risotto zonder roeren

Risotto zonder roeren

Het klassieke Italiaanse rijstgerecht risotto is populair en toch is er veel om te doen.

Het wordt beschouwd als een lastig gerecht om te bereiden en de vraag is vaak: moet je nu wel of niet roeren?

Waarom lastig?

Risotto wordt als een lastig te bereiden recept beschouwd omdat het zo’n arbeidsintensief gerecht is. Je staat toch minstens 25 minuten aan de pan gekluisterd om constant te roeren. Bovendien kun je risotto het beste meteen opdienen en kun je het niet van te voren klaarmaken. Niet handig dus als je nog meer gerechten wilt maken of als je gasten al aan tafel zitten te wachten. Daarnaast is het ook nog opletten geblazen: de rijst moet gaar zijn maar een bite houden en niet te zacht en papperig worden.

De juiste ingrediënten

Voor een goede risotto heb je minimaal nodig. Een risotto rijst (b.v. Arborio, Carnaroli), boter en of olie om de rijst wat in aan te bakken, bouillon, bij voorkeur niet van bouillonblokjes omdat het anders snel te hartig wordt, en/of wijn. Daarnaast kun je groenten, vlees en vis naar smaak toevoegen.

Risotto met roeren

Door het constante roeren van de risotto wordt het buitenste laagje van de rijst een beetje ‘beschadigd’, waardoor zetmeel vrijkomt. Dit zorgt voor het romige effect dat echt bij risotto hoort.

Neem een pan met dikke bodem. Doe wat olijfolie en/of boter in de pan. Voeg de rijst toe en schep deze een paar minuten om op een middelmatig vuur tot het wat glazig wordt. Verwarm tegelijkertijd de bouillon in een pan ernaast tot deze bijna kookt. Schenk of schep dan zo’n 1,5 dl bouillon bij de rijst en roer tot deze is opgenomen. Voeg telkens bouillon toe tot de rijst na zo’n 25 minuten, (sommigen zeggen zelfs na 45 minuten, dus blijven proeven) gaar is. De laatste keer kun je de bouillon door een glas wijn vervangen.

Nadeel:

Je moet blijven roeren en het effect kan wat ongelijkmatig zijn en soms beschadig je de rijst meer dan de bedoeling is waardoor hij papperig wordt. Een betere methode is draaien met de pan. Dit vereist wel wat oefening en een paar spierballen.

Risotto zonder roeren

Bij risotto zonder roeren bak je de rijst ook even aan in olie en/of boter. Daarn voeg je alle bouillon in één keer toe. Zet het vuur niet te hoog, dek de pan af en laat 18-20 minuten zachtjes koken. Als je er op het eind wat Parmezaanse kaas doorroert zal je risotto er iets romiger door worden. Het zal van je smaak afhangen waar je de voorkeur aan geeft. Risotto zonder roeren geeft niet dezelfde consistentie en romigheid als geroerde risotto.

Nadeel:

De risotto wordt door gebrek aan roeren minder romig.

Risotto zonder roeren in de oven

Een redelijk alternatief voor geroerde risotto lijkt de risotto bereid in de oven.

voor 6 personen

500 gram Arborio rijst
1250 ml kippenbouillon
2 el boter
2 teentjes knoflook, geperst
500 g champignons of gemengde paddestoelen in plakjes
250 g verse spinazie
125 g geraspte Parmezaanse kaas
75 g pijnboompitten
2 el verse kruiden als bieslook, basilicum, peterselie of een ander kruid naar keuze

Een ondiepe ovenschaal met deksel of folie om af te dekken

Verwarm de oven voor op 180 graden C. Bak de champignons, knoflook en rijst in de boter licht aan. Giet het over in de ovenschaal. Voeg de bouillon toe. Dek de schaal af en plaats hem in de oven voor 30 minuten. Na 15 minuten een keer doorroeren. De rijst moet na 30 minuten zacht zijn en het vocht opgenomen. Als de rijst nog niet zacht is laat dan nog even afgedekt staan. als het vocht nog niet is opgenomen, laat dan zonder deksel nog even in de oven. Roer de spinazie, pijnboompitten en kruiden er door. Geef de geraspte kaas er los bij.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.