Onder de Italiaanse toetjes vallen een aantal echte toppers. Denk bijvoorbeeld aan tiramisu, zabaglione of zuppa inglese.
De recepten zijn voor 4 personen tenzij anders aangegeven.
Rauwe eieren
In sommige recepten zijn rauwe eieren verwerkt. Neem hiervoor altijd zo vers mogelijke eieren.
koekjes om in de wijn te dopen
Ricotta pannenkoeken
- 200 gr bloem
- 1/2 liter melk
- 3 eieren
- wat boter (om de pannenkoeken in te bakken)
- 200 gr ricotta
- klein blikje mandarijntjes (uitgelekt)
- 1 citroen
- evt 1 el geraspte citroenschil
- 80 gr suiker
- 50 gr pure chocolade (in stukjes gehakt) of chocoladevlokken (puur)
- wat zout
- poedersuiker
Voor de pannenkoeken:
Meng de bloem met de melk, voeg eieren, een eetlepel suiker, wat zout en de geraspte schil toe. Laat het een half uur rusten.
Voor de vulling:
Maak een mengsel van ricotta en de rest van de suiker. Breng op smaak met het sap van de citroen en de uitgelekte mandarijntjes. Roer de chocola of evt. vloekken erdoor.
Bak de pannenkoeken. Smelt boter in de pan giet er beslag in en bak de pannenkoek aan beide kanten bruin.
Bestrijk de pannenkoeken met de vulling rol ze op en bestrooi ze met poedersuiker als ze afgekoeld zijn.
Zuppa Inglese
- 3,5 dl melk
- 1 pakje vanillesuiker
- 4 eierdooiers
- 100 g suiker
- 50 g bloem
- zout
- 1 dl marsala of amaretto
- 450 g cake
- muntblaadjes
- slagroom
Breng de melk met de vanillesuiker erin aan de kook en laat het 30 minuten staan. Mix de suiker en de eierdooiers tot een schuimig mengsel. Voeg wat zout toe.
Verwarm het eimengsel en giet de melk er al roerend bij. Blijf roeren tot de crème stijf wordt. Snijd de cake in plakken en giet de likeur erover.
Leg plakken cake op de bodem van een schaal. Schenk het puddingmengsel erover nog een laag cake en de rest van het puddingmengsel. Laat twee uur in de koelkast afkoelen
Garneren met blaadjes munt en evt. slagroom.
Tip: vervang de cake door lange vingers.
Cassata Siciliana
- 1 roombotercake (450 gr)
- 100 g Marsala of Grand Marnier
- 100 ml sinaasappelsap
- 500 g ricotta
- 2 el poedersuiker
- 50 g suiker
- 150 g chocolade (puur)
- 20 g boter
- 50 ml sterke koffie
- 50 g pistachenootjes
- 100 g bigarreaux
- evt. geconfijte sinaasappelschil
Pel de pistachenootjes en schenk er kokend water over. Wrijf de bruine velletjes eraf. Hak de nootjes grof. Snijd de cake in de lengte 2x, zodat drie lange stukken ontstaan. Meng de likeur met de sinaasappelsap en de suiker. Verwarm het tot suiker is opgelost. Besprenkel stukken cake ermee.
Meng ricotta met de gehakte pistachenootjes, poedersuiker, bigarreux, 50 g chocolade (in stukjes gehakt) en 3 el likeur. Leg een plak cake op een schaal. Bestrijk deze dik met het ricottamengsel. Nog een plak erop weer bestrijken. Leg de laatste plak erop.
Smelt de rest (100 g) chocolade in een pan, voeg de koffie en boter toe en verwarm tot een dikke saus ontstaat. Giet deze over de cake. Uitstrijken en tenminste enkele uren in de koelkast zetten.
Voor het opdienen met een warm, nat mes in plakken snijden.
Chocolade balletjes
Voor 6-8 personen
- 100 g pure chocolade
- 225 hazelnoten of amandelen
- 175 g poedersuiker
- 1 el koude espresso of van oploskoffie
- 1 el ongezouten boter
- 3 el cacao
Hak de chocolade en noten (keukenmachine). Meng de chocola, noten met de suiker, koffie en boter.
Doe de cacao in een diep bord. Pak wat van het noten-chocolademengsel en vorm een balletje van 2-3 cm doorsnee. Rol ze vervolgens door de cacao.
Leg ze op een schaal en bewaar ze in de koelkast tot je ze serveert.
Koekjes voor in de wijn – Biscotti da vino
Deze koekjes zijn bedoeld om in zoete witte wijn te dopen.
36-46 koekjes voor 12 personen.
