recepten high tea

High tea recepten

High tea of afternoon tea

De termen high tea en afternoon tea worden nogal eens door elkaar gegooid. Bij een high tea denken je vooral aan thee tussen 15.00 en 17.30 uur, geserveerd met diverse hapjes op een etagère. Eerst hartig en daarna zoet, zoals zalmsandwiches, quiche, scones en bonbons.

High wining

In Engeland wordt hiermee afternoon tea bedoeld. De High tea serveren de Britten vanaf vijf uur, meestal als vervanging van het diner met champagne of wijn erbij. Waarom wij toch high tea blijven zeggen heeft er denk ik mee te maken dat het een korter, makkelijker woord is dat er gewoon is ingesleten. Sommige lunchcafé’s hebben een tussenvorm gevonden in high wining. Thee én wijn geserveerd met trendy hapjes. Sinds een aantal jaren ga ik regelmatig met vriendinnen een middag op stap om ergens heerlijk te High tea-en. Intussen hebben we al heel wat restaurants bezocht en de ervaringen varieerden van teleurstellend tot uitstekend. Na het laatste restaurantbezoek, vonden we dat we het eigenlijk makkelijk een keer zelf konden maken en het besluit was genomen.

Een succesvolle high tea

Wat maakt een high tea nou tot een succes? Wij vonden het in ieder geval van groot belang wát voor thee er op tafel komt. Soms kregen we gewoon een doos met theezakjes en kannen heet water. Niet echt luxe dus. Bij de betere zaken kregen we steeds een pot thee met een andere smaak. Met uitleg erbij en uiteraard gemaakt van losse thee. Daarbij waren de theesoorten ook beter afgestemd op de diverse hapjes. Met als afsluiting after dinner tea met pepermuntsmaak die als eigenschap heeft dat het voor een betere vertering zorgt. Dat is pas aandacht!

Losse thee en zelfgemaakte hapjes

Verder zijn homemade hapjes natuurlijk veel lekkerder dan de eenheidsworst van de groothandel. Ook hierin hebben we veel verschillen gezien. Voor onze eigen high tea waren er dus twee voorwaarden: losse theesoorten en alle hapjes zelf gemaakt.

In november was het zover en kwam iedereen met schalen vol lekkere, zelfgemaakte hapjes en verschillende soorten losse thee. We begonnen met verschillende sandwiches: roomkaas, eiersalade en zalm. Daarna volgden verschillende warme hartige hapjes: bacon-kaasquiche, geitenkaas met spek en gebakken Kernhemkaas in filodeeg. Een paar theepotten verder waren we toe aan de zoete hapjes. Scones, lemoncurd en clotted cream kunnen natuurlijk niet ontbreken. Clotted cream is is moeilijk verkrijgbaar, maar een mix van slagroom en mascarpone komt er behoorlijk dicht bij in de buurt. Verder waren er appel-notenmuffins en brownies. Als laatste kwamen de echt zoete dingen op tafel zoals citroentaart, zelfgemaakte bonbons, fruit in chocolade en fudge. We hadden natuurlijk veel te veel dus iedereen ging vol en voldaan weer naar huis. Volgens mij heeft niemand meer gegeten ‘s avonds hahaha. In elk geval hebben we ontzettend lekker met elkaar gekletst en gelachen en dat is uiteraard het belangrijkste.

Recepten

Scones (voor 8-10 stuks)

  • 225 g bloem (of zelfrijzend bakmeel).
  • 40 g boter of margarine.
  • 2 flinke theelepels bakpoeder (1 tl als je zelfrijzend bakmeel gebruikt).
  • 25 g suiker
  • mespunt zout
  • eventueel: wat krenten en/of rozijnen geweld in water of drank
  • 150 ml (half)volle melk  of karnemelk (dat maakt de scones nog luchtiger!)

Verwarm de oven voor op 225- 230 °C.

Mix alle droge ingrediënten door elkaar tot het op broodkruim lijkt. Kan gewoon met je handen. (gebruik je vingertoppen en wrijf de boter door de bloem). Voeg dan de melk toe, (gebruik je rozijnen voeg die dan nu toe) roer alles door elkaar met vork en zorg dat het niet té zacht is (dus niet met een plons de melk erbij, het ligt aan de kwaliteit bloem dus even voorzichtig doen).

Neem een eetlepel en maak een hoopje op de bakplaat, om het vastplakken te voorkomen doe je bakpapier erop of  speciaal vel erop (lijkt op plastic is te koop bij Blokker) of de bakplaat gewoon invetten. De bakplaat net boven het midden van de oven plaatsen.

In ± 15 minuten zijn ze klaar.

Citroentaart

  • 150 g droge biscuits
  • 50 g boter, gesmolten
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 eidooiers
  • 100 g tafelsuiker
  • 2 el maïzena
  • 75 g sultanarozijnen
  • rasp van 1 citroen
  • poedersuiker, om te garneren
  • room, om te serveren

Verwarm de oven voor op 190 ºC.

Doe de biscuits in een plastic zak en plet ze met een deegroller tot kruim. Meng ze met de gesmolten boter en druk het mengsel op de bodem van een springvorm met een doorsnee van 20 cm. Zet de vorm 5 minuten in de vriezer om op te stijven.

Meng met een handmixer de mascarpone, de crème fraîche, de suiker, de eidooiers en maizena door elkaar. Roer de sultana`s en het citroenrasp door de massa en schep alles op de biscuitbodem. Strijk de bovenkant glad.

