Er zijn verschillende redenen om op zoek te gaan naar een tiramisu recept zonder eieren. Sommige willen helemaal geen eieren gebruiken en anderen geen rauwe eieren. Daarnaast kunnen eieren de reden zijn dat je tiramisu niet lukt, dat het niet stevig of stijf genoeg wordt.
Dit recept gebruikt alleen slagroom en mascarpone.
Tiramisu zonder eieren, recept voor 6 personen
Ingrediënten:
- 250 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 40 gram suiker
- 1 pak lange vingers
- evt. wat vanillepoeder of vanille essence
- 250 ml sterke koffie of espresso
- 4 eetlepels amaretto of andere likeur
- cacao
Schaal, mixer en zeef
Bereidingswijze:
- Haal de eieren en mascarpone uit de koelkast.
- Zet de koffie en laat hem afkoelen.
- Klop de slagroom met de suiker zo stijf tot het pieken vormt. Begin op een langzame snelheid en voer geleidelijk de snelheid op.
- Doe de likeur bij de koffie en doop helft van de lange vingers er twee tot drie seconden in. Leg ze met de gesuikerde kant naar beneden in de schaal.
- Roer de mascarpone door met een vork of lepel of mix hem kort op lage snelheid tot een zachte crème.
- Schep de mascarpone voorzichtig door de slagroom tot het net gemengd is en niet langer. Als je vanille wilt toevoegen kan je dat nu doen.
- Schep de helft van het slagroom-mascarpone mengsel op de lange vingers.
- Dip de andere helft van de lange vingers in de koffie en leg ze nu met de gesuikerde kant naar boven op het mengsel.
- Schep de rest van het mascarpone mengsel erop
- Strooi er een laagje cacao over.
- Dek de schaal af met folie en zet hem tenminste 4 uur of langer in de koelkast. Een hele nacht kan ook.
Dit is een heel snel en makkelijk recept. Er kan weinig aan misgaan. Na het mengen van de slagroom en mascarpone ontstaat al direct een stevig mengsel.
De smaak is goed. Een recept met eieren kan de tiramisu wel wat luchtiger maken.