Na een aantal minder geslaagde pogingen weet ik nu hoe het moet. Goulash maak je in de oven.
Om vlees mals te krijgen, moet je het een paar uur laten stoven. Dat kan in een pan op een laag vuur. Maar het is nog veel makkelijker om het in de oven te doen. In een pan lukte het vaak niet om het vlees echt mals te krijgen. Maar sinds ik de oven gebruik, gaat het eigenlijk nooit meer mis. Het moet dan wel een uur of drie in de oven staan, je hoeft er niet naar om te kijken. Je hoeft zelfs niet tussentijds te roeren. Het beste resultaat krijg je als je niet te mager rundvlees neemt.
Wat heb je nodig?
(voor 4 personen)
- 750 gr rundvlees, b.v. riblappen
- 2 rode paprika’s
- 1 eetlepel paprikapoeder (bijvoorkeur gerookt paprikapoeder mild of pittig )
- snufje komijnpoeder
- 1 laurierblad
- 1 runderbouillonblokje
- klein blikje tomatenpuree
- 400 ml gezeefde tomaat
- 3 uien
- 2 teentjes knoflook
- bloem
- olie
- peper en zout naar smaak
Een glazen ovenschaal met deksel of een braadpan die in de oven mag.
Bereiding
Verwarm de oven op 160 C.
Snijd het vlees in grote blokken en strooi er wat bloem over. Verhit de olie in de pan bak het vlees snel aan en doe het over in een ovenschaal.
Bak in dezelfde pan de uien, knoflook en de paprika’s licht aan. Eventueel wat olie toevoegen. Als de uien glazig zijn doe je er de tomatenpuree bij en de paprikapoeder en komijnpoeder. Verkruimel het runderbouillonblokje erboven en roer de gezeefde tomaat er door. Voeg eventueel wat peper en zout toe indien nodig.
Giet het mengsel bij het vlees in de ovenschaal.
Voeg wat water toe zodat het vlees bedekt wordt en roer even goed door. Zet de schaal met deksel of aluminiumfolie voor tenminste drie uur in de oven.
Serveer de goulash met rijst en een salade, doperwtjes of sperziebonen.
Tip: Je kan dit ook heel goed met karbonades proberen