdaan in reepjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 2 el zoete sojasaus

Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden en vervolgens in dunne reepjes. Verhit de olie of boter in de pan. Fruit de gesnipperde ui en de knoflook, voeg na een paar minuten de peper en fijngesneden spruitjes er bij. Roerbak alles nog een paar minuten en voeg de sojasaus toe. Lekker met gebakken aardappels.