- 500 g bloem
- 2 eieren
- 175 g suiker
- 100 g gehakte amandelen
- citroensap van een halve citroen
- citroenschil van een halve citroen
- 1 tl bakpoeder
- boter voor het invetten
- snufje zout
- bakpapier
Verwarm de oven voor op 200 graden
Vermeng in een grote schaal de bloem, suiker, amandelen en het bakpoeder. Voeg citroenrasp, citroensap en eieren toe. Meng het tot een glad deeg. Het deeg blijft kleverig. Bestuif je handen met bloem en maak rolletjes van het deeg in de dikte van je vinger. Snij ze in stukken van ongeveer 10 cm en leg ze op bakpapier, iets ingevet. Druk je een beetje plat, zodat ze niet meer rond zijn.
Bak ze 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden goudbruin.
Serveer ze met een zoete witte wijn.
Aardbeien in witte wijn
- 500 gr aardbeien
- 3 dl droge witte wijn
- 2 el suiker
- 1 el citroensap
- 1 el grappa evt. brandewijn
Was de aardbeien en ontdoe ze van de kroontjes. Vermeng de wijn, grappa, citroensap en de suiker. Schenk het mengsel over de aarbeien. Zet de aardbeien tenminste 1 uur in de koelkast, schep ze af en toe om. Verdeel voor het serveren de aarbeien over bakjes of glazen coupes en schenk het wijnmengsel erover.
Ook lekker met een bolletje ijs of slagroom.
Zabaglione met fruit
- 4 eierdooiers
- 100 g suiker
- 8 el marsala, sherry of witte wijn
- 125 g mascarpone
- 125 g slagroom
- 500 gr fruit (aardbeien, frambozen, perzik)
- muntblaadjes voor de garnering
Klop de dooiers met de suiker au bain marie. Voeg marsala of wijn toe en blijf kloppen tot het begint te binden. Haal het mengsel van het vuur, maar blijf kloppen tot het afgekoeld is. Voeg mascarpone en opgeklopte slagroom toe.
Schep de Zabaglione in glazen dessertbakjes of coupes en verdeel het fruit erover. Garneer met een muntblaadje.
Chocolade Salami
Dit recept is in het bijzonder geschikt voor kinderen en makkelijk te maken.
- 2 eierdooiers
- 2 el suiker
- 2 el cacao
- 1 el rum
- 175 g boter
- 200 g biscuitjes
Klop de eierdooier met de suiker schuimig. Smelt de boter maar zorg dat het niet gaat koken. Voeg de boter en rum toe en meng alles met de mixer. Verkruimel de biscuitjes in kleine stukjes. Roer ze door het chocolademengsel. Leg het mengsel op plastic folie en vorm er een wordt van. Draai de uiteinden dicht. Leg het in de koelkast tot hij hard is. Voor het serveren in plakken snijden.
Tiramisu
4-6 personen
- 6 eieren
- 500 g mascarpone
- 1 pak lange vingers
- 500 ml sterke koffie
- 100 ml Amaretto
- 200 g suiker
- 3 el cacao
Mix de eierdooiers met de suiker tot een luchtig mengsel. Voeg de mascarpone toe. Sla de eiwitten stijf en schep ze door het mascarpone mengsel. Haal 1/3 van het mengsel af en schep daar de cacao door heen.
Schep de helft van het witte mascarpone mengsel in een schaal. Doe de Amaretto door de koffie. Neem de helft van de langevingers. Pak ze in het midden vast en doop ze aan beide kanten in de koffie en leg ze meteen op de mascarpone. Leg hierop het mascarpone-cacao mengsel. Neem de rest van de lange vingers doop ze weer in het koffiemengsel en leg ze op de mascarpone. Afdekken met de rest van de witte mascarpone. Zet 24 uur in de koelkast. Voor het opdienen bestrooien met cacao.
Perziken gevuld met bitterkoekjes
- 4 grote perziken (stevig, niet te rijp)
- 60 g bitterkoekjes
- 40 g suiker
- 30 g amandelen (gehakt)
- 10 g cacao
- 1 ei
- 2 dl zoete witte wijn
- 50 g boter
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de perziken een halve minuut in kokend water, daarna in koud water. De schil gaat er dan makkelijk af. Maak overdwars een snee en maak ze met een beetje draaiende beweging los van de pit. Haal uit iedere perzik een beetje vruchtvlees en bewaar dit.
Verkruimel de bitterkoekjes, hak de amandelen fijn en vermeng dit met het vruchtvlees, de suiker, het ei en de cacao.
Schep het mengsel in de perziken. Verdeel de boter in kleine stukjes en leg die bij iedere perzik op de vulling. Leg de perziken in een ovenschotel en schenk de wijn erover. Laat ze 30 minuten bakken in de oven op 200°C. Ze kunnen warm of koud geserveerd worden.
Lekker met een bolletje bitterkoekjes ijs.