Nog één nachtje slapen en het is weer zover. Morgen komt Sinterklaas aanstomen in ons koude kikkerland.
Om in zijn mooie rode tabberd op zijn schimmel te klimmen voor een rijtoer door stad en dorp, met de pietenploeg in zijn kielzog.
Bergen pepernoten vliegen tijdens de intocht door de lucht en om je oren. De winkels zijn opgetuigd met zakken strooigoed en klimmende pieten. Overal klinken Sinterklaasliedjes en met een beetje mazzel lopen kinderen in een warenhuis tegen een levende Sint aan. Ik vond het vroeger wel raar dat de Sint op zoveel plekken tegelijk kon zijn en keek verbijsterd naar een heel Sinterklaasleger dat rond rende op pakjesavond. Volgens mijn ouders was het eenvoudig: de Sint was een soort tovenaar en had een handige formule om van zichzelf meer Sinterklazen te maken.
Ieder jaar vraag ik me met vermaak af wat kinderen op de mouw gespeld wordt over schoorstenen die er niet zijn, het onheilspellende Grote Boek (“Mam, hoe weet Sinterklaas dat allemaal?”). En leg maar eens uit hoe dat paard het dak opkomt… Kinderen kijken het meest uit naar de komst van de Goedheiligman, maar ook volwassenen maken van de gelegenheid gretig gebruik om ongelimiteerd te snoepen. De etalages liggen weer vol met chocoladeletters, kruidnoten, marsepein, kikkers en muizen. Allemaal kant-en-klaar te koop, maar dat snoepgoed kun je ook makkelijk zelf maken. Liefst net even anders als de sintklassiekers.
Sinterklaas brownies
In plaats van traditionele speculaasbrokken en kruidnootjes: Sinterklaasgebak met een knipoog naar Amerika.
100 g pure chocola (71% cacao)
100 g roomboter
100 g kruidnoten met chocolade
4 eieren
snuf zout
300 g bruine basterdsuiker
150 g zelfrijzend bakmeel
Bakblik (ca. 20 x 30 cm), ingevet
Verwarm de oven voor op 175ºC. Smelt de chocolade met de boter au bain marie of 2 min op stand medium in de magnetron. Laat het mengsel afkoelen. Klop de eieren met wat zout schuimig, voeg al klopppend de basterdsuiker beetje bij beetje toe. Spatel afwisselend het chocolademengsel, bakmeel en kruidnoten luchtig door het eimengsel. Schenk het beslag in het bakblik en strijk de bovenkant glad. Schuif het blik op het rooster in het midden van de oven en bak ca. 30 min tot de bovenkant knapperig is en van binnen zacht. Laat de koek wat afkoelen en snijd in stukken. Garneer eventueel met een marsepeinen figuurtje.
Spaanse chocolademelk
Vergeet de warme bisschopswijn (zelf vind ik het spul niet te drinken) en maak warme chocolademelk die echt naar sinterklaas smaakt met een snuf speculaaskruiden of een beetje zwarte versgemalen peper.
750 ml volle melk
200 g pure chocolade (71% cacao)
speculaaskruiden of versgemalen zwarte peper
Zet een pan met de melk op laag vuur en laat de chocolade in de melk smelten. Breng de melk tegen het kookpunt aan (niet laten koken, dan krijg je een bittere smaak). Voeg wat speculaaskruiden of zwarte peper toe en zet de staafmixer erop. Mix goed schuimig en schenk de chocoladebekers in mokken.
Sinterklaascrèpes met mandarijn
In menig Sinterklaasliedje en –legende komen de appeltjes van oranje voor. Mandarijnen zijn het Sinterklaasfruit bij uitstek.
8 mandarijnen
100 g bloem
2 eieren
250 ml melk
50 g gesmolten roomboter (plus extra om te bakken)
poedersuiker
eventueel: sinaasappellikeur
Pel de mandarijnen, haal de partjes los en snijd met een scherp mesje de vliesjes weg (vang het sap op). Roer een flensjesbeslag van de bloem met een mespunt zout, de eieren, melk en gesmolten boter. Verhit telkens een beetje boter in een kleine koekenpan en laat een juslepel beslag over de bodem uitvloeien. Keer de flensjes als de bovenkant droog is en bak ook de onderkant goudbruin. Maak zo een stapel van 8 flensjes op een warm bord en houd ze warm onder aluminiumfolie. Vouw de flensjes in vieren en leg ze op vier borden. Schep de mandarijnpartjes erbij en stuif er poedersuiker over. Sprenkel er eventueel wat sinaasappellikeur over.
Roomborstplaat
Met een paar druppels essence kun je borstplaat allerlei lekkere smaakjes geven. Koffie, amandel, likeur, een halve eetlepel cacao voor chocoladeborstplaat of een theelepel oploskoffie voor mokkaborstplaat.
500 g witte basterdsuiker
1½ dl koffie- of slagroom
50 g boter
Extra nodig: bakpapier en ingevette metalen vormen
Breng suiker en room in een pan met dikke bodem aan de kook. Roer af en toe en laat de stroop inkoken tot er draden aan de lepel blijven hangen. Voeg de boter toe en blijf stevig roeren tot de massa dik is. Verdeel het mengsel over metalen borstplaatvormen op bakpapier. Doe dit snel, want de stroop stolt snel. Laat de borstplaat 15 min afkoelen, schuif ze heen zodat ze loskomen. Draai de vormen om en laat de andere kant drogen. Als de borstplaat hard is de vormen verwijderen.
Filmtip:
Het paard van Sinterklaas
Het 6-jarige Chinese meisje Winky vindt Nederland maar raar en vindt troost bij pony Saartje. Als Saartje sterft is Winky ontroostbaar. Ze wil niets liever dan een eigen paard, maar haar ouders zijn doodsbang voor die beesten. Dan hoort ze over Sinterklaas…. Prachtige jeugdfilm met een superschattige hoofdrol. Zie ook: hetpaardvansinterklaas.nl