Dé wijntrends voor dit najaar

Je hebt je huis op orde. Een nieuwe plaid siert je bank en met kaarsen maak je de woonkamer lekker knus voor die gezellige avonden met vrienden of familie. Nog aangenamer wordt het als je daarbij een heerlijke wijn schenkt. Net als op het gebied van interieur, zijn er ook op wijngebied trends waar te nemen. En laten die twee dit najaar en winter nou naadloos op elkaar aansluiten: warm, natuurlijk en authentiek. Met deze wijntrends ben jij helemaal bij de tijd.

Italiaanse druiven

Wijnliefhebbers hebben het waarschijnlijk al gemerkt: 2019 is hét jaar van de autochtone Italiaanse druif en die trend zet ook in 2020 door. Fijn, want dat betekent dat we ook volgend jaar weer ongegeneerd mogen genieten van Pinot Grigio. De witte wijn heeft een heerlijk fris en fruitig karakter en dat maakt ‘m tot een echte allemansvriend. Perfect dus om te schenken als je vrienden of familie over de vloer hebt. Serveer ‘m bij een graad of zeven en succes is gegarandeerd! Schenk je liever rood? Een heerlijke Chianti vol rijp fruit, mediterrane kruiden en een vleugje eiken past ook perfect bij de tijd van het jaar. En wat te denken van een zwoele Ripasso? De intense Amarone-look-a-like, die zacht is in de mond en voor de portemonnee. Laat dat bezoek maar komen!

Natuurlijke wijnen

Niet alleen op het bord, ook in het glas worden we steeds kritischer. Bij de een gaat het om kwaliteit, bij de ander om duurzaamheid. En weer een ander combineert die beide zaken. We zien dan ook een toename in de vraag naar organic en vegan wijnen van hoge kwaliteit die zo duurzaam mogelijk zijn gemaakt. Nu horen we een enkeling bijna denken: ‘Wijn wordt gemaakt van druiven, dan is wijn toch veganistisch?’ Een logische gedachte, maar dat is niet standaard zo. De meeste wijnen worden namelijk geklaard met dierlijke eiwitten. Die stoffen worden wel weer uit de wijn gefilterd, maar die wijn is dan alsnog een no-go voor veganisten. Gelukkig zijn er steeds meer wijnmakers die hun wijnen helder maken met natuurlijke klaringsmiddelen. En laat die wijnen nou net zo lekker zijn! De volgende keer dat jij je bezoek trakteert op een veganistische maaltijd, kun je hen dus ook trakteren op een heerlijke vegan wijn. Wel zo eerlijk!

Wijnen met een verhaal

Tot slot nog een trend die z’n weg heeft gevonden in wijnland: authenticiteit en beleving. Net als bij de ingrediënten op het bord of het wollen kleed op je bank geldt dat we ook van een wijn willen weten waar die vandaan komt en wie ‘m heeft gemaakt. Oftewel: we willen een verhaal bij de wijn, we willen beleving! Gelukkig hoef je daar geen vinoloog voor te zijn. Bij Wijnvoordeel vind je alle ins and outs van een wijn. Ze weten waar ze de wijn kopen, kennen de kleine wijnboeren en authentieke wijnhuizen en informeren je over de gebruikte druivensoorten. Zo weet jij exact welke wijn je in huis haalt en kun je jouw gasten alle ins and outs vertellen van die bijzondere wijn die je schenkt. Wedden dat-ie nog lekkerder smaakt?!