Na een aantal minder geslaagde pogingen weet ik nu hoe het moet. Goulash maak je in de oven, en het resultaat is niet alleen lekker, het is ook veel gemakkelijker te bereiden. Dit gerecht, dat zijn oorsprong vindt in Hongarije, is perfect voor een gezellige maaltijd met familie of vrienden omdat je het van te voren kan klaarmaken.
Om vlees mals te krijgen, moet je het een paar uur laten stoven. Dat kan in een pan op een laag vuur, maar het is nog veel makkelijker om het in de oven te doen. In een pan lukt het vaak niet om het vlees echt mals te krijgen, omdat je constant in de buurt moet zijn om te roeren en de temperatuur in de gaten te houden.
Sinds ik de oven gebruik, gaat het eigenlijk nooit meer mis. Het vlees wordt echt heel mals! Het moet dan wel een uur of drie in de oven staan, en je hoeft er niet naar om te kijken. Het beste resultaat krijg je als je niet te mager rundvlees neemt, zoals riblappen of chuck. Deze snits bevatten meer vet, wat zorgt voor een rijke smaak en malsheid.
Wat is goulash?
Goulash is een veelzijdig gerecht dat in verschillende variaties over de hele wereld wordt bereid. In Hongarije wordt het vaak geserveerd met brood of knoedels (een soort broodballen) terwijl andere landen het combineren met verschillende soorten pasta of rijst. De basis van goulash bestaat meestal uit vlees, paprika en kruiden, maar je kunt altijd je eigen twist geven aan het recept door extra groenten of specerijen toe te voegen.
Voordat we beginnen met het maken van goulash, is het belangrijk om de juiste ingrediënten te kiezen. De kwaliteit van het vlees en de specerijen kan het verschil maken tussen een gemiddelde en een geweldige goulash. Kies voor vers, lokaal vlees indien mogelijk en investeer in goede kwaliteit gerookt paprikapoeder. Dit voegt een unieke smaak toe die je goulash naar een hoger niveau tilt.
Wat heb je nodig om goulash te maken?
Hier is een lijst van de ingrediënten die je nodig hebt om een heerlijke goulash te maken voor 4 personen. Voor een extra smaakdimensie kun je variëren met de groenten. Voeg bijvoorbeeld wortelen of champignons toe voor een rijkere textuur en smaak.
(voor 4 personen)
- 750 gr rundvlees, bij voorkeur riblappen of sukadelappen voor extra smaak en malsheid
- 2 rode paprika’s in blokjes gesneden, voor een mooie kleur en zoete smaak
- 1 eetlepel paprikapoeder, bij voorkeur gerookt voor diepte in smaak
- snufje komijnpoeder voor een subtiele, aardse smaak
- 1 laurierblad, om de smaken te verdiepen
- 1 runderbouillonblokje
- klein blikje tomatenpuree voor een rijke tomatensmaak
- 400 ml gezeefde tomaat, gepelde tomaat of tomatenblokjes
- 3 flinke uien, fijngehakt voor zoetheid en smaak
- 2 teentjes knoflook, geperst voor extra aroma
- bloem, om het vlees te bedekken en te helpen bij het binden van de saus
- olie, voor het aanbraden van het vlees en groenten
- peper en zout naar smaak voor de finishing touch
Gebruik een glazen ovenschaal met deksel of een braadpan die in de oven mag. Het deksel is belangrijk, omdat het het vocht in de pan houdt en het vlees zo mals en sappig blijft.
Bereiding
- Verwarm de oven op 150–160 C.
- Snijd het vlees in grote blokken(2×2 cm) en strooi er wat bloem over. Verhit de olie in de pan bak het vlees snel aan en doe het over in een ovenschaal.
- Bak in dezelfde pan de uien, knoflook en de paprika’s licht aan. Eventueel wat olie toevoegen. Als de uien glazig zijn doe je er de tomatenpuree bij en de paprikapoeder en komijnpoeder. Verkruimel het runderbouillonblokje erboven en roer de gezeefde tomaat er door. Voeg eventueel wat peper en zout toe indien nodig.
- Giet het mengsel bij het vlees in de ovenschaal.
- Voeg wat water toe zodat het vlees bedekt wordt en roer even goed door. Zet de schaal met deksel of aluminiumfolie voor tenminste drie uur in de oven.
Serveer de goulash met rijst, een frisse salade, doperwtjes of sperziebonen. Voor een complete maaltijd is het ook heerlijk met een stuk knapperig brood om de saus mee op te deppen.
Tip 1 : Je kunt de goulash zelfs een dag van tevoren maken en hem in de koelkast bewaren. Op de dag zelf hoef je hem alleen nog maar op te warmen.
Tip 2 : Je kunt dit ook heel goed met karbonades proberen. Karbonades geven een andere smaakdimensie aan het gerecht, en het is leuk om te experimenteren met verschillende soorten vlees om te zien wat je het lekkerst vindt.


