gezond koken voor één

Gezond koken voor één

Bepaalde gerechten maak je nu eenmaal minder vaak als je maar voor één persoon kookt. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet de moeite waard is om voor jezelf te koken. Maar om voor één lekker en ook nog een beetje gezond te koken, kan je best wat inspiratie gebruiken. Die inspiratie krijg je wel in het boek ‘Gezond koken voor één’ door Sanne Mouha.

De basis

Het boek begint met een aantal tips om een gezonde voedingsstijl te ontwikkelen door gezondere keuzes te maken. Vervolgens geeft ze aan wat je nodig hebt om gezonde maaltijden te koken en wat je maar beter in je koelkast of voorraadkast kan hebben.

Dan volgt een schema met dagen waarop je voor 2 dagen-in-1x kookt, dagen waarop je snel klaar bent en dagen waarop je restjes opeet. De 2-in-1 maaltijden worden bij de recepten met een symbool aangegeven.

De recepten

De recepten beginnen met lekkere en gezonde ontbijt ideeën. Heel handig zijn daarbij de variaties die je bij ieder gerecht krijgt.

Na het ontbijt volgen de recepten met groenten. Voor iedere groenten is er tenminste één recept. Daarnaast telkens variaties met vlees en andere bijgerechten. Af en toe staan er verrassende recepten tussen, zoals het witlofslaatje met chocolade.

Daarna zijn het vlees en de vis aan de beurt, de koolhydraten (aardappelen en granen), de eenpansgerechten en de sausjes. Het boek sluit af met snacks & tussendoortjes.

Over het boek

‘Gezond koken voor één’ is een leuk boek met een handige opzet en originele recepten. Echt een boek waar je iets aan hebt als je vaak alleen voor jezelf kookt. De tips over hoelang je dingen kan bewaren of hoeveel je nodig hebt voor één persoon zijn ook mooi meegenomen. Net als de recepten waarbij je in één keer voor twee dagen tegelijk kookt. Ook bij de snacks staan lekkere en makkelijk te maken gerechtjes. Bovendien ziet alles er op de foto’s in het boek er smakelijk en aantrekkelijk uit.

Voorbeeld recept uit het boek

 

Coleslaw

nodig voor 1 portie

spitskool    1/3
of kleine wittekool ( je kunt dit ook kant-en-klaar gesneden kopen. Supereasy.)
lenteui       1
bieslook     handvol
dadels        2
olijfolie      2 eetlepels
zout            naar smaak, liefst grof
peper         1/2 koffielepel

evt. 1 koffielepel azijn of basilicum
Dit is een topper als je het een nacht laat rusten.

 

Zo maak je het 

  1. Snijd de wittekool in fijne stukken. Dikke of grote stukken zijn niet zo smakelijk
  2. Knip de lente-ui, de bieslook en de dadels in kleinere stukjes.
  3. Meng met de olie, peper en zout en serveer meteen.

Variatie

– dadels <> 1 eetlepel rozijnen, 1/2 appel of een tiental druiven
– witte kool <> rode kool

 

Gezond koken voor één | Lannoo | 192 pagina’s | 9789401446532  | januari 2018

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a67349eaf201_selected-products” products=”9200000079349235″ name=”gez” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]