Kopi Luwak poepiedure koffie

Koffie komt in vele soorten, maar de allerduurste koffie is de Kopi Luwak. Het gaat hier wel om gewone robusta of arabica koffiebonen.

Maar voordat de koffiebessen tot koffieboon worden gebrand leggen ze eerst een bijzondere weg af, nl. het spijsverteringskanaal van de Civetkat. Kopi is het Indonesische woord voor koffie en Luwak is de naam van de civetkat. Door de fermentatie in de ingewanden van de kat krijgen de bonen hun bijzondere smaak.

Maagzuur en enzymen


Dit hele proces vindt plaats op Sumatra, Java en Sulawesi in Indonesië. De Civetkat eet de koffiebessen van de koffieplant. Het vruchtvlees wordt verteerd maar de pit, die eigenlijk de koffieboon is, wordt uitgepoept. De inwerking van maagzuur en enzymen tijdens de spijsvertering zouden een bijzondere smaak aan de bonen geven. Hierna worden de bonen slechts licht geroosterd, om zoveel mogelijk van het natuurlijke aroma te behouden.

Voor de fijnproevers

Koffieliefhebbers kunnen de smaak van deze toch wel bijzondere koffie erg waarderen. De koffie zou een goede balans hebben tussen fris en zoet, met een vleugje chocolade. De koffie moet natuurlijk puur gedronken worden, suiker en melk toevoegen kan alleen maar af doen aan de pure smaak. De vraag is of je dit allemaal beter niet van te voren zou kunnen weten om onbevangen van de smaak van een kopje Kopi Luwak te kunnen genieten.

Arbeidsintensief

Vroeger verzamelde de plaatselijke bevolking de koffiebonen en die werden verkocht aan de handelaren. Zo werd beweerd dat er slechts 225 kg per jaar van deze koffiebonen op de markt kwam. De werkelijkheid blijkt inmiddels iets anders. Er wordt jaarlijks zo’n 50.000 kilo van deze koffie op de markt gebracht uit verschillende Aziatische landen. Omdat het een winstgevende business is geworden, worden veel civetkatten onder erbarmelijke omstandigheden in kooien gehouden en krijgen niets anders dan koffiebessen te eten.

Alternatief

Een producent in Florida heeft een manier gevonden om met enzymen het verteringsproces van de civetkat na te bootsen. Hij noem de koffie Magic Cat Coffee en is verkrijgbaar voor een fractie van de prijs.

[bol_product_links block_id=”bol_58233761b8dfb_selected-products” products=”9200000011859237,9200000032529032″ name=”komo” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”500″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Lees ook:

De fijne kneepjes van het koffie zetten
Recepten voor koffie
Kies je voor milde of pittige koffie