Sauzen maken de maaltijd af en toveren eenvoudige gerechten om tot een godenmaal.
De Fransen kunnen niet zonder hollandaise- en béarnaisesaus en de Italianen niet zonder pesto.
Mexico staat bekend om de robuuste salsa’s en Japanners schonken ons ponzu en yakitori. Aan Zuidoost-Azië danken we pittige smaken als sambal en saté en de Nieuwe Wereld liet ons kennismaken met cranberrysaus. Over de hele wereld worden sauzen geserveerd, ongeacht cultuur en klimaat. Veel mensen denken dat voor het maken van sauzen ingewikkelde culinaire technieken nodig zijn. Dat valt reuze mee. Wat je nodig hebt zijn verse ingrediënten én goede receptuur. Een blender, staafmixer en keukenmachine maken het pureren, emulgeren en kloppen een stuk makkelijker. Je hoeft hooguit wat af te schuimen, te zeven en roeren.
Stel je voor dat er geen sauzen bestonden. Dan was er geen jus bij de biefstuk, geen pesto voor de pasta en geen saus om een te bleke rollade te camoufleren. Een salade zonder vinaigrette is saai, bij de BBQ smaakt niets zo goed als zelfgemaakte sauzen en salsa’s en goudbruine friet smeekt om een klodder lekkere mayonaise. Niet alleen hartige gerechten zijn lekker met een saus. Een bol vanille-ijs of panna cotta verandert met een chocolade-toffeesaus of frambozencoulis in een verrukkelijk dessert. Flensjes, fruit en gebak krijgen een upgrade met crème anglaise, passievruchten- of butterscotchsaus. De beloning voor het uitbreiden van je sausrepertoire is groot; supermarktpotjes verbleken bij zelfgemaakte saus! Als je niet meer helemaal zeker bent van het recept voor die ene saus, salsa of vinaigrette raad ik je onderstaande boekentip aan. Een greep uit de recepten in Mayonaise, Hollandaise, Bearnaise:
Verhit de boter in een braadpan op middelhoog vuur. Bak de wortel, ui en bleekselderij gaar. Roer de bloem erdoor en laat die bruin kleuren.Kop er 4 dl van de bouillon en vervolgens de tomatenpuree door. Voeg het bouquet garni toe. Breng alles aan de kook, temper het vuur en laat alles met deksel 30 min zachtjes doorkoken. Schuim het oppervlak regelmatig af. Roer de resterende bouillon erdoor. Zeef de saus voor het opdienen en serveer hem warm bij gebakken of gegrild vlees of tonijn.
Recepten
- 500 g kruimige aardappelen, geschild en kleingesneden
- 5 teentjes knoflook, geperst
- 50 g gemalen amandelen
- 1,75 dl olijfolie
- 2½ el wittewijnazijn
- Kook de aardappelen gaar, giet ze af en pureer ze. Meng de knoflook en gemalen amandelen erdoor. Voeg geleidelijk de olijfolie toe en klop de puree glad.
- Doe de azijn erbij en breng de puree op smaak met zout en peper.
- Voeg al kloppend telkens 1 el water toe (je hebt 3-4 el nodig) tot er een romige dikke saus is ontstaan. De saus kan afgedekt 1 dag in de koelkast worden bewaard.
- Serveer de saus koud. Lekker bij gestoomde bietjes, viskroketten, schelp- en schaaldieren, biefstuk, lamsvlees en kip.
- 125 g boter
- 100 g bruine bastersuiker
- 2½ el golden syrup of suikerstroop
- 1,25 dl slagroom
- 1 tl vanille-extract
- Verwarm de boter met de basterdsuiker al roerend in een steelpan op laag vuur tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Breng het mengsel aan de kook en roer de stroop en de room erdoor. Temper het vuur en laat alles ± 10 min zachtjes doorkoken tot de saus enigszins dik is geworden. Roer er van het vuur af het vanille-extract door. Serveer de saus warm of kou bij verse vruchten, wafels, flensjes of gebak.