maple syrup of ahornsiroop

Maple syrup

Amerikanen zijn er gek op: maple syrup ofwel ahornsiroop. Misschien wel het mooiste ingrediënt uit Canada.

Ahornsap heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de folklore van Canada. Aan de esdoorn dankt het land verhalen, liedjes en kunst, om maar niet te spreken van het esdoornblad als nationaal symbool. De indianen ontdekten bij toeval dat het kleverige sap van de maple tree niet te versmaden was. Zij noemden het spul sinzibuckwud, wat zoiets betekende als ‘onttrokken aan het hout’. Het ahornsap is dun, kleurloos en nauwelijks zoet als het uit de boom loopt. Pas tijdens het proces van inkoken krijgt het zijn duidelijke, amberkleurige karakter en de zoete smaak. Het waren de Fransen die in de 17de eeuw zo slim waren het in te gaan dikken tot suiker en stroop door het in potten te verwarmen.

Begin van de lente

Het ahornsap druppelt in metalen emmers die aan de boom hangen. Voor bewoners van Quebec is de oogst van het sap en het inkoken ervan tot maple syrup het teken dat de lente eraan zit te komen. Dat vieren ze door rondom de winning van het sap een sugar party te bouwen. Vrienden, buren en vooral kinderen worden uitgenodigd voor een suikerfeest. Op lange picknicktafels in de schuur staan gerechten en desserts gemaakt of overdekt met maple syrup.

Maple toffee

De standaardtraktatie daarbij is de ‘maple taffy’, die je krijgt door kokend hete siroop over een stuk verse sneeuw te laten stromen. Door de afkoeling ontstaat ijskoud, toffee-achtig snoep dat wordt gegeten door het om een stokje te wikkelen of gewoon met de handen op te rapen. Maple syrup is heerlijk bij fruit, in (noten)gebak over ijs van Hägen Dazs (macadamia of vanille-pecan) of Ben & Jerry’s (New York super fudge chunk of chunky monkey) en vooral: pannenkoeken. En in hartige gerechten als deze:

Recepten

Maple Gouda Ojibwa

Soort gerecht: Soep
Kooktijd:
Aantal personen: 4
De Ojibwa’s zijn dol op maple soup met Goudse kaas. Puur Hollands, maar Goudse kaas is een wereldproduct dat ook in Canada zeer gewild is.
Ingrediënten
  • 75 g ongezouten boter
  • 1 el bieslook
  • 3 sjalotjes, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 300 g portobello of kastanjechampignons
  • 8 dl kippen- of groentenbouillon
  • 2 el bloem
  • 1 tl zeezout
  • 300 g Goudse kaas, geraspt
  • 1 bosje bladpeterselie, gehakt
  • 60 ml maple syrup
Instructies
  1. Smelt de boter en bak hierin de ui, knoflook, paddestoelen en bieslook ca 10 min.
  2. Haal de pan van het vuur en voeg de maple syrup en de bouillon toe.
  3. Meng de bloem met water en voeg toe.
  4. Zet de pan op laag vuur en laat het geheel ± 20 minuten pruttelen.
  5. Voeg als laatste de kaas toe en roer tot deze gesmolten is.
  6. Verdeel de soep over 4 voorverwarmde borden of kommen en strooi de peterselie erover. Serveer met Bannock (soort stokbrood).

Spicy maple syrup dressing

Soort gerecht: Dressing
Ingrediënten
  • 30 ml maple syrup
  • 3 tl mierikswortel (potje)
  • 60 ml rodewijnazijn
  • 80 ml olijfolie extra vierge
  • 1 knoflookteen, fijngesneden
Instructies
  1. Meng alle ingrediënten en serveer met rauwkost of in een salade.

Pork teriyaki maple style

Soort gerecht: Vlees
Voorbereiding:
Baktijd:
Totaal:
Aantal personen: 4
Een Japanse basis gecombineerd met de wonderlijk frisse, subtiel kruidige esdoorn siroop uit de Noord-Amerikaanse keuken.
Ingrediënten
  • 600 g varkenslende
  • 2 el Japanse sojasaus
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 3 cm gemberwortel, geschild en geraspt
  • ½ dl maple syrup 1 tl fijne mosterd
  • 2 el grofgemalen peper
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 160ºC. Meng de sojasaus met de knoflook, gember, maple syrup en mosterd en marineer de varkenslende hierin ± 30 min, keer hem af en toe.
  2. Verdeel de peper in een diep bord en rol de varkenslende erdoor, zodat deze gelijkmatig is bedekt. Leg de varkenslende in een ingevette ovenschaal, giet de marinade er omheen en bak hem in het midden van de oven in ca 40 min mooi bruin en gaar.
  3. Bedruip de lende regelmatig met het bakvet. Lekker met geroosterde groenten als pastinaak, bietjes, zoete aardappel en rode uien.

Donzig dikke pancakes

Soort gerecht: Ontbijt, brunch
Bereidingstijd:
Geweldig als ontbijt of brunch. Met maple syrup, bacon of met gekaramelliseerde appel, kaneelsuiker, chocolade, rood fruit, banaan, mais (verse!) of iets anders naar keuze (Jamie Oliver) Voor ca. 10 kleine pannenkoekjes:
Ingredienten
  • 3 grote eieren
  • 115 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda (natriumcarbonaat)
  • 1,4 dl melk
  • snuf zout
  • olie of boter om in te bakken
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op een lage temperatuur. Zet een bord klaar met een stuk aluminiumfolie.
  2. Splits de eieren en doe het wit en geel in aparte kommen.
  3. Voeg de bloem, melk, baking soda en het bakpoeder bij de dooiers en klop het door elkaar tot een dik beslag. Klop het eiwit met een snuf zout stijf. Schep dit door het beslag.
  4. Het is nu klaar voor gebruik. Verwarm een anti-aanbaklaag pan met wat olie of boter op matig vuur. Giet 2 à 3 kleine soeplepels beslag in de pan en bak de pancakes een paar minuten tot ze goudbruin zijn met gaatjes aan de bovenkant. Leg als je bacon gebruikt de plakjes op de pancakes, en draai ze om met een spatel. Bak tot beide kanten goudbruin zijn en leg de pancakes op een bord, houd warm onder aluminiumfolie in de oven en bak de volgende op dezelfde wijze.