Zeker nu het nieuwe boek Simpel van Yotam Ottolenghi uit is, kan je wel een potje za’atar gebruiken. Het is lekker en Ottolenghi gebruikt dit regelmatig in zijn recepten.
Wat is za’atar?
Za’atar is een klassieke kruidenmix uit het Midden-Oosten. Za’atar is ook de naam van één van de ingrediënten: wilde orgeano. De za’atar kruiden mix is geurig en smaakvol en past bij veel gerechten.
Hoe gebruik je het?
Het past goed bij vis, kip, geroosterde groenten, brood, pizza’s, dips, dressings, soepen en meer. Je kan de za’atar kruidenmix kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar zelf maken is heel eenvoudig. Zo kan je bovendien de verhouding zo maken dat het helemaal naar je zin is.
Sumak
Eén van de andere ingrediënten is sumak. Sumak heeft een fruitige, zurige smaak en is afkomstig van de rode besjes van de sumakstruik Rhus coriaria. Je koopt het in de supermarkt, de Turkse winkel of online.
Geroosterd sesamszaad
Een ander ingrediënt is geroosterd sesamzaad. Je kan het op twee manieren roosteren:
- in de oven: spreid ze uit op ovenpapier en rooster ze in een voorverwarmde oven op 180 C tot ze licht beginnen te kleuren
- in de koekenpan of wok: doe de zaadjes in de hete koekenpan en rooster ze een paar minuten tot ze lichtbruin kleuren.
Hoe maak je za’atar?
Wat heb je nodig? Ingrediënten
- 1 eetlepel gemalen komijnzaad
- 1 eetlepel gemalen gedroogde tijm
- 1 eetlepel sumak (zie hierboven)
- 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes ( zie hierboven)
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel zwarte peper
- 2 theelepels majoraan of oregano (majoraan is een soort oregano)
Een keukenmachine of vijzel
Bereidingswijze
- Maal of vijzel het sesamzaad fijn.
- Voeg de andere ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar.
Hoe bewaar je za’atar?
Doe het mengsel in een luchtdicht potje en bewaar en koel en donker. Je kan het dan 3-6 maanden bewaren.