Een chutney is een zoetzuur mengsel van vruchten, groenten en kruiden en dient om extra smaak te geven aan van oorsprong Indiase en Pakistaanse gerechten.
In India wordt mango chutney gemaakt van groene, onrijpe mango’s. Het maken van een chutney is een kwestie van het mengen van de juiste ingrediënten in de juiste hoeveelheden. Het kost niet veel tijd en is niet moeilijk, dus het is de moeite van het proberen zeker waard. Je kunt zelf kiezen of je een grovere chutney maakt, waar de stukjes groenten en fruit nog goed in te herkennen zijn, of een vrij gladde chutney. Bij de laatste snijd je de ingrediënten fijner en/of bewerk je het met de staafmixer of in de blender.
Mango chutney is lekker bij?
Van de chutney’s is de mango chutney in het Westen wel het meest bekend en wordt geserveerd bij kip- of currygerechten. Mango chutney smaakt ook heel verfrissend bij vlees en vis van de bbq, op een kipburger of hamburger en is ook heerlijk op een tosti met kaas of bij wat blokjes (oude) kaas. Je kunt mango op twee manieren maken. Vers om direct te gebruiken en ingemaakt in grotere hoeveelheden om langer te bewaren.
Mango
De mango is een tropische vrucht die oorspronkelijk uit de regio India en Pakistan komt, maar de mango wordt in veel tropische gebieden verbouwd. De mango heeft een zoete, kruidige smaak en kan zowel in zoete als hartige gerechten verwerkt worden. In India vind je de mango veel in chutney’s en onrijpe mango’s die heel zuur zijn, ingelegd in zuur.
De vrucht is prachtig gekleurd, voorkomende kleuren zijn groen, geel, oranje, rood of een mengsel daarvan. Als een mango nog niet rijp is, kun je hem bewaren op kamertemperatuur. Een rijpe mango bewaar je het beste in de koelkast.
Diepvries
Voor het maken van chutney kun je ook heel goed stukjes mango uit de diepvries gebruiken. Dat is makkelijk en scheelt veel tijd in het voorbereiden.
Superfruit
Door de vitaminen en mineralen hoort de mango zeker bij het superfruit. Mango bevat in ruime mate vitamine A, C en E en K en verschillende B vitamine, daarnaast zijn ook koper, kalium en 17 aminozuren aanwezig.
Recepten
Hier onder 3 recepten. Het eerste recept is binnen 10 minuten klaar en kun je direct gebruiken. Voor het tweede recept moeten de smaken van het mengsel een nacht intrekken. Het derde recept is om een grotere hoeveelheid te maken en te bewaren in potjes.
Snelle mango chutney om meteen te gebruiken
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 2,5 cm verse gemberwortel, geraspt
- 1 groene of rode chilipeper
- 400 g mango (vers op diepvries)
- 1 snufje komijnpoeder
- Verhit de olijfolie in een koekenpan. Voeg ui en chilipeper toe en bak tot de ui zacht is, maar niet bruin. Doe de geraspte gember erbij en laat een paar minuten zachtjes meebakken. Voeg de mango stukjes en komijn toe en ongeveer 2 eetlepels water. Laat op een zacht vuur staan tot de mango zacht wordt en moes wordt. Breng op smaak.
Mango chutney van groene, onrijpe mango’s
- 4 mango’s (groen, onrijp)
- 3 cm gemberwortel
- 3 teentjes knoflook
- 500 g palmsuiker of bruine basterdsuiker
- 1 tl zout
- 1/2 tl gedroogde chilivlokken
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1 kaneelstokje
- 1/2 tl kardemompoeder
- 5 kruidnagels
- 5 gekneusde zwarte peperkorrels (doe ze in een zakje en rol er met de deegroller over)
- 250 ml azijn
- Gebruik een vijzel of blender. Schil de mango’s en snijd er schijfjes af tot de pit bereikt is. Doe de mango in een pan. Voeg knoflook en gember toe aan de vijzel en stamp ze fijn. Doe het mengsel bij de mango’s. Voeg de suiker en het zout toe, de chilivlokken, het komijnpoeder, de kardemom, het kaneelstokje en de kruidnagels. Laat dit mengels een nacht staan op kamertemperatuur.
- De volgende dag verwarm je het mengsel op een matig vuur, af en toe roeren voor ongeveer een half uur tot het wat dikker wordt. Schenk de azijn er bij en de gekneusde peperkorrels. Kook het geheel nog 1 minuut. Als het mengsel afgekoeld is is het klaar voor gebruik.
Mango chutney
- 1 kilo verse mango in blokjes (of gebruik diepvries blokjes mango (b.v. van AH)
- 3 eetlepels olie
- 1 theelepel gemalen chilivlokken
- 2 middelgrote uien, fijngehakt
- 1 flinke eetlepel geraspte verse gember
- 1 rode paprika in blokjes gehakt
- 100 ml ongezoet ananassap
- 50 ml azijn
- 35 gram palmsuiker of bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel currypoeder of naar smaak hot currypoeder
- 35 gram rozijnen
- 35 gram gehakte macademia noten.
- zout en peper
- Verhit de olie in de pan en voeg de chilivlokken toe. Laat het niet te heet worden. Voeg de uien toe en bak ze tot ze zacht zijn, maar niet bruin. Doe de gember en paprika erbij en laat nog zo’n 2 minuten zachtjes bakken. Voeg tenslotte de mango toe en laat meebakken tot de stukjes bijna zacht zijn
- Meng in een kom de ananassap, azijn, suiker en currypoeder. Giet dit bij het mangomengsel en roer het goed door elkaar. Laat het 30 minuten zachtjes koken terwijl je regelmatig even roert. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de rozijnen en stukjes noot toe.
- Giet de chutney in een bak die je in een pan zet met (ijs)koud water zodat de chutney snel afkoelt.
Mango chutney bewaren
Als je een restje mango chutney over hebt, dan kun je dat best een paar dagen bewaren. Wil je meer chutney tegelijk maken en het langer bewaren, dan kun je het inmaken in (vuurvaste) weckpotjes.
Potjes steriliseren
Plaats de potten voor 3/4 gevuld met water in een pan met water en breng ze zachtjes aan de kook en laat ze zachtjes 15 minuten koken. Leg de deksels ook in het water of leg ze losjes op de potten.
Je kunt de potten ook 20 minuten in een schaal met water in de oven zetten
Bereiding
Giet de afgekoelde mango chutney in gesteriliseerde potjes en sluit ze luchtdicht af.
[bol_product_links block_id=”bol_53edd0e890a36_selected-products” products=”9200000004981107,9200000011411124″ name=”ch” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”fff” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]