East by West

East by West een ayurvedisch kookboek van Jasmine Hemsley

De ondertitel van het boek East by West luidt: Gemakkelijke recepten voor de ultieme mind-body balans.

De leer van de Ayurveda

Mijn eerste reactie toen ik dit boek zag was ‘wow’. Wat een mooi en dik boek vol prachtige foto’s en recepten gebaseerd op de leer van de Ayurveda. Ayurveda betekent letterlijk de leer van het leven en is een Oosterse gezondheidsleer waarbij de dagelijkse voedingskeuzes een belangrijke rol spelen. Daarbij is het belangrijk om te weten welke dosha ( pitta, kapha of vata) het beste bij je constitutie past. Door wat je eet kan je je lichaam en geest beter in balans te brengen. In het hoofdstuk Ayurveda uitgelegd, wordt dat allemaal uitgebreid uitgelegd.

Het boek

Het boek begint met de uitleg van Jasmine Hemsley waarom de ruim 5000 jaar oude leer van de Ayurveda vandaag de dag nog steeds belangrijk is. Ze haalt daarvoor een persbericht aan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarin gesteld wordt, dat we zelf door onze manier van leven de grootste bedreiging voor onze gezondheid vormen. De leer van de Ayurveda geeft een aantal gouden leef- en voedingsregels. Veel regels hebben te maken met de keuze en de combinatie van voedingsmiddelen. Zo wordt het bijvoorbeeld afgeraden om melk en vis te mengen of meer dan drie koppen kruidenthee te drinken omdat de werking van kruiden heel krachtig kan zijn. Door melk tegelijk met iets zouts of zuurs te combineren, gaat het schiften en wordt het moeilijker om het te verteren.

Verder krijg je ook informatie over welke ingrediënten er in een Ayurvedische voorraadkast thuishoren.

Ayurvedische recepten

De recepten bevatten veel verse ingrediënten zoals groenten, fruit, kruiden en zaden. Je vindt veel Oosterse recepten in dit boek en ze zijn geschikt voor iedereen. Het leuke is, dat er onder het recept vragen gesteld worden: Voel je je Pitta? Voeg dan dit toe of laat dan dit of dat achterwege of voel je je Kapha? Vervang dan dit door dat.

Bijzonder zijn de recepten voor onder andere kruidenmixen voor de verschillende dosha’s, een hoestsiroop en een opkikker die reinigend en verfrissend werkt.

De recepten zijn ingedeeld in: ochtendmelk, Parana ontbijten, zoete traktaties, prakti schotels, soepen en stoofschotels, feestgerechten, snacks en bijgerechten.

Jasmine Hemsley

Jasmine Hemsley is bestsellerauteur. Ze heeft verschillende kookboeken geschreven met haar zus Melissa maar dit is haar eerste boek alleen.  Ze begon haar werk als model en nam altijd haar eigen maaltijden mee. Dat is op den duur uitgegroeid tot een food bezorgservice waar haar zus ook meewerkte. Ze had een column over voeding in de Vogue en een TV-serie op Channel 4.

Voorbeeld recept: Mango Lassi Mousse

Een nagerecht voor 1 persoon

Nodig:

35 gram gedroogde mangostukjes
100 ml water
125 gram (zelfgemaakte) yoghurt, het recept om zelf yoghurt te maken vind je in het boek
1/4 tl citroenrasp (optioneel)
1/4 tl kurkumapoeder (optioneel)
mespunt soemak en muntblad om te garneren

Bereiding

  1. Week de mangostukjes in water tot ze zacht zijn. Haal ze eruit en bewaar 50 ml van het weekwater.
  2. Maal het bewaarde water en de mango 5 seconden met de yoghurt tot het zach luchtig is, meng er dan de citroenrasp en eventueel de kurkuma door. Serveer op kamertemperatuur.

Voel je je kapha?

Gebruik dit dan niet te vaak, want zowel de yoghurt als de mango werkt slijmvormend.

 

Kosmos Uitgevers – 256 pagina’s – 9789021568454 – april 2018

 

[bol_product_links block_id=”bol_5af961a2b9240_selected-products” products=”9200000085931361″ name=”east” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]