Kruimeltaart

Kruimeltaart kenmerkt zich door een knapperige bovenlaag, een lekkere vulling en een zachte bodem. En als je bij kruimeltaart denkt dat er niet veel te variëren is, dan is het nuttig om het boekje ‘Kruimeltaart, 33 recepten voor taarten en cakes’ eens door te bladeren.

Tips voor een goede kruimeltaart

Om een goed gelukte kruimeltaart te bakken, zijn een paar dingen belangrijk. Zo moeten de ingrediënten voor de cakebodem op kamertemperatuur zijn, de boter voor de toplaag goed koud zijn, de (fruit)vulling niet te nat.

Variëren met de kruimeltaart

Natuurlijk denk je bij kruimeltaart vooral aan appel. Een recept voor appel en kaneel kruimeltaart vind je ook in het boekje. Net als appel en karamel, appel en zwarte bes en veel variaties met chocolade. En recepten met peer zijn ook goed vertegenwoordigd. Peer met amandel, peer met chocolade, appel, peer en kardemom.

Verder zijn er bijvoorbeeld nog recepten met bramen, frambozen-pistache, blauwe bes met kaneel, aardbei-rabarber, abrikoos-gember, banaan-walnoot en zelfs een paar hartige recepten. Met courgette & tomaat en zalm & dille, pompoen & spekjes en olijf & ham. Behalve in de vulling zijn er ook variaties voor de crumble laag.

Genoeg lekkers dus en moeilijk om te kiezen.

Voorbeeld recept

(voor 8 personen)

Kruimeltaart met framboos & pistache

60 gram koude boer
90 gram + 80 gram bloem
70 gram rietsuiker
80 gram ongezouten pistachenoten, gepeld
140 gram suiker
80 gram zachte boter
2 eieren
2 theelepels bakpoeder
1 snufje zout
70 gram crème fraiche
150 gram frambozen, vers of ontdooid
100 gram frambozensaus of -jam

Verwarm de oven voor tot 180 graden C. Meng voor de crumble de koude boter, 90 gram bloem en de rietsuiker met de vingertoppen tot een kruimelig deeg. Bewaar in de koelkast.

Rooster de pistachenoten 5 minuten op een middelhoog vuur in een droge koekenpan. Laat afkoelen en maal ze tot een poeder. Mix voor de cake de suiker en de zachte boter tot een bleek en romig mengsel. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix goed na elke toevoeging. Meng 80 gram bloem met het pistachepoeder, het bakpoeder en het zout en spatel door het botermengsel. Voeg de crème fraiche toe en meng alles tot een glad beslag.

Bekleed de bakvorm met bakpapier en schenk het cakebeslag erin. Verdeel de frambozen erover en strooi hier het kruimeldeeg overheen. Bak de kruimeltaart 45 minuten. Laat hem wat afkoelen en haal uit de vorm. Serveer met frambozensaus of -jam.

boekje kruimeltaart

Kruimeltaart, 33 recepten voor taarten en cakes
Christelle Huet Gomez
Becht, 2017
ISBN 9789023015499
9,95