Zet de vorm op een bakplaat en bak de taart in 40 minuten goudbruin – hij is dan nog tamelijk vloeibaar. Wees niet ongerust: de taart wordt stevig zodra hij afkoelt. Soms komen er scheuren in de cake. Dit kan worden voorkomen door de cheesecake langzaam te laten afkoelen: zet de oven uit, doe de ovendeur open en laat de taart in de geopende oven afkoelen. Zet de taart dan minstens 2 uur, maar liever een nacht, in de koelkast.

Appelmuffins met noten

  • 150 ml appelsap of melk
  • 125 ml plantaardige olie
  • 1 dessertlepel vanillepoeder
  • 1 ei
  • 300 g bloem
  • 50 g suiker
  • 75 g bruine basterdsuiker
  • 1 el bakpoeder
  • 1 dessertlepel zout
  • 50 g gehakte noten
  • 1 geraspte appel
  • kaneel-suikermengsel*

* Kaneel-suikermengsel: 75 g suiker, 1 1/2 dessertlepel kaneel, 1 el gesmolten boter. Vermeng 75 g suiker, 1½ dessertlepel  kaneel en 1 el gesmolten boter in een kom. Strooi over het beslag.

Oven voorverwarmen tot 200 ºC.

Muffinblik invetten of bekleden met papieren vormpjes. Vermeng appelsap (of melk), olie, vanillepoeder, en ei. Voeg bloem, suiker, bruine basterdsuiker, bakpoeder en zout toe. Roer tot alles vochtig is. Het beslag blijft klonterig. Roer ook de noten en appel erdoor. Schep het beslag in het bakblik. Vul de vormpjes voor driekwart. Besprenkel met het kaneel-suikermengsel.

Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven of tot de muffins goudbruin zijn.

TIP

Je kunt je muffins langer warm houden als een broodmandje eerst bekleedt met een laagje aluminiumfolie, waarop dan een theedoek of servet komt.

Quiche

  • 6-7 plakjes diepvriesbladerdeeg(ontdooid)
  • 100 gr bakbacon, in reepjes
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • 3 dl crème fraîche
  • zout & peper
  • 2 el fijngesneden marjolein
  • 4 el geraspte Cheddar kaas of jong belegen kaas.

Verwarm de oven voor op 220 ºC.

Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze uit tot een lap van 40 x 20 cm. Steek uit het deeg 8 cirkels van 10 cm. doorsnee. Bekleed ingevette vormpjes van 6 cm Ø met de deegcirkels en prik de deegbodem regelmatig in met een vork.

Vulling
Bak de reepjes bacon in een droge koekenpan krokant en lichtbruin. Leg de bacon op de taartbodems. Klop de eieren los met de eidooier, crème fraîche, een snufje zout, peper en marjolein. Roer de kaas erdoor en schenk het eimengsel in de vormpjes. Bak de taartjes in 30 min. in het midden van de oven gaar en krokant. Zet de oven na 15 min. op 180 graden. De taartjes zijn goed als het eimengsel is gestold. Controleer dit met de punt van een mes. Als het mes er schoon uitkomt, is de vulling goed. Laat de taartjes uit de oven een paar minuten afkoelen en serveer ze (lauw)warm.

Bonbons

  • 250 g marsepein
  • 250 g gepelde walnoten
  • 200 g extra bittere chocolade of couverture
  • 250 g gepelde hazelnoten
  • 1 el chocoladepasta, puur
  • 2 el roomboter
  • hagelslag chocolade en hazelnoot

Marsepein glad kneden met 30 gr gemalen walnoten, de chocoladepasta en de zachte boter. Op huishoudfolie uitrollen tot een lap met een dikte van 1 cm waarna je hieruit rondjes steekt van 2 1/2 cm doorsnee.

Op een plaat leggen en op elk rondje een mooie halve walnoot of hele hazelnoot drukken. In de koelkast stijf laten worden in ongeveer 2 uur. Ondertussen 150 gr chocolade au-bain-marie al roerend verwarmen en laten smelten tot een temperatuur van 55 graden en uit het waterbad nemen.

De rest van de chocolade raspen en in delen bij de vloeibare chocolade roeren zodat deze afkoelt tot ongeveer 30 graden. In een platte schaal een laag hagelslag strooien.

De noten-marsepein-bonbons aan een prikker of fonduevork steken daarna door de chocolade halen en even laten afdruipen boven de chocoladepan. Op de hagelslag zetten en laten drogen.

Kaashapjes

  • 2 vellen filodiepvriesdeeg
  • olie om in te vetten
  • 20 sprietjes bieslook
  • 150 gr Kernhem kaas aan één stuk
  • 100 g roomkaas (bv Monchou)
  • 1 ei
  • zout & peper
  • 9 witte pitloze druiven.

Verwarm de oven op 170 ºC.

Ontdooi het filodeeg. Vet de cakevormpjes in met de olie. Was de bieslook en knip het fijn. Rasp de kaas grof.

Roer de roomkaas los met de kaas, ei en bieslook. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd het filodeeg in 18 vierkantjes en bestrijk ze met olie. Bekleed elke cakevorm met 2 velletjes filodeeg en verdeel het kaasmengsel erover. Was de druiven en halveer ze. Leg 2 halve druiven op elk cakevormpje.

Bak de kaashapjes in ca 8 minuten gaar.

Haal het filodeegbakje uit de cakevormpjes en bak ze nog ca 3 minuten in het midden van de oven.

Meer ideeën voor een high